Чалга моралът причинявал гинекологични болести

Все по-млади момичета страдат от рак на маточната шийка
Обновена: 1 фев 2011 21:34 | 1 фев 2011 18:01,
103
Чалга моралът причинявал гинекологични болести
Снимка: Булфото

"Липсата на профилактика и "чалгизацията на обществото", която води до снижаване на интелектуалния потенциал на нацията, са сред причините за увеличаване на гинекологичните ракови заболявания сред жените".

Това заяви проф. Григор Горчев, ръководител на клиниката по онкогинекология към Университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Освен липсата на профилактика, която трябва да включва национална програма по онкология и скрининг на раковите заболявания, причина за все по-високата заболеваемост сред младите жени е липсата на достатъчно възпитание вкъщи, ниският морал и преобърната ценностна система, честата смяна на интимните партньори, смята лекарят.

Той припомни, че в последните години у нас се наблюдава увеличаване на случаите на рак на маточната шийка. Статистиката сочи, че всеки ден от този вид рак у нас умира една жена. Има почти епидемични райони като Перник, Добрич, Бургас, посочи проф. Горчев.

Заболяването засяга все по-млади жени, част от пациентките на клиниката са на 17-18 години, отбеляза специалистът и припомни, че преди години случаите на рак на маточната шийка са били ограничени предимно при жени на възраст 40-50 години.

Проф. Горчев представи предимствата на проекта за роботизирана гинекологична хирургия, базирана на системата "da Vinci", по която болницата в Плевен работи от 2008 г., две години след разработването и въвеждането й за пръв път в САЩ.

За година и половина от рак на шийката на матката, чрез роботизираната система са оперирани 80 жени. За сравнение в Швеция и в Италия, които разполагат с тази система годишно преминават едва 30-40 пациенти, което е показател за много по-добра профилактика, отбеляза проф. Горчев.

Максималният капацитет на системата е 100 пациенти годишно, като листата на чакащите е запълнена до септември, каза Горчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
3
 
! Отговори
Ivn Stoyx преди 13 години
Wow! На това му се вика изпростяване. И хейтъринг.... Стига бре хора, даите малко по-позитивно, а.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми нормално. Като се ... от 13 годишна и до 20 вече си загубила бройката на партньорите си как няма да се увеличи риска! Ама същото важи и за мъжете, защотото и те не са застраховани от заразяване с какви ли не болести.
98
0
 
5
 
! Отговори
ее преди 13 години
Човекът вероятно ползва думата "чалгизация" като синоним на "изпростяване".
97
1
 
8
 
! Отговори
alice_in_wonderland преди 13 години
Хаххаха хубава статия и вярна!!!
96
10
 
6
 
! Отговори
Дъгето преди 13 години
абе Горчев курварино -всички твой ***-мед сестри разправяха как си държал буркан с мас да ги *** у ***--айде и за морал НА ДЪРТ КОМУНИСТ !!бе *** една и кви истории за оргии разправяше за некви БСП истории!!СЕДЕФЧО И ТОЙ ТАМ!!!ще останете с *** и ТРИПЕРЪТ ЩЕ КАТО ДОБРЕ ДОШЪЛ--АМА КОЙ ЩЕ ИЗДЪРЖА ***
95
4
 
7
 
! Отговори
от Плевен дъге преди 13 години
другаря ГОРЧЕВ е сътрапезник на другаря престъпник и наркодържател ПИЯН ПЕТКОВ който е син на ДАНЧО ЛИЧНИЯТ от бившия ОБНС в ПЛЕВЕН и като дойдеше ЛУКАНОВ що *** и тем подобни ставаха и ПИЯН ПЕТКОВ СТАНА ПОЛИТИК а другаря Голчев дето с него ходехо по *** стана на СЕДЕФЧО *** радомирският сексуален съветник !всичко ев ДС ръцете;)))БЕГАЙТЕ И *** ДА им плащат за давинчито и БУЗЛУДЖА
94
2
 
27
 
! Отговори
ДОКАЗАНО преди 13 години
СЛУШАНЕТО НА ЧАЛГА БАВНО И СИГУРНО ВИ ПРЕВРЪЩА В *** ***.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъпите *** (казвам *** не като геогр. термин, а като вид манталитет) се оправляват най-лесно. Евтин алкохол, за да се преглъща помията и цици които аха да изскочат през през тв-то в хола, за да не виждаш помията, която ядеш.
92
0
 
9
 
! Отговори
dancho82 преди 13 години
iznosa na prostitutki ne trqbva da spira-tova e celta!!
91
1
 
10
 
! Отговори
Ивана преди 13 години
Голяма част от моралните нарушения и нарушенията на законите стават заради такива текстове, които са идол за някои 12-20 годишни и се носят във вихъра на чалга правилата
90
5
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Преди няколко дни се запознах с професора и никак, ама никак не вярвам да е казал това... да не говорим, че заглавието е уникално тъпо. НО пък успяха да си постигнат целта - колко много коментари, че и прочитания
89
9
 
3
 
! Отговори
Ивана преди 13 години
Припев:Води ме в някоя квартална кръчмаи поръчвай, пий за менеи се сбий заради мене.Всичко живо да ни псува,от целувките ни бясно да ревнува.Бясно карай на червено,направи за мене нещо откачено.Нещо диво, нетипично,все едно какво, но нека е различно.О-о-о, да полудеем тази нощ.Не искам вече да сме прилични,да сме порядъчни и вечно романтични.О-о-о, да полудеем тази нощ.Поне за малко да сме различни,да сме отракани и даже нелогични.О-о-о, да полудеем тази нощ.
88
9
 
3
 
! Отговори
Ивана преди 13 години
Какво ще кажеш да се напиеми всички глупави клишета да разбием.О-о-о, да полудеем тази нощ.Поне за малко да сме различни,да сме отракани и даже нелогични.О-о-о, да полудеем тази нощ.Тече живота, не виждаш лии няма време, разбираш ли?Води ме някъде тръгваме,все едно къде.
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧУВАЛА.
86
1
 
14
 
! Отговори
Привет от Лондон преди 13 години
Знаеше се че е само въпрос на време когато тази зловеща епидемия чалга обхванала цяла България ще започне и да убива. Дано скоро да започне да замира това злокобно явление и да си остане само в *** гета където принадлежи. Амин!
85
7
 
4
 
! Отговори
bo преди 13 години
ia si pia i si slusham 4alga, fanah rak na droba mama mu stara i 4alga...ha ha ha
84
8
 
6
 
! Отговори
СУПЕР ГЛУПАК преди 13 години
НЕ СИ СПОМНЯМ ДА СЪМ Я ПИСАЛ ТАЗИ СТАТИЯ
83
1
 
12
 
! Отговори
венерик преди 13 години
абсолютно прав е доктора. чу** се като за последно и не знаят че има такива болести които не са венерически но причиняват рак. точно от чалгата идва... "блъскай кючек до припадък" и след това " ама това откъде накъде"... абе ти мен за ква ме имаш. а мъжете са преносители без индикации. мда-а-а господа
82
0
 
39
 
! Отговори
elle преди 13 години
Незнам дали има прчка зависимост между заболяването и чалгата.....Но осъзнавам едно - чалга манталитета на българина е много по-дразнещ от самата музика - нея може и да я игнорираш .Отиваш в една механа и какво да видиш млади момиичета танцуващи на масата и мнооооооооооого "мъжкари" чакащи нещо пияно и все още мърдащо да им падне .......вадете изводи Дами и Господа
81
18
 
5
 
! Отговори
Ina преди 13 години
Ако наистина лекар е казал това, пази боже да отидеш на лекар,ако имах достатъчно пари и време бих осъдила този човек. Дано в никой сайт да не пишат подобни глупости, но дори и да го е казал, всеки средно интелигнетен човек, никога не би повярвал в това, защо изобщо трябва да се публикува тази небивалица???????

Спонсорирани публикации