Половината от родните джипита "изпепелени" от работата

75-80% от личните лекари у нас страдат от стрес
Обновена: 15 ное 2011 17:40 | 15 ное 2011 17:40,
47
Половината от родните джипита "изпепелени" от работата
Снимка: архив, Reuters

Половината от българските семейни лекари страдат от синдром на изпепеляването, сочи проучване, направено сред  общопрактикуващите лекари в България.

Данните бяха представени от председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров, по време на конференция.

Синдромът на изпепеляването се характеризира с емоционално изтощение, деперсонализация, депресии и др. Той е състояние на физиологично, емоционално и умствено изчерпване, характеризиращо се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадежност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора.

Най-често той се развива при работещите в различните сфери на здравеопазване, образование, обслужване, занимаващи се всекидневно и интензивно с проблемите на други хора.

Около 75-80 на сто от личните лекари в България страдат от стрес, като близо 20 на сто от тях са засегнати от тежката му форма, допълва д-р Киров, цитиран от БТА. 

63 на сто от общопрактикуващите лекари смятат, че насилието над лекари в различните му прояви расте. Това е показало анкетно проучване, извършено преди половин година в Словения, Македония, България, Черна гора и Турция.

Лекарите, участвали в анкетата, са заявили, че най-често се сблъскват с неприлични коментари, оспорване на диагнозата и обиди. Немалък процент от тях са се сблъсквали с физическо насилие и дори нараняване от страна на своите пациенти.

При анализа на данните е посочено, че една от  основните причини за агресията се крие в недостатъците на здравната система – ограничен достъп, липса на добри условия и апаратура, много бумащина и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ЛекариИзпепеляване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
факти преди 12 години
1.Джипитата са най- подготвените свестранно лекари в момента2.правинтоо е Не двама лекари да те оценяват ,а един да проведе диференциална диагноза за повече от две заболявания ,за да се изключи % на грешка3.пациента добросъвестно да изпълни алгоритъма!!
46
0
 
2
 
! Отговори
какво изпеепли преди 12 години
1. зависта "За Големите "пари и подмолния саботаж от "специалистите" от ДКЦ- тата2.Не подготвените и некоректни медиини изяви........."БГ пациента Лишен от специализирана помощ"!3.Страх и паника у пациентите ......4. тези от линейките ......дават рецепта и съвет "Джипито да ти даде направление за специалист ".....което азначава само едно ........не вярвам на своето лечение а ти не вярвай на Джипито?!?!?!
45
0
 
3
 
! Отговори
сами сте си виновни преди 12 години
идвате в кабинета без ред и час ....Талон без да има време да ви прегледат.........следва някаква ориентировачна диагноза по искане на пациента ..........резултаат негативен ,Но и пациента и специалиста Не отчитат факта ,че Това е само по искане на пациента .
44
0
 
3
 
! Отговори
зациклянето преди 12 години
дойде от неразбиране на същността на Идеята .......Лекар е този ,който може всестранно и качествено да прегледа пациента и да проведе точния алгоритъм .......това на този етап са само джипитата и донякъде новозавършващите лекари ,защото и те учат обща медицина
43
0
 
3
 
! Отговори
началото на реформат преди 12 години
1. закриха поликлиниките ......и тези лекари ,които имаха широки специалности като интерна и педиатрия И бяха уважавани и авторитетни лекари И НЕ се страхуваха ,че няма да бъдат избрани поне от 800 пациента станаха Джипита
42
0
 
3
 
! Отговори
до 27 не помниш преди 12 години
Преди реформата беше строго определено кой лекар в кой район обслужва и никакво мърдане..............сега можеш да си избереш когото поискаш......И сега можеш да си ходиш, при който си искаш тесен специалест на частно......... .тогава и частното беше забранено!!!
41
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Ти от коя планета слизаш?!?!И наистина ако поне мъничко е вярно твърдението ти - колко тие здравната вноска? колко взема месечно личния ти лекар?
40
0
 
3
 
! Отговори
Истина е преди 12 години
От векове лекар е този ,който владее общата медицина.......и за 10 години благодарение на много труд от страна и на нашите преподаватели от медицинските университети Ние добихме тези умения.
39
0
 
2
 
! Отговори
of 36Чарли преди 12 години
Проблема е ,че Пациентите Не знаят кое е правилното- Какаво значи специялист?!?! -ухо, черво , стави......делите се на анатомични части .....и както виждате .....резултата е Негативен от всякъде.
38
13
 
6
 
! Отговори
бх преди 12 години
Ами да тръгнат и те по лекари, да видят к'во е.
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заплатите на лекарите трябва да се увеличат и да достигнат европейските.Безобразие е това.Това би трябвало да е най-високо платената професия.Аз оправдавам грешките на лекарите,защото не им е лесно.Безобразие е лошото отношение към лекарите,потресен съм,то трябва да бъде наказвано със затвор и то сериозно.Аз уважавам лекарите и се чудя как издържат на това напрежение и то за толкова малко пари.
36
15
 
7
 
! Отговори
чарли преди 12 години
И аз мога да стана личен лекар,давай аспирин като не знаеш пращай на специалист.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виж съседната статия,"Какво крие мозъкът на психопата?"Не се стряскай,може и де не е писано конкретно за теб.34-ти
34
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много от печелбарите наречени "лекари" не са получили точно това,което заслужават. Едва когато го получат могат да говорят за изпепеляване
33
13
 
11
 
! Отговори
Родопа преди 12 години
Сигурно са много уморени и болни щом като търгуват покойниците със траурните агенции за някой лев.Нямат насищане на пари.Да не говорим ,че не издават касов бон за таксата от 2.70 лв.И се държат високомерно с пациентите си защото са много уморени и тем подобни глупости.А за направления да не говорим,вечно са свършили.
32
3
 
22
 
! Отговори
13 преди 12 години
Аз не съм взимала касов бон, но мойта лична лекарка ВИНАГИ ми е давала касова бележка!!!Винаги ми е обръщала внимание, дава ми талони ,ПРАВИ МИ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД!!!Не слагайте всечки под 1 знаменател!!!
31
5
 
8
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 23Не мога само едно да разбера: Защо ли думата "чужбина" се споменава нещо като "манна небесна" или като някакъв "едем", рай на Земята, все едно адът се намира единствено и само в България??? Би ли ми го обяснил моля? Прочее, като казвате "чужбина" уточнявайте се за коя държава става въпрос, или поне за кой континент!Ако говорим за здравеопазването в САЩ като цяло не ми го хвали. Виж в Европа е по-добре.Особено в скандинавските страни.
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Cлязъл веднъж Господ на земята, за да види как живеят хората. Приел образа на джипи. На носилка му носят пациент: скован, не може да стане. Господ протегнал ръка: "Стани и ходи!", и чудо - човекът тръгнал. Пред кабинета го заразпитвали как е. "Как да е - рекъл им. - И той мошеник като предишния. Дори не ме прегледа..."
29
10
 
6
 
! Отговори
4444 преди 12 години
като влаза при джипито и първо ми се набива на очи чинийката пълна с пари от платената такса.превърнали са се на кръчмари.да не говоря че моя лекар май кара вече на стари спомени.нещо като лекарите в казармата едно време.
28
3
 
2
 
! Отговори
DUBLIN преди 12 години
Znaete li kolko e prav 23. Az sa6to jiveq ot 11 godini v 4ujbina i zdraveopazvaneto nqma ni6to ob6to s tova v Korumpestan.Samo edin vapros-znaete li kakvo e rabotnoto vreme na 80% ot doktorite po poliklinikite-reglamentiranoto e ot 8:00-13:00.Znaet li fizi4eski kolko rabotqt-3-4 tsasa kato maxnete po4ivkite i razxodkite po koridorite i etajite.Ami kato se stresirani za6to ne napusnat i da doidat da rabotqt tuk na Zapad-zaplatite na lekarite/na dobrite i dokazanite/sa po 7-8000 euro.aIDE ELATE