Отглеждането на дете започва с надлежно проследяване на бременността

Да отгледаш дете е мисия!
Обновена: 19 май 2014 09:04 | 19 май 2014 09:03,
8
Отглеждането на дете започва с надлежно проследяване на бременността
Снимка: Reuters

За втора поредна година Puls.bg организира форум за бременност и раждане с амбициите да превърне в традиция срещите между водещи медицински специалисти и бъдещи и млади родители.

 
Да отглеждаш дете е мисия, която започва от мига, в който мъничкото сърце затупти под майчиното, и дори по-рано, от планирането на бременността, тъй като с действията си още оттогава влияем и залагаме здравето му дългосрочно.
 
В тази връзка миналата година беше поставен акцент върху необходимостта от вземането на информирано решение на базата на достоверни факти и познания при избора дали да се ограничим само с пакета изследвания, който се покрива от Националната здравноосигурителна каса при проследяването на бременността и къде в нашите, български, условия е разумно да се осъществи раждането – в медицинско заведение или вкъщи.
 
Тази година фокус на събитието бяха важни практични насоки в разпознаването на тревожните симптоми от обичайните признаци на бременността, хода на раждането и състоянието на новороденото бебе.
 
Форумът започна с презентацията на д-р Даниела Савова, акушер-гинеколог и управител на Медицински център „Репродуктивно здраве“ към Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Тя очерта типичните симптоми на бременността и техните отклонения, сред които добре познатите замаяност и умора, гадене и повръщане, главоболие, болки в корема, генитално кървене и подобни на грип симптоми.
 
Според д-р Савова съвсем не е редно в XXI век изразеният дискомфорт и болка да бъдат приемани за нормално състояние, което да се понася стоически. Всяко оплакване на бременната жена трябва да се обсъди с лекуващия лекар, за да бъде оценена неговата тежест и риска за развитието на бременността и здравето на жената.
 
Освен задължителната консултация с медицинско лице, бъдещата майка трябва непременно да внесе някои промени в начина си на живот още в началото на бременността, като на първо място избягва всякакви физически и психически натоварвания. Д-р Савова изтъкна, че макар в леко завишените нива на стрес през първия триместър да се отразяват тонизиращо на плода, впоследствие той може да доведе до неблагоприятни последици както за детето, така и за неговата майка.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
гого преди 9 години
Абе айде не се излагайте. 1300 години държава сме, по земите ни юнаци са се раждали, столетници! По Аспарухово и Борисово време все на майчински и детски надбавки са чакали...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да отгледаш дете е мисия! Елате в матрицата - инвитро, ГМО, планирано забременяване и планирано раждане, ваксини, контрол!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да отгледаш дете е бизнес! - според другарите от 681-ва с цветни кожи, които ни дискриминират и упражняват расизъм срещу нас мнозинството, ама то нали партията дава парите за гласуване.. Отворете си очите - нормален човек, ако няма възможност (както е положението в момента) няма да отглежда дете в нищета и да се разболее психически, че не може да осигури нормални, минимални неща за щастието на детето си.. Храним ги чрез данъци, храним ги да се размножават.. а после пак изберете "социалното"..