Що е то генерично лекарство?

Идентични ли са тези медикаменти с оригиналните?
Обновена: 21 юни 2012 15:29 | 21 юни 2012 14:51,
16
Що е то генерично лекарство?
Снимка: Reuters

Понятието „генерични лекарства“ e до голяма степен непознато на българските потребители и често извиква негативни асоциации – лекарства, които са по-скъпи, вносни и т.н. Дали обаче те са правилни?

Какво всъщност са генериците? За да изясним това, първо трябва да изясним какво са оригиналните лекарства – друго, често погрешно интерпретирано понятие.
 
Когато една фармацевтична фирма създава нов (оригинален) лекарствен продукт, тя влага средно около 1,2 милиарда долара инвестиции за разработването му от търсенето на молекула, която ще решава даден здравословен проблем, до ефективен и безопасен за лечение продукт на пазара. Често целият този процес отнема около 15 години.
 
За да получи една фармацевтична компания възращаемост на средствата, вложени по създаването на продукта, е необходимо да изминат допълнително още години след пускането на вече одобреното лекарство на пазара. Ето защо регулаторните органи създават условия, които да защитят производителя от неговите конкуретни, които биха могли да получат формулата наготово, да му дадат възможност да възстанови инвестираните средства и да насърчат създаването на нови лекарства в индустрията въобще.
 
Фармацевтичната компания, създала ново лекарство, получава изключителното право да го произвежда и разпространява за определен срок, т.е. тя притежава патентните права върху продукта. За срока на патента никоя друга фирма не може да произвежда конкурентни продукти, съдържащи същата активна съставка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе като с ваксините0ужас.Народе има много документални филми-гледайте какво става с нас
11
2
 
4
 
! Отговори
Др. Кунев преди 11 години
Аз взимам само 400 лв заплата, макар че съм лекар, завършил с отличие. Иначе авторът на публикацията е редно да поеме отговорност за хората, които ще прочетат тази статия, ще си купят от аптеката генерични лекарства и с хипертонична криза ще получат мозъчен инсулт. Наблюдавал съм десетки такива случаи. Лекари изписват генериците, защото получават (не)материални облаги от фирмите. Не всички лекарства са еднакви. По нашия закон се допуска 20% разлика в активността м/у оригинал и генерик!
10
0
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 11 години
Един доктор тръбеше, че взема 50000 /петдесет хиляди/ лв. заплата и са му малко, бил недооценен...Същия този *** е уморил стотици пациенти, като неговите системни грешки се покриват с цветни букети!
9
0
 
2
 
! Отговори
до 7,8,9 преди 11 години
Моля, дайте пример за оригинално и за генерично лекарство? Може ли валериановата т-ра да се нарече генерично? А кое от популярните е оригинално?
8
2
 
5
 
! Отговори
лекар преди 11 години
Разликата в качеството между оригиналите и генериците е огромна.Вярно, оригиналите са доста по-скъпи, но си заслужава.Много малко фирми произвеждат качествени генерици, така че внимавайте!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
UFO преди 11 години
Генерично лекарство: лекарствен продукт на базата на една или повече активни съставки които не са защитени с патент или допълнителен сертификат за защита, който е БИОЕКВИВАЛЕНТЕН по отношение на даден лекарствен продукт, който вече е разрешен за употреба в СЪЩИЯ КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ на активните вещества, СЪЩАТА ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА и със СЪЩОТО ТЕРАПЕВТИЧНО ПОКАЗАНИЕ.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спорът генерика или оригинали е абсолютно безсмислен, защото в съвременната медицина всяко едно лечение е съобразено с индивидуалните потребности на пациента. Има хора с дадено заболяване, на които им понася само оригинала или само генерика. Ето защо трябва да се даде възможност на лекаря да избира с какво да лекува. Разбира се, ако даден генерик е доказал своята ефективност и е не е противопоказан за пациента е хубаво да се предпочита пред оригинала поради своята по-ниска цена. В някои страни от Западна Европа делът на генериците достига до 80% спрямо оригиналите. Иначе в статията има няколко подвеждащи читателите неща. Едно от тях е, че двата продукта имат еднакъв терапевтичен ефект. Не е точно така. Молекулата може и да е идентична, но това не означава, че се прилага едно и също количество от получената субстанция или по един и същи начин. Въобще подобно твърдение се доказва трудно, защото реално погледнато компаниите правещи генерици не правят клинични проучвания, а страничните ефекти от лекарствата им се установяват в процеса на терапията.
5
1
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
А в развитите страни схемата е следната : 1. стимулират докторите да изписват генерични лекарства, 2. ако цената на оригиналното лекарсвтото не ви се нрави - фармацевтите имат право да заменят с генерично лекарство на по-ниска цена.А тук как да стане като асоциациите за генерични лекарства са "лекарства, които са по-скъпи, вносни и т.н " ? лекари и фармацевти са сведени до шарлатани и продавачи,всеки разбира, няма здравна култура... пълна виларщина
4
1
 
10
 
! Отговори
лиляна преди 11 години
Генерично лекарство е това на което Софарма на Огнян Донев му е изкопирала формулата и съставките,без да плаща и да влага нито лев,но го продава в Българи я 4-5 пъти по-скъпо отколкото цените на които го изнася и господина Донев изведнъж стана милиардер,на това му казвам аз патриот и родолюбец.
3
1
 
2
 
! Отговори
Оригинал преди 11 години
Много хубава платена публикация :))) Браво на автора!Ето още един пример за оригинален препарат:Оригиналният препарат "Виокс" беше изтеглен от пазара през 2004 г. заради редица сигнали, че създава сериозен риск от инфаркти и сърдечно-съдови проблеми. Според последвали изчисления на FDA "Виокс" може да е допринесъл за над 27 700 инфаркта и внезапни смъртни случаи в периода от 1999 до 2003 г.Примерите са много, но мястото за неплатен коментар е твърде малко....
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
15 години ли отнема да се направи поредния *** с милион странични ефекти? И кой по дяволите го одобрява (или по-скоро на каква цена)...
1
0
 
3
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Има един филм-"Пътят на лекарствата" има го в Документални,там става ясно,кой какви далавери прави с патентите.