Как да помогнем при запек с храна?

Трябва да се приема и достатъчно вода
16 юни 2015 23:00,
17
Как да помогнем при запек с храна?
Източник: Reuters, архив

Констипацията е състояние, което сигнализира за необходимост от промяна в хранителния режим. В по-общия случай това налага въвеждане на повече продукти, богати на фибри в хранителния режим, които биха могли да се отразят благоприятно на перисталтиката, оттам и на редовността на стомаха.

Другото изискване е да се приема достатъчно количество вода ежедневно, съобразено със сезона и физическата активност. За лятото тази консумация не бива да пада под 2 л.

Средното количество фибри за един възрастен на дневна база е 25 – 30 г. Консумацията им е много важна, за да се избегне не само запекът, но и подуването и спазмите в стомаха, дължащи се на неправилно храносмилане. 

Друга важна подробност е, че добавянето на фибри не бива да става отведнъж, а постепенно. Ето и някои от храните, които да се добавят към диетата.

Горските плодове са средство, което би могло да защити от запек, при това с приятен вкус. Малини, къпини, ягоди  - всички те са богати на фибри. 

И за да бъдем по-точни, в една чаша пресни ягоди се съдържат 2 г фибри. Същото количество къпини осигурява 3,8 г фибри, а малините дори и повече - 4 г. 

Друго качество на горските плодове е ниското съдържание на калории, така че това изкушение няма опасност да повлияе зле на фигурата, дори когато се консумира по-големи количества.

С пуканки също могат да се добавят повече фибри към хранителния режим. Разбира се, когато са в комбинация с масло и сол може да се „елиминират“ някои от ползите и да станат вредни. Затова е важно да се консумират без тях. 

Зърнените и бобови култури също могат да добавят значително количество фибри към диетата. Количеството от половин чаша може да осигури 9,5 г фибри. Има някои видове боб, в които се съдържат по-малко фибри - по 6 г. За зърнените храни важи условието да е запазена външната им обвивка при преработката им, тоест да се пълнозърнести. В този смисъл е полезен кафявият ориз, лимецът, овесените ядки.

Ако запекът е често явление и/или богатият на фибри хранителен режим не помага, както и ако има наличие на остра болка и кървене при изхождане, вероятно се касае за по-сериозен здравословен проблем. В тези случаи е препоръчително да се проведе консултация със специалист.

Още информация за здравословно хранене може да научите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 начин: Варено жито и чаша прясно мляко , но истинско. От това, което продават в магазините, хващам запек.2 начин: (Прилагам го през зимата) Вечеря - 2 портокала или 5 мандарини и едно пакетче фъстъци.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз кат пия алкохол и на сутринта в тоалетната
5
4
 
3
 
! Отговори
Примляскващ преди 8 години
Мечата болест също помага. В гората или зоопарка в клетката на мечката
4
3
 
6
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
Един здрав ... ще ви оправи запека :D бой бе бой, вие все за глупости мислите тука :D :D
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пиканките не са полезни , нали писахте че причиняват рак ?
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа го е казал: От много ряпа гза зяпа.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Череши и после бира.... Изпробвано! :)