Криза е, но има болници, в които заплатите скачат с 50%

Част от хоспитализациите - по финансови и социални причини
Обновена: 20 дек 2013 16:56 | 20 дек 2013 16:32, Веселина Йорданова
15
Криза е, но има болници, в които заплатите скачат с 50%
Снимка: Dnes.bg

Има болници, които в условията на криза и задлъжнялост, увеличават заплатите с 50 на сто, каза пред журналисти управителят на НЗОК Румяна Тодорова.

Тя отново посочи, че има не малко болници, в които са били приемани пациенти, неотговарящи на индикациите за
хоспитализация. Проверките на НЗОК показват, че има значителен брой лица, лекувани по няколко пъти в болница с една и съща диагноза.

Всички клинични пътеки трябва да се преработят, коментира Тодорова. По думите й в клиничните пътеки има много евтини и много скъпи процедури, като чрез евтините се увеличават разходите на болниците.

Тодорова посочи, че през октомври и ноември е имало болници, които са надвишили бюджетите си с по 700 000 и посочи "Токуда" и "Александровска".

Пловдивската болница "Каспела" е надвишила бюджета си с 340 000 лева, а "Св. Каридад" - с 200 000. Надвишаване на бюджетите се отчита и при болниците за рехабилитация, предаде БТА.

През ноември НЗОК е проверила 371 болници, като в 78 на сто от случаите средномесечният разход е надвишен значително.

През последните месеци на годината са проверени здравните досиета и медицинската документация на 1590 пациенти, които имат общо 4039 хоспитализации.

Заболяванията, за които тези пациенти най-често са постъпвали на болнично лечение, се групират в 6 основни класа и представляват 30% от всички хоспитализации. Водят заболяванията на дихателната система – на 479 души са извършени 742 хоспитализации или 18,4% от общия брой хоспитализации. От тях 44% са на деца, на които са осъществени половината от хоспитализациите за белодробни заболявания.

На следващо място са заболявания на сърдечно-съдовата система - 394 или 10% от общия брой хоспитализации, проведени на 241 здравноосигурени.

В част от случаите пациентите се изпращат за хоспитализация по финансови и социални причини, като липса на
средства за лечение, за дете - възраст на майките до 18 години (най-често от ромски произход), недостатъчен брой/липса на специалист в труднодостъпни региони и др.

Средствата на НЗОК няма да стигнат заради неправилното им усвояване, допълни Тодорова. Парите, изплащани от Касата, не отиват за пациентите, а остават в болниците, като е притеснително защо те са в окаяно състояние и защо трупат дългове, коментира тя.

По думите й принципалът на болниците би трябвало да изпълни и контролните си функции и да провери къде и за какво се харчат средствата от НЗОК.

Проверките ще продължат, а средствата, които са отчетени ще бъдат изплатени от НЗОК, увери Тодорова. Тя обаче добави, че ако се открият нарушения, Касата ще налага санкции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: НЗОКРумяна Тодорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Само парите ги интересуват. .а дали ще помогнат ? Колкото и пари да им се налива все ще са недоволни и ще искат още и още и ще изнудват болните.
9
4
 
6
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Че коя е тази болница, където лекарите чакат на заплатата?Навсякъде те гледат в ръцете. И по това лекуват.
8
1
 
8
 
! Отговори
лекар преди 10 години
До Анонименаз не искам да вземам повече! Аз искам да мога да си плащам два пъти в годината курсове по 10 дни на стойност от по 1000лв и поне едни учебник да си купувам за около 500лв- Само така ще мога да ви лекувам!
7
1
 
0
 
! Отговори
хихи преди 10 години
На всяка манджа мерудия!... и в това ли ще се бъркаш како? Като много знаеш ела да управляваш ти болница!? Гледай си болното здраве(парите на НЗОК) и не се бъркай в дейността на търговските дружества! а паднало правителството, а си останала безработна!
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
проблема е че се направиха много частни болници ,който работят със здравната каса в другите европейски държави е ,че само държавните болници приемат здравно осигурени а частните са си отделно .Но тук си имаме и бяла мафия, а мафията е и в парламента
5
5
 
9
 
! Отговори
Бивш гербер преди 10 години
До ИванБОКО ТИКВУН МИЛИАРДЕР- КРАДЕЦ БАНКЯНСКИ ПОЛУДЯ ОТ ФАКТА НЕ ЗАЩОТО НАМАЛЯТ ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА ЗА ДА ОБЛЕКЧАТ ДОМАКИНСТВАТА А ЗАЩОТО СЕ УДРЯТ ВЕИ-тата , ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ А НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ТАМ Е ИНВЕСТИРАЛ ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ В ЛИЦЕТО НА МЕТРЕСАТА СИ ЦВЕТАНКА КАРАГЪОЗОВА,ИЗВЕСТНА КАТО ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА. ОЧАКВАЙТЕ НОВ УДАР СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО И НАРОДА НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ,ОТ ПАШАТА,БУДИСТА,ПРОКОПИЕВ И КАРАТИСТА!
4
6
 
8
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Драги сънародници! Днес правителството съставено от технократи и експерти взе решение след Нова Година отново да намали цената на ел.енергията. Боко тиквун имаше намерение ако бе останал на власт да я увеличи с 40 %. Днес полудя от този факт,ето....."За да запазят на всяка цена властта, БСП продължават да манипулират хората . Такъв е и случаят с днешното намаление на цената на тока, с което се похвали ДКЕВР". Това написа в социалната мрежа фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
3
5
 
21
 
! Отговори
ДС преди 10 години
Аз съм за лекарите да взимат големи заплати.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха, айдеее, почнаха отчетите на политичетата. По ирония на съдбата, с обвинения за увеличение на заплати и свръххоспитализации се характеризират само болници, на които *** не можаха да подменят директорите. Нещастници!
1
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека лекарите вземат повече. Само така ще се задържат в България.