Винаги има начин кърменето да продължи, стига майката да иска

Интервю на Puls.bg с консултантът по кърмене Йонка Петкова
Обновена: 15 апр 2015 20:02 | 15 апр 2015 19:26, Румяна Тасева
4
Винаги има начин кърменето да продължи, стига майката да иска
Източник: Reuters, архив

Йонка Петкова е консултант по кърмене. Тя е един от лекторите на Форум за бременност и детско здраве, който Puls.bg организира на 25 и 26 април. Тематични акценти в това издание на форума са: хранене на бременната и влиянието му за доброто здраве на детето, болката при раждането - може ли и как да се овладее, кърмене и захранване на бебето, стомашно-чревните инфекции при децата и Първа помощ при типични за лятото инциденти. Повече за програмата, темите и лекторите можете да прочетете в events.puls.bg

- Кога жените най-често се отказват от кърменето?

Когато са в стрес. Когато има стрес, не може да има кърмене, най-малкото, защото кърмата намалява. Изпитването на дискомфорт, болка също отказва жените. А дискомфортът може да възникне заради неправилно поставяне на бебето на гърдите, неправилно засукване или наличие на много тесни канали на млечните жлези.

Предимно два са основните периоди, в които жените се отказват от кърменето. Това е времето непосредствено след раждането и около 20-я ден.

Няколко са факторите, които влияят за това непосредствено след раждането. Стресът и умората от родилния процес са налице. Не бива да се пренебрегва и ролята на хормоналния дисбаланс, който изостря сетивността на жената и също има принос за състоянието ѝ на стрес. В този период тя има нужда от подкрепа и съдействие, за да придобие увереност, че може да храни бебето си сама.

По-често проблем с кърменето се появява, когато майката и новороденото са разделени в родилния дом.

Другият критичен период е около двадесетия ден след раждането. Тогава потребностите от храна на бебето нарастват, то по-често иска да суче. Ако до този момент майката не е успяла да придобие умението правилно да храни бебето си, се получават допълнителни затруднения, могат да се разранят зърната да гърдите. Всяко едно затруднение, усложнение може да откаже жената от кърменето, ако тя не е достатъчно мотивирана.

В този срок, двадесетия ден след раждането, най-често майката започва да се притеснява дали има достатъчно кърма. Тя лесно се изкушава да дохрани детето с адаптирано мляко. От друга страна, шишето позволява процесът на хранене да се контролира и да се засича количеството, поето от бебето, което е погрешно.

Трябва да се изясни пред майките нещо много важно. През първите дни от раждането от гърдите се отделя коластра. Въпреки че нейното количество изглежда малко, тя е достатъчна за бебето. През първите няколко дни текат засилени катаболните процеси в организма на бебето, то пести енергия, спи много по-дълго, но това време му е необходимо, за да се адаптира по-лесно към новите условия. В тези първи дни на него действително са му нужни капчиците коластра, която е много ценна храна като качества и е абсолютно достатъчна за малкия организъм. Освен това, стомахът на новороденото е много мъничък, той е колкото шепичката му и то може да бъде заситено с малко.

Всяка една майка трябва да е уверена, че произвежда необходимото количество и качество кърма за своето бебе. Ако бъде проведен диалог в  момент на затруднение или колебание, майката би могла да намери сили в себе си и достатъчно аргументи да продължи кърменето и преодолее затрудненията си. В този период изключително важно е тя да може да разчита на подкрепа отстрана на семейството си, за да бъде отдадена изцяло на бебето и има възможност спокойно да овладее всички нови умения, които трябва да развие с новороденото.

За проблемите, свързани с кърменето, може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кърмене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Cwete преди 9 години
Смятам,че проблема с кърменето е сериозен. На първо място защото много майки се отказват, внушава им се колко по-добре е да хранят бебето с Адаптирано мляко. Добре е повече консултанти да ходят по болниците, майките да не се отказват лесно.....А инае темата за Мола се изчерпа вече. Молът направи грешка като забрани кърмене. Но майките (аз съм също кърмеща майка) прекаляват- малко идваме на психиката на българина "Ти на мене ли ще ми кажеш аз какво да равя" Разбира се,че ще се нахрани бебето
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тази краварска тема.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека млеконадоя да продължи сега...