Отказването на цигарите зависи от гените

Определени гени влияят на успеха на спирането
18 юли 2012 18:30,
0
Отказването на цигарите зависи от гените
Снимка: Reuters

Гените могат да повлияят на шансовете за успешно спиране на цигарите, установи екип от учени от Факултета по медицина към Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Откритието им подкрепя теорията, че за да се постигнат по-добри резултати в отказването на тютюнопушенето е необходимо прилагането на индивидуална терапия. 
 
Според изследователите чрез генетичен скрининг могат да се идентифицират гените, които правят човек по-податлив на никотинова зависимост. 
 
Преди няколко години учени откриха, че мутацията на ген е свързана с пристрастяването към никотина. Оказа се, че особен вариант на ген-рецептор на никотина влияе върху поведението, свързано с тютюнопушенето.
 
Генетичният вариант не въздейства върху решението дали ще пропушим, но затруднява спирането на цигарите. Счита се, че около половината от европейците са носители на поне едно копие на генетичния вариант. 
 
Според резултатите от новото проучване хората с високорисковите генетични вариации спират цигарите в сравнително по-късна възраст от участниците с нискорискови. Изчислява се, че това забавяне е средно с 2 години. 
 
Ефектът от използването на средства за спиране на тютюнопушенето също зависи от гените.
 
Данни от клиничните изпитвания показват, че хората с високорискови варианти на въпросните гени, приемащи плацебо версии на средства за спиране на цигарите, е по-вероятно да се провалят в начинанието, в сравнение с тези с по-слабо значими версии.
 
Но се установява, че сред участниците с високорисковите варианти, тези, които използват никотин-заместваща терапия, са с по-голям шанс да откажат вредния навик, отколкото приемащите плацебо. 
 
Проучването е отразено в сп. American Journal of Psychiatry
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари