Нивото на река Дунав се повишава

Няма опасност от преливане
12 юни 2024 16:37, Инна Ангелова
3
Нивото на река Дунав се повишава
Снимка: БГНЕС

За последното денонощие нивото на река Дунав в българо-румънския участък се е повишило с 16 см. Засега опасност от преливане няма, съобщава изпълнителният директор на ИА "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Ивелин Занев.

"Причината е, че в момента нивото на Дунав в Германия и Австрия е високо заради падналите през последните седмици дъждове. Високите води ще достигнат и до българския участък на реката, но това в никакъв случай няма да доведе до опасност”, допълни Занев, пише Dariknew.bg.

През следващите дни нивото на реката в българския участък ще се повиши с около метър, но това е нормално за този сезон от годината.

"Нивото на река Дунав в българския участък в момента е благоприятно за корабоплаването", коментира Иван Жеков - директор на дирекция "Речен надзор - Русе" към изпълнителна агенция "Морска администрация".

По думите му капитаните на кораби е нужно да са бдителни, ако нивото рязко се повиши. Тогава трябва да избират внимателно местата за престояване на несамоходните плавателни съдове, да осигурят необходимата дължина на котвените вериги, както и да се съобразят с техническите възможности на кораба при плаване.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Черешови води - така казват на това ниво на р. Дунав по това време.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тая река не я признават за водния шенген, а минава п/з цяла европа, защо ли?...
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами тя тая река и за поливане може да се използва, но няма кой да построи, можеше поне няколко водоема да има в близост, ам боко не беше чувал че има Северна България