Защо се появява шизофренията?

Водещи са генетичните фактори
Обновена: 11 апр 2013 17:20 | 11 апр 2013 17:20,
9
Защо се появява шизофренията?
Източник: Reuters

 характеризиращо се с нарушаване на мисловните процеси и емоционалното състояние. Типичните симптоми са: звукови халюцинации, параноя и други прояви, които смущават социалния живот и трудовия процес на засегнатите.

Причините за шизофренията до ден днешен не са изяснени. На настоящия етап са установени по-скоро рисковите фактори, но как точно и защо се развива заболяването е въпрос, на който предстои да се намери отговорът.

Ясно е, че шизофренията има силен генетичен компонент – тя е силно родово съсредоточена, което показва, че има ген или гени, които са свързани по някакъв начин с отключването на заболяването. Идентифицирането на тези гени, обаче, е изключително сложно. Първо, наличието на дефект в един или друг ген не води директно до развитието на шизофрения. Ясно е, че има и външни фактори, които допринасят за процеса. Това неимоверно много усложнява идентицицирането на отговорните гени. Освен това, дори и отговорните гени да бъдат идентифицирани е много трудно значението им да бъде категорично потвърдено, тъй като те най-вероятно кодират рецептори или други функционални структури на главния мозък. Дори и действително да има структурен дефект или аномалии, те не могат да бъдат открити и изучени, тъй като са разположени в главния мозък. Те стават достъпни за изучаване единствено посмъртно. Post mortem изследвания на мозъчна тъкан от шизофреници са показали, че в редица мозъчни центрове има аномално високо съсредоточаване на допаминови рецептори. Това е в унисон с терапевтичния опит, където антагонистите на допаминовите рецептори са основния клас лекарства, използвани за лечението на шизофрения.

Въпреки трудностите, изследванията по отношение на наследствените фактори продължават усилено, защото те имат водещо значение.

Още по темата можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
пол до 8 преди 11 години
Не спамя но ще спра; време нема. Казвам което е. Дай адрес, където да си прося Нобеловата и ще се пусна! Не зная Инглиш; но с Гугъла ще пробвам. само да не обърка превода.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горкия волен!
6
3
 
7
 
! Отговори
пол преди 11 години
Шизофренията е състояние на мисълта а не болест. И влюбването е шизофрения. Психолозите гледат грешно на това. Всички сме шизофреници без някои йоги медитиращи. Всеки отдаден на нещо си е шизофреник = мислещ за нещо. А изнервените хора може да ги яде вътрешна телесна болка или зло от външния свят например коресилин в стаята. Това е. Дайте ми награда! - искам ново или Запазено Трабантче или Тико! страхотни са.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо се появява шизофренията? На този въпрос най добър отговор може да даде Асфалт паша.
4
4
 
12
 
! Отговори
Правилно! преди 11 години
Защо се появява шизофренията? Правилно!Защото сте член на ЕТ герб-Буда и сте бивш мин.-председател, или бивш министър на МВР!
3
0
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
Post mortem изследвания на мозъчна тъкан от шизофреници са показали, че в редица мозъчни центрове има аномално високо съсредоточаване на допаминови рецептори. И тези рецептори не се виждат при определено "оцветяване" и определено сканиране ли?
2
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
сега сте вие на ход номер 1 пази боже
1
6
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
щото така и е кеф;))