Как да се справим със запека

Какво трябва да консумираме?
16 яну 2014 15:45, Румяна Тасева
6
Как да се справим със запека
Източник: Reuters

Съвременният забързан начин на живот често е предпоставка за появата на запек. Сред основните причини се отбелязват недостатъчната консумация на фибри или недостатъчният прием на вода. 

Също така като фактори за поява на запек се отбелязват физическите упражнения и тяхната липса, както и липсата на позиви за дефекация. Като други фактори за поява на запек са емоционалните и психични смущения, както и поява на дискомфорт за дефекация на обществени места.

Постоянният и хроничен запек може да се причини и от други заболявания, които може да бъдат достатъчно сериозни. Едно от тях е синдромът на раздразненото черво, дивертикулоза, рак или доброкачествени тумори на дебелото черво, диабет, болест на Паркинсон, множествено склероза и депресия.

Изкуствено хранените бебета по-често развиват запек, отколкото тези, които се хранят с майчина кърма. Децата често развиват запек, когато тръгнат на училище или на други мероприятия, поради притеснение за ходене по нужда на публични места и в обществени тоалетни.

Често се среща запек при жените по време на бременност, поради повишаване на вътрекоремното налягане, както и притискане на дебелото черво от плода.

При възрастните хора запек най-често се развива поради нарушена моторика на червата, както и липса на фибри в храната. Фактори при възрастните хора може да е и липсата или намалената физическа активност.

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 10 години
АМи не пише, защото са прости. Не може да се справиш със запека, след като се изхождаш във възможно най-неправилната поза. Виж, чети squat.beinsa.info и се образовай!
3
0
 
1
 
! Отговори
Стоичччко преди 10 години
ДА АМА ЗАПЕКА МИ ПРОДЪЛЖАВА ! Никъде не пише как да се изакам по лесно.
2
0
 
5
 
! Отговори
видински преди 10 години
Моите предложения за справяне със запека са следните : - зелева чорбица , кивита , сок или плод - круша , консумиране на оцет ( количество от напоения на гърлото на бутилката пръст е достатъчно ) , студено прясно мляко ....Мисля,че все някои от методите ще помогне . Лично изпробвани са и всичките действат :))
1
0
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
И къде в статията пише как да се справим??? Или просто си запълвата пространството с известни на всеки неща!!!