Тийнейджъри, не отслабвайте чрез операция на стомаха!

Намаляването на обема му е рисковано за подрастващи
Обновена: 12 яну 2012 17:11 | 12 яну 2012 17:05, Румяна Тасева
4
Тийнейджъри, не отслабвайте чрез операция на стомаха!
Източник: Reuters

Все повече млади хора се подлагат на пластични процедури за премахване на излишните килограми, пише The New York Times.

Най-честo прилаганите пластични процедури са с цел намаляване обема на стомаха, с което се редуцира количеството на поеманата храна и респективно натрупването на излишни килограми.

След извършване на процедурата 30% от пациентите се нуждаят от нова интервенция в рамките на 14 години след първата. През този период е възможно да се получат различни усложнения, които да застрашат здравословното състояние и живота на пациента.

Рисковете от подобни хирургически интервенции при пациенти под 21 години са завишени, твърдят специалисти.

Пластичните процедури за намаляване обема на стомаха изискват спазване на специален режим на хранене и начин на живот, което е първата пречка за тинейджърите.

Във възраст, в която самоконтролът не е толкова силно изразен и психиката е лабилна, подобен вид интервенции са непрепоръчителни, категорични за експерти. Операциите крият риск от по-малката абсорбция на хранителни вещества, изключително необходими за подрастващия организъм, което може да доведе до забавяне растежа на костите, половото съзряване и развитие.

Редица изследователи провеждат проучвания, с които да сведат до минимум фаталните последици и рискове от бариатричната хирургия сред тийнейджърите.

Специалисти съветват да се наблегне на физическата активност и здравословното хранене преди да се прибегне до по-сериозни действия срещу наднорменото тегло. Задължително тийнейджърът и родителите трябва да бъдат запознати с всички възможни рискове, които крие операцията.

За здравословните начини за отслабване можете да научите в Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
... преди 12 години
стомаха може да се свие и безоперативно - с добре подбрани диети и упражнения. Подобна интервенция е доста драстична и не мисля че съвестен лекар би я одобрил
2
0
 
4
 
! Отговори
13 преди 12 години
То да не би за възрастните да е полезно? Пълни глупости - да си свиеш стомаха оперативно, защото нямаш воля да не се ТЪПЧЕШ!!!Между другото, операцията никак не е безопасна и е в категорията - много сложни!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
каква новина е пък тази?