Холестеролът допринася за развитието на рак на гърдата

„Захранва“ туморните клетки
3 дек 2013 18:53,
0
Холестеролът допринася за развитието на рак на гърдата
Източник: Reuters

Вторичен продукт на холестерола може да „захрани“ туморните клетки при рак на гърдата, което да доведе до техния растеж и разпространение по други органи според учени.

Това поражда и идеята, че приемът на медикаменти, понижаващи нивата на холестерола, може да бъде превантивна мярка срещу рака. Проучването, публикувано в сп.Science, помага да се обясни защо наднорменото тегло е основният рисков фактор за развитие на заболяването. То се свързва и с много други туморни заболявания, включително и рак на дебелото черво и матката. 

Мазнините при хората с наднормено тегло водят до синтеза на големи количества от хормона естроген, който участва в контролирането растежа на туморите. При изследване на Медицинския център към Университета  „Дюк“ в САЩ се открива, че холестеролът има сходен ефект.

Той се разгражда от организма в метаболита 27HC, който наподобява естрогена и предизвиква същия ефект като хормона в някои тъкани. Експериментални изследвания установяват, че при хранителен режим, който е богат на мазнини, нивата на 27HC в кръвта се повишават, което води до уголемяване на тумора с 30%. Освен това, раковите клетки са по-склонни да се разпространяват по други части на тялото.

Учените обясняват, че редица проучвания до момента са отрили връзката между наднорменото тегло и рака на гърдата. За първи път обаче е разкрит конкретният механизъм. 

Въпреки направените констатации обаче, все още е рано да се взимат статини като превантивна мярка срещу рак на гърдата, коментират изследователите. 

 

Още полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари