Колко точни са домашните уреди за измерване на кръвно налягане?

И можете ли да им се доверите
7 ное 2014 19:50,
5
Колко точни са домашните уреди за измерване на кръвно налягане?
Източник: Reuters

Измерването нивата на кръвното налягане в домашни условия може да доведе до неточни показатели при 15% от пациентите. До такива изводи достига ново проучване.

Медицинските специалисти препоръчват възрастните хора редовно да следят нивата на кръвното си налягане. Точността на отчитането му обаче е толкова важна, колкото и редовното следене. Нормалните нива трябва да бъдат 120/80 mm Hg.

Въпреки това, ако при едно измерване нивата са по-високи, това не означава, че страдате от хипертония. Високото кръвно налагане е широко разпространен проблем, който допринася за развитие на заболявания и дори за немалко фатални случаи.

Сред рисковите фактори са тютюнопушене, консумация на храни с високо съдържание на натрий и с ниско на калий. Липсата на физическа активност, прекомерната употреба алкохол и затлъстяването също са опасни по отношение нивата на кръвното налягане.

Специалистите предупреждават, че домашните уреди за измерването му могат да отчетат неточни резултати при между 5 и 15% от случаите. Те препоръчват на всички пациенти, които имат такива уреди, да ги сверят поне веднъж.

Екипът изследователи набира 210 пациенти, които са измерили нивата на систоличното и диастоличното кръвно налягане посредством домашни апарати и с утвърдени живачни сфигмоманометри, които са предпочитани в болничните заведения и кабинети.

Резултатите сочат, че при 30% от измерванията на систоличното кръвно налягане в домашни условия има разлика с 5 mm Hg и при 8% се установява разминаване с 10 mm Hg, в сравнение с данните от утвърдени живачни сфигмоманометри.

Процентите относно същото съотношение при нивата на диастоличното кръвно налягане са 32 и 9. 

Данните от проучването са представени по време на ASN Kidney Week 2014 в Пенсилванския конгресен център във Филаделфия.

Повече полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Mario преди 6 години
A kak moga dago sverq ako nee veren
3
0
 
1
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Еми как да кажа... ми точни са. Аз поне това което използвам си показва вярно.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала за опита да се напише статия.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От личен опит знам, че ниския клас уреди за измерване на кръвно налягане, могат да служат само за индикатор, кога ще риташ камбаната. Хипертоник съм и си следях с некачествен уред кръвното ежедневно, стойностите всеки път бяха различни и в норми ,зависи от наклонът на ръката,дори и от това стягаш ли се неволно или си отпуснат. Вярно показа само когато вдигнах 200 на 180, но тогава жената ми го мереше и тя вика линейката. Сега съм с "истински" апарат и си следя кръвното реално.