Световен ден за борба с диабета (видео)

Депутатите ни настояват за национална програма за борба със заболяването
14 ное 2008 10:37,
3
Световен ден за борба с диабета (видео)
Снимка: БГНЕС

Наложително е изграждането и въвеждането на Национален диабетен регистър и на всеобхватна национална информационна система за пациентите със захарен диабет в България.

Това се казва в декларация, гласувана единодушно от народните представители по повод Световния ден за борба с диабет, който се отбелязва днес.

Депутатите настояват да бъдат обсъдени и приети от Народното събрание Национална програма за борба със захарния диабет и национален план за действие, профилактика, ранна диагностика и адекватно лечение на диабета, като бъде осигурено и финансиране за това.

В София за втора поредна година 14 ноември ще бъде отбелязан с благотворителен концерт "Заедно срещу диабета".

Средствата от днешната проява ще бъдат за подпомагането на страдащи от болестта деца. Концертът ще започне в 20,00 ч. в зала 1 на НДК. В него ще участват Дони и Нети, група "Те", трупата на Нешка Робева, участниците от телевизионните предавания "Денсинг старс" и "Мюзик айдъл". 


 

Благотворителната инициатива се осъществява от Националната асоциация на децата с диабет, със съдействието на "Ново Нордиск". Организаторите отбелязват, че целта им е да се привлече вниманието върху проблемите на децата със захарен диабет и да се подобри социалното им интегриране.

Над 300 паметници на културата по целия свят ще бъдат осветени в синьо - цвета на Земята и на кампанията "Заедно срещу диабета". Сред тях са НДК и Мостът на влюбените в София.

Сред осветените обекти по света ще бъдат Хеопсовата пирамида в Египет, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро (Бразилия), статуята на Малката русалка в Копенхаген (Дания), Бранденбургската врата в Берлин (Германия), "Лондонското око" във Великобритания, дворецът Хофбург във Виена.


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
диабетичка преди 13 години
Болна съм от безвкусен диабет. Без хормони се обезводнявам изпадам в кома... През април 20 дни си купувах хормони. Нямаше по НЗОК , платих 180 лева ... ТЕЛК не ни признава за болни !!!
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 13 години
Пак почнаха да си правят маски,колко са загрижени за хората!За това диабетиците ги съдят,защо не им доставят инсулина и за лентичките!Аман от маски!