Градската среда – вредна за възрастните

Повишава се риска от инсулт
Обновена: 15 фев 2012 19:08 | 15 фев 2012 19:08,
2
Градската среда – вредна за възрастните
източник: Reuters
Възрастните хора, които живеят в града, са по-застрашени от инсулт, тъй като „умерените“ нива на замърсяването от автомобилите в градската среда, увеличават риска с до 3 пъти, сочи ново проучване.
 
То изследва медицински данни на 1705 жени на средна възраст 71 години, които живеят в Бостън, САЩ. Учените сравняват „умереното“ замърсяване на въздуха с дните, когато то е класифицирано като „добро“, т.е. нивата на замърсяване са по-ниски.
 
Установено е, че рискът от инсулт в дните, когато въздухът е „умерено“ замърсен, е с 34% по-висок. Той се покачва от 12 до 24 часа, след като нивата на замърсяване се увеличат.
 
Водещият автор Грегъри Валениус от Центъра по опазване на околната среда и технологии в университета Браун, обяснява, че излагането на праховите частици увеличава риска от исхемичен инсулт и то при нива, които са по-ниски от тези, които към момента се считат за безопасни според Американската нормативна уредба.
 
В България обаче ситуацията далеч не е по-оптимистична ...
 
Настоящото проучване подкрепя тезата, че замърсяването в градската среда увеличава риска от инсулт, но въпреки това, са необходими допълнителни изследвания, които да докажат твърденията.
 
Авторите подчертават, че всеки би могъл значително да намали риска със здравословна и балансирана диета, редовни физически упражнения и следене нивата на кръвното налягане.
 
Друго проучване, проведено от изследователи от Rush University Medical Centre в Чикаго, САЩ, заедно с учени от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън, открива, че излагането на замърсяванията във въздуха за дълъг период от време, се свързва и с намаляване когнитивните способности при жените.
 
Данните от проучването са публикувани в Archives of Internal Medicine.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: градинсултзамърсяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Жо преди 12 години
СТАТИЯТА е едно голямо НИЩОКАЗВАНЕ.