Жена бе излекувана от диабет чрез трансплантация на клетки от панкреас

За първи път от 12 години насам 27-годишната жена няма нужда от всекидневни инжекции с инсулин
19 апр 2005 14:09,
Жена бе излекувана от диабет чрез трансплантация на клетки от панкреас
Много от хората, болни от диабет, трябва да си инжектират инсулин всеки ден. Снимка: ВВС

Жена бе излекувана от диабет тип 1 благодарение на трансплантация на инсулинопроизвеждащи клетки, взети от нейната майка, съобщи ВВС.

 

Три месеца след операция в японската университетска болница в Киото и майката, и дъщерята са в добро здравословно състояние.

 

Това е първият път, в който трансплантацията на такива клетки от жив донор е успешна, заявиха лекарите. В предни случаи клетките са взимани от починали донори, но са били увредени.

 

Миналия месец 61-годишен мъж стана първият мъж във Великобритания, излекуван от диабет тип 1 по същия начин.  

 

Д-р Шиничи Мацумото и колегите му обясниха, че клетките от живи донори имат предимството да са по-жизнени и е по-вероятно да функционират правилно. Жената ще трябва да приема медикаменти, които да потискат реакцията за отхвърляне на клетките, допълниха лекарите.

 

27-годишната пациентка, получила клетки от панкреаса на нейната 56-годишна майка, е спряла да употребява инсулин на 22 ден след трансплантацията и продължава да е независима от него в последните два месеца. За нея това е първият път от 12 години насам, в който не се нуждае от всекидневни инжекции с инсулин.

 

  

 

   

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание