Само 7% от нас се чувстват щастливи

Според проучване на Евростат българите са най-големите песимисти в Европа
10 окт 2008 08:15,
31
Само 7% от нас се чувстват щастливи
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

По повод Световния ден за психичното здраве националният координатор по психиатрия проф. Вихра Миланова представя данни от Европейския пакт.

Според изследването едно от най-често срещаните психични разстройства е депресията.

С развитие на депресията много често се появява риск за самоубийство, като в Европа най-висок е този риск за жителите на източноевропейските страни, а най-малко - по Средиземноморието.

До голяма степен психичното здраве зависи от това доколко хората изпитват позитивни чувства, отбеляза Миланова. По данни на проучването жителите на България и Латвия са най-големите песимисти в Европа.

Едва седем процента от българите посочват, че са "напълно щастливи", докато този процент за Холандия, Люксембург и Белгия е около 25 на сто.
   
За 2006 г. са отчетени общо 58 000 самоубийства в ЕС,поради което те са основна причина за преждевременна смърт в Европа. Броят им надхвърля смъртните случаи, причинени от транспортни произшествия през същата година, които наброяват 50 000, сочи проучването.

Около 90 на сто от самоубийствата са свързани с психични разстройства, показват данните на Евростат. Най-често се самоубиват хора в активна възраст, затова и икономическата цена на депресията е много висока.

Най-често депресията се проявява и обостря в преходните сезони като пролетта и есента. Намаляването на светлината се отразява върху обработката на хормона мелатонин, който има отношение към психическото състояние на човека. Затова и броят на самоубийствата в скандинавските страни е толкова голям.

Страхът от психичните заболявания е по-голям, отколкото от други болести, тъй като обществото не е толерантно към хората с психични проблеми и много често ги дискриминира.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Sto za chovek si ako ne izjiveesh pone vednuj depresia, visoko kruvno, surdechna kriza.... Kolkoto poveche zaliahat na naukata, tolkoz poveche se depresirat. A ideiata na nashite upravnici - naroda da jivee kato v 1955 (s novi lozungi) e napravo nezdrava.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
След като не почитат Бог а само ходят по грехове.
28
0
 
0
 
! Отговори
Нереалист преди 15 години
Още едно "интелигентно" изследване! Боже колко специалисти има на тоя свят Боже! И как го изчислиха, не почня да са ме питали?
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе на някой да му е хрумвало, че да ти се иска да пиеш всяка вечер и музиката да гърми в ушите ти не непременно означава, че си доволен от живота???
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a we ne se izlagaite we.kak moje da si shtastliv v Bulgaria s tezi mizerni zaplati 400-500 lv. sredna i tova ako e jivot nz.jiveesh kolkoto da se kaje che si jiv baaa maamu!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
TOVA SA PALNI GLUPOSTI!!! Spored ima mnogo balgari koito sa super shtaslivi, samo kato se zamislish, che po noshtnite klubove hodqt po 200 choveka na vecher(tova e samo za edin club) vsichki porachvat piqt , veselqt se.. V takav sluchai sigorno sa imali povod da se veselqt, no kato gi vijdash tezi hora vsqka vecher da pravqt sashtoto znachi sa si shtaslivi! aide gore glavata :)))) USMIVKA
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"С развитие на депресията много често се появява риск за самоубийство, като в Европа най-висок е този риск за жителите на източноевропейските страни"пълни глупости! най-голям процент самоубийства има в скандинавските страни и по-точно швеция, където депресията от това, че слънцето свети едва по 4 часа на ден, си казва тежката дума...
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
60% от българите били щастливи. Това изследване беше на БАН. Може би са сбъркали с нулата, сигурно са имали предвид 6%, но едно телехфонно звънене са чули и леплани една нуличка. Само толкоз.
22
0
 
0
 
! Отговори
депресиран човек преди 15 години
Къде е сега този бивш министър председател? Къде са данните на статистиката за нарастналия брой самоубийства по време на прехода? Бих ги разстрелял до един но се водя на отчет в психодиспансера и няма да ми дадат оръжие. Не стига, че им живеем та искат да ни затрият с данъци, цени и безработица. Дано изгниете в пъкъла видни лидери на разграбването на България.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Откраднаха ни бъдещето, затова не сме щастливи. Живеехме някак си и имахме надежди. После започнахме да живеем много пъти по-зле, но надеждите пак имаше. Сега живеем още по-зле и без надежда за бъдещето и съвсем нормално е да сме нещастни. А кой не открадна надеждите - тези дето се самонаричаха и сега се самонаричат демократи, но те имаха и силен гръб извън България, което имаже за резултат пълна безнадеждност, че някога ние ще можем да промени нещо.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде сага и на психоаналитик да ходим! Тия работи са за американците приятел, тука сме друг манталитет, всеки си има приятел, роднина или близък с когото да сподели или ако иска да поплаче. Ще обяснаваш проблемите си на чужд човек който те слуша за пари! Вижте докъде се докарват сами тия богатите общества, хората стават мишчици, роби на парите, и понеже това бавно ги убива имат нуждата от професионалист който да ги изслушва! Не е ли парадокс, доброволно си причиняват стреса защото така трябвало а после ходят на психар пак защото така било правилно. умрелите хора, няй-голямата илюзия е че Западния свят е донесъл нещо добро на човечеството освен, материализъм, робство, контрол, откъсване от заобикалящата среда и унищожението и...
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Българите били нещастни песимисти... добро утро Пенке, откирхте топлата вода. Всеки втори българин е с психични отклонения. Темата "психични заболявания" е табу за нас и бягаме от нея като дявол от тамян. А точно тези които най-много я отричат са най-нуждаещите се от психо-аналитик (шринк). Бият се в гърдите че невярват в такива глупости, а пет минути по-късно реват като малки деца и не можеш да им затвориш устата изливайки проблемите си като ниагарски водопад. Това че го отричаме не означава че го няма. Напротив, отрицанието означава нежелание да се разреши даден проблем, както повечето проблеми в България. Това е пост-комунистическият ни манталитет шпорейки освирепял в насрещното движение опиянен от собственото си безумие.
18
0
 
0
 
! Отговори
NOMER 8 преди 15 години
KATO NIAMASH PARI I RABOTA KAK SI PLASHTASH INTERNETA BE PRIATEL ? A INACHE NIE BULGARITE SME CARE NA OPLAKVANIATA...KATO NE NI XARESVA,ZASHTO NE SE SUBEREM I NE VZRIVIM PARLAMENTA...ILI NESHTO TAKOVA.....KRUV MU E MAIKATA AKO ISKASH DA SE PROMENI NESHTO
17
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
НАЙ СЪМ ЩАСТЛИВ , КОГАТО :влеза в магазина и видя , че стоките са с нови цени...когато ме спре КАТ , без да съм в никакво нарушение и се чудят какво да измислят за да изкарат някой лев....когато отново увеличат горивото и електроенергията...като влизам в данъчното....като карам по улица с много дупки...при финансова ревизия...когато комшйката си тупа килимчето с косми и фекалии от кучето , върху терасата ми....като настъпя вечер кучешко изпражнение на тротоара...като видя , че мазето или тавана , пак са разбити от ***...като гледам по телевизията , депутатите в парламента ....когато ми пробутат дефектна стока и не искат да я подменат с нормална или да ми върнат парите...като разбера , че жена ми пак е кръшнала за малко някъде...когато се наложи да ходя при лекар или зъболекар....като ми надпишат сметката в ресторанта или магазина.....когато издадат нов закон... МНОГО СЪМ ЩАСТЛИВ , ЧЕ СЪМ СЕ РОДИЛ В БЪЛГАРИЯ ... - МИСЛЯ , ЧЕ Е ИЗЛИШНО ДА ИЗБРОЯВАМ ОЩЕ МНОГО ДРУГИ СПОХОЖДАНИЯ НА ЩАСТИЕ В НАШАТА МИЛА РОДИНА.. ДА СЕ РАДВАМЕ ВСИЧКИ ЗАЕДНО , ЧЕ СМЕ НАЙ ЩАСТЛИВИЯ НАРОД В СВЕТА...
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
щастието е морална категория, не материална.спука се мита, че българите сме най- умни, работни, кадърни и всичко хубаво с " най ", така че си заслужаваме този начин на живот. всичко зависи от нас самите.
15
0
 
0
 
! Отговори
Сим преди 15 години
От сърце ти желая успешно адаптиране в чужбина и ако се върнеш някой ден, дано да си успял и богат човек, за да помогнеш с нещо на Родината си.
14
0
 
0
 
! Отговори
Палячото преди 15 години
Няма идеално щастие (завинаги). Парите или многото пари могат да ти доставят самочуствие, спокойствие, безброй удоволствия но не задължително щастие. Принципно всичко е временно, най-дълготрайното щастие са децата, те те радват всеки ден. Другото е ондурми... А пък тия сравнения с останалия свят са глупави. Според една статистика най-щастливите хора са островни племена, не знаят лъжата, злобата, собственоста и съответно парите като понятие. Най-нещастни са чиновниците в най-развитите страни, там хората често са роботи. 2-3 часа всеки ден в задръствания, стрес и нерви и накрая даже една ракия не си сипват вечер. Такова щастие ли ще ни донесат капитализма и парите? Благодаря, затова англичаните се преселват в балкана, щото са ***, нали. А ние се тълпим в насрания град, борейки се за насъщния или гонейки западния стандарт. Щастието няма да дойде на куп за българите, всеки сам трябва да го намери но не чрез кражби и материализъм а чрез любов и доверие...
13
0
 
0
 
! Отговори
Факт преди 15 години
И от какво да сме щастливи - преди 20 години имахме същите доходи като номинал, но цените бяха 10 пъти по-ниски, а след 1989-та година демократите ни убеждаваха, че тогава сме били бедни и до няколко години, по-малко от 10 ще забогатеем. Е, те забогатяха за наша сметка. А ние обедняхме десетина пъти. И искат да сме щастливи!
12
0
 
0
 
! Отговори
28m7 преди 15 години
скоро нямаше ли новина, че щастливите били 60%?
11
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 15 години
"след две седмици се махам завинаги от БГ-то" ... :) glupak ... 6te se vurne6 mnogo skoro Ако е *** ще се върне.Ако е умен -там /където и да е/ ще му бъде много по -добре. АБЕ ВИЕ КАКВО СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ НАВЪН СА ИЗВЪНЗЕМНИ ЛИ?И ТЕ СА ХОРА КАТО НАС.И ТЕ РАБОТЯТ И ТЕ ИМАТ ПРОБЛЕМИ САМО ДЕТО СИ НЯМАТ УПРАВЛЯВАЩИ КАТО НАШИТЕ