Седмица с Dnes.bg: Карибски пирати, Аскеер, Сесили Норби

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 23 май 2011 11:11 | 23 май 2011 11:10,
1
Седмица с Dnes.bg: Карибски пирати, Аскеер, Сесили Норби
Сесили Норби. Снимка: Джаzz+

23 май, понеделник

ПРЕМИЕРА

Карибски пирати: В непознати води
Четвъртата част на трилогията осигурява най-добрата 3D технология, която може да бъде предложена на широката публика на този етап, допълнена със специални ефекти и сценография на екзотични дестинации, която си е направо произведение на изкуството. Във филма при една неочаквана среща Джак Спароу (Джони Деп) се сблъсква с Анджелика (Пенелопе Крус) – жена от миналото му, която бързо-бързо го убеждава да тръгне с нея, а целта на пътуването е една – да се стигне до истинския Извор на младостта. Въпреки че я познава от много години, Джак не е сигурен какви са истинските намерения на Анджелика (още повече че я е опорочил и след това се е измел). Но когато тя го принуждава да се качи на кораба "Отмъщението на кралица Ана", чийто капитан е най-страшният пират, познат на Седемте морета като Черната брада (Йън Макшейн), Спароу попада в ситуация, от която много трудно ще се измъкне.
Картинката се заплита съвсем, когато се появява и отдавнашният враг на Спароу капитан Барбоса (Джефри Ръш), който е станал протеже и доверено лице на английския крал и също е изпратен с мисията да намери вълшебния извор... Още за филма!

Бохеми
Две години след световната си премиера европейската копродукция с режисьор Роберт Дорнхелм идва и у нас. Филмът е направен с очевидно уважение към оригинала на Пучини, в който четворка бедни, но свободни парижки бохеми (писателят Рудолф, художникът Марсел, музикантът Шона и философът Колин) е въвлечена в драматичната история, която обрича на преждевременен край пламналата любов между Рудолф и прекрасната му нова съседка Мими. За разлика от модерната трактовка на сюжета в The Rent на Крис Кълъмбъс, "Бохеми" се придържа към оригиналните време и пространство - Париж през 30-те години на 19 век, както и към оригиналната музика - разтърсващи арии на фона на оперно грандиозна стилистика. Определено заглавие за любители на жанра и класиката.

ТЕАТЪР

Аскеер
По традиция театралните награди Аскеер ще бъдат връчени в Театъра на българската армия в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Церемонията ще бъде излъчена директно по Националната телевизия и всички, които не могат да присъстват на живо, ще могат да й се насладят от малкия екран. Тази година режисьор на галаспектакъла е Владимир Люцканов, а сценарият е на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов. Музикалната картина е на Добрин Векилов – Дони. Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство тази година ще бъде връчена на Коста Цонев. Вижте номинациите за драматургия и представления!

24 май, вторник

КИНО

Стъпки в пясъка

Емигрантската тема в новото българско кино явно е неизчерпаема и „Стъпки в пясъка“ е поредното заглавие, което разказва за любовта, разделена от километри, граници, и глупавите правила на соцрежима. Този път обаче, освен с меланхолия, мъка и сантимент, разказът е подправен със свеж хумор и качествен диалог. Така клишетата дават път на добрата киноистория и препоръката да й се насладите.
Дом на киното
24 май (вторник), 15,00

ТЕАТЪР

Приятнострашно
Представление за любов, за важните избори в живота, изпълнено с магическия подход към драматургията на Яна Борисова и майсторството на Галин Стоев да изгражда въображаеми светове с режисурата си. Поетично, искрено, леко странно като живота, “Приятнострашно” е представление събитие на миналия сезон.
Театър 199 Валентин Стойчев
24 май (вторник), 15,00

25 май, сряда

МУЗИКА

Сесили Норби
За втори път у нас ще гостува едно от имената, записващи в най-влиятелния джаз лейбъл в света – Blue Note - Сесили Норби. Две години след последния си концерт у нас тя идва с басиста Ларс Даниелсон и с обновен репертоар, в който освен джаз стандарти присъстват и поп песни от последните 30 години, в това число Spinning Wheel и The Look of Love.
Sofia Live Club
25 май (сряда), 21,00

КИНО

Горчива луна
Класиката на Роман Полански ни среща със семейна двойка, която предприема пътуване с туристически кораб, опитвайки се да освежи охладнелите си любовни отношения. В открито море обаче се сблъсква с друга двойка, която успява да разтърси живота им из основи. Любов, секс, перверзия и жестокост – „Горчива луна“ е потресаващ увлекателен психологически разрез за човешките отношения.
Euro Cinema
25 май (сряда), 19,45

КИНО

Пухеният
С пиесата на Мартин Макдона Стайко Мурджев направи един от най-категоричните и смели дебюти в българския театър от последните години. Потресаващият разказ за братята Катурян и Михал и разпитващите ги полицаи Ариел и Туполски е пресъздаден от младите (и две години след премиерата - вече известни) актьори Благой Бойчев, Явор Бахаров, Ивайло Драгиев, Ованес Торосян, Милко Йовчев, Мира Бояджиева, Радина Кърджилова. С дълбочина, психологизъм и искреност екипът задава въпроси, едновременно изпълнени с черен хумор, но и с любопитство към крайната точка на експедицията през най-тъмното в човешката природа. Тъмно великолепие.
Модерен театър
25 май (сряда), 19,00

26 май, четвъртък

КИНО

Телевизионна мрежа

Филмът от 1976 на Сидни Люмет, с младата Фей Дънауей и Уилям Холдън е пророческа сатира на телевизионната реалност, която предсказва още през 70-те години на миналия век безумната надпревара на днешните телевизии за рейтинги и печалба, в която на зрителите е отредена ролята на безмозъчни същества.
Одеон Филмотечно кино
26 май (четвъртък), 16,00

ТЕАТЪР

Голямото кихотене

За съжаление кукленият театър за възрастни у нас е по-скоро изключение, но когато изключението е добро, то не остава незабелязано. "Голямото кихотене" е един от онези добри примери на поетичен хумор, които ни напомнят за децата вътре в нас, неспирно търсещи доброто и любопитни за света. Постановката тъгува по Дон Кихот и по времето, когато общуването между хората не е било непрекъснато "кихотене". Всъщност самият Дон Кихот отсъства, а на мястото на мечтите и идеализма са въпросите къде загубихме великаните, вятърните мелници и изгревите...
Столичен Куклен Театър – Салон Гурко
26 май (четвъртък), 18,30

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
maria преди 12 години
chudesna programa