Педиатър заклеймява захарта

Иска да бъде включена в списъка с токсините
Обновена: 29 сеп 2011 13:06 | 29 сеп 2011 13:06,
16
Педиатър заклеймява захарта
Снимка: Булфото

Професорът по педиатрия от Калифорнийския университет Робърт Ластиг призовава захарта да бъде включена в списъка с токсините, тъй като предизвиква зависимост и провокира епидемии от затлъстяване. По думите му дори диетите и тренировките не помагат срещу затлъстяването. Захарта води дотам, че човек развива метаболичен синдром, заплашващ с хипертония, диабет и болести на сърцето, съобщи New Scientist

Смятането на калории не помага, подчертава Ластиг. Практиката показва, че дори ако се яде по-малко и се спортува повече, е трудно да се защитим от метаболичния синдром. Причината за отчайващото положение професорът вижда във фруктозата, която се отличава с повишена токсичност в сравнение с гликозата. Дори при незначително съдържание на калории, отрицателният ефект е осезаем. Затова трябва да се яде по-малко захар, но това е доста трудно, тъй като веществото действа като наркотик.

В хранително-вкусовата промишленост отдавна е известно, че човек купува по-активно тези продукти, в които има повече фруктоза. Това е така, защото захарта „покрива“ всички четири вкуса, които разпознаваме с помощта на езика си. Т.е. добавяйки захар, всичко става вкусно. Затова Ластиг призовава за контрол при употребата на захар, но отбелязва, че светът не е готов за това.

Захарта се състои от гликоза и фруктоза. Гликозата е прост монозахарид, един от най-важните въглехидрати в биологията. Клетките я използват като източник на енергия и посредник в обмяната на веществата. Фруктозата е алдехиден разтвор монозахарид (въглехидрат) със сладък вкус. Съдържа се в сладките плодове, зеленчуци и пчелен мед. Оттам идва и името му. В човешкия организъм се обработва само от черния дроб, т.е. проявява се като отрова (токсин), увеличава лошия холестерол и натрупването на мазнини около черния дроб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: захар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във всички био магазини има стевиа.
15
0
 
2
 
! Отговори
? преди 12 години
От къде може да си купи човек стевия свободно без доставки и да е качествена? Ако някой знае да пиши
14
0
 
4
 
! Отговори
LOLcat преди 12 години
Прав е лекарят- молекулата фруктоза си е фруктоза, със или без ГМО. Черният дроб доста се мъчи. Затова е неправилен подходът на новородени да се дава вода с обикновена захар- така те поемат смес от глюкоза и фруктоза, което още повече натоварва и без това заруднения от жълтеница черен дроб. Затова се препоръчва или вода без захар, или вода с глюкоза, а най-добре никаква вода, само кърма. Фруктозата наистина си е гадост, води и до махмурлук.
13
2
 
6
 
! Отговори
продължение на 12 преди 12 години
Фруктозата съдържаща се в плодовете надали е токсин. Този педиатър запитал ли се е как тогава в Япония има толкова столетници като ядат предимно ориз, а в ориза - въглехидрати(демек захар). А за стевията мога само хубави неща да напиша, едно чудо на природата. Едно на ръка, че е евтина, но е и полезна - една от най-алкализиращите храни. Аз лично не съм отказал нито захарта, нито плодовете. Просто ям преработени храни със захар рядко, плодове умерено и почти всичко се старая да е Био.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подобно твърдение е меко казано смехотворно. За рафинираната захар разбирам, но да се заклейми и фруктозата е мега глупост. Ако се има предвид фруктозата произведена от ГМО царевица и вложена в тестени и всякакъв друг вид преработени храни също разбирам. Не можах да разбера само дали според този човек трябва да спрем да ядем всичко друго освен месо, защото глюкоза и фруктоза се съдържа под една или друга форма във всичко(визирам плодове, зеленчуци, зърнени храни, мляко).
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това и децата го знаятне на рафинираните захари и всякакви химически заместители
10
3
 
10
 
! Отговори
майка преди 12 години
не съмм съгласна, захарта в умерени количества не е вредна, освен това дава тонус и настроение, по-добре лекарите да заклеймят цигарите и алкохолът, които наистина убиват, ама тук са намесени много повече бизнес интереси
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
#7 Ами не, просто в всеки продукт в магазина има захар, какъвто и да е бил той.И така се предозираме, и за това се получава това. Ако има захар само в плодовете и ядем по 1 плод на ден няма да има проблем.Но захар има във всеки продукт.. и това вече е лошото.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наскоро се натъкнах на едно изследване относно рака. Според германски учен, който от години изследва раковите заболявания и причините за появата му твърди, че захарта е основната храна на раковите клетки. Съветва тя изцяло да се изключи от менюто. Идеален заместител е СТЕВИЯ. В био магазините може да се намери. В интернет можете да прочетете за нея.
7
2
 
17
 
! Отговори
мдааа преди 12 години
Начи глейте ся логиката - фруктозата е вредна, а тя се съдържа в плодовете и меда... Начи да спрем да ядем плодове и мед, тъй ли? Или не вдявам нещо.
6
2
 
24
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Захарта си е необходима за организма - да не забраняват нейното използване, а да забранят употребата на *модернизираната* захар.
5
2
 
15
 
! Отговори
asssya преди 12 години
И е съвсем прав! Води не само до затлъстяване и всички съпътстващи заболявания, но и съсипва зъбите на децата. А има толкова много алтернативи на бялата рафинирана захар, която освен всичко друго води до пристрастяване, че защо иначе производителите ще я набутват във всичко и то в промишлени количества?!
4
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Майната му на здравословното хранене.Който е ***-нека яде суров зеленчук. Аз ще си ям пържено!
3
9
 
11
 
! Отговори
alex преди 12 години
То и на едно *** да сложиш захар, и то ще стане сладко.
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a za6to ne ni zabranjat i da di6ame, no togava niama koi da im izkarva zaplatite.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами аз смятам,че захарта е по-добре от колкото, аспартам или глюкозо-фруктузен сироп от ГМО.