Хапвайте кисело зеле за здрави кости

Подсилва и имунитета
4 яну 2015 16:54,
15
Хапвайте кисело зеле за здрави кости
Източник: Reuters, архив

Киселото зеле е неизменна част от българската национална кухня. Какви ползи за здравето може да предложи то?

Киселото зеле осигурява фибри и значително количество от витамините C и K. То също така повишава енергията и имунната система с помощта на желязото в него. Въпреки положителните ефекти обаче, не бива да се прекалява с количеството. 

Тъй като процесът на ферментация включва сол, киселото зеле е с високо съдържание на натрий. Количеството от една шепа кисело зеле съдържа 39% от препоръчителната дневна доза натрий.

Когато зелето ферментира, то произвежда разнообразна популация живи бактерии. Тези пробиотици „попълват“ полезните бактерии в чревната флора и по този начин помагат за потискането растежа на „лошите“ бактерии. 

Тези пробиотици могат също така да повишат имунната система, синтезирайки витамин B. Те облекчават и диарията, причинена от приема на антибиотици. 

Важно е уточнението, че сготвеното или пастьоризирано кисело зеле не предлага ползите на пробиотиците. 

Проучвания установяват, че адекватният дневен прием на фибри може да предпази от развитие на сърдечносъдови заболявания. Разтворимите фибри на зелето се свързват с мазнините и холестерола и ги извеждат от организма.

Това означава, че в артериите се натрупва по-малко количество холестерол, посочват експерти от Университета в Илинойс. За да се извлече максимална полза от фибрите, жените трябва да консумират 25 г дневно, а мъжете – 38 г. Една чаша кисело зеле съдържа 4 г фибри. 

Витамин К подпомага кръвосъсирването и е важен за костния метаболизъм, витамин C – с антиоксидантните си качества и противотуморния си ефект. Тяхната комбинация в случая обаче е от основно значение за здравината на костите, обясняват учени.

Повече интересна и полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Домашното кисело зеле предпазва от най- лошата болест. Наш професор е спасил живота си пиейки редовно слабо подсолен зелев цвик.
8
0
 
8
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 9 години
Написаното е вярно, но с ЕДНА МНОГО ВАЖНА ПОПРАВКАИзложените факти важат само за зелето, ферментирало по ЕСТЕСТВЕН път. В магазините не ви продават туршии, а зеленчуци, накиснати в ПРОМИШЛЕНА млечна и оцетна КИСЕЛИНА, които извличат калция от костите, прецакват ви стомаха, червата, бъбреците и черния дроб и изобщо ... кофти нещо е индустриалната химия за хранителни цели.
7
2
 
10
 
! Отговори
Бисери из Трънско! преди 9 години
Ручам, кисело зелье и цвикь и ка пръднем бъзди та труе!
6
1
 
13
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
За здравето на мозъка пийте ракия!!:)))
5
0
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Кисело зеле(боб и леща ) са яли и почти цяла западна Европа. До края на 60 години. След Това хората стават по заможни и минават основно 95% на месо.
4
1
 
6
 
! Отговори
Граматиков преди 9 години
Шъ хапваме и ша пивваме ..... да ви имам грамотността в нюза ....
3
4
 
9
 
! Отговори
??? преди 9 години
Интересно ми е да знам къде, освен в България е разпространен този продукт ,за да се занимава Илиноиският университет с чудодените му свойства
2
0
 
8
 
! Отговори
Flex преди 9 години
1ви януари. Бележка:Честита нова година!пс: зелевият сок е в хладилника. ппс: хладилника е в кухнята.
1
1
 
26
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 9 години
Че с тея махмурлуци колкото расол съм изпил и колкото зеле съм изял ,то кокалите трябва да ми са кат строително скеле. Лошото е като се обезвъздушава дебелото черво.