НЗОК обещава да плаща за още едно рядко заболяване

Болните от гноен хидраденит обаче ще получат помощ догодина
0
НЗОК обещава да плаща за още едно рядко заболяване
Снимка: Булфото, архив

Управителят на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ д-р Глинка Комитов е изразил готовност да направи всичко необходимо, за да може институцията да поеме реимбурсацията на консумативите за домашно лечение на рядкото заболяване "гноен хидраденит" през следващата година. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК след среща на д-р Комитов с представители на Национален алианс на хора с редки болести.

Сега НЗОК финансира напълно дейностите по клинична пътека за животоопасни инфекции, по която се лекуват и пациентите с гноен хидраденит.

По данни на Световната здравна организация от изключително рядкото заболяване страда един процент от населението в света.

В България все още не е изяснен броят на пациентите с автоимунната болест.

Проблемите на тези хора са свързани най-вече с трудното им диагностициране и сравнително големите за средно българско домакинство разходи за ежемесечно осигуряване на специални превръзки, необходими за грижата за болните, допълниха от НЗОК.

Заболяването гноен хидраденит се характеризира с тежки и болезнени възпаления и рани.

Тя засяга предимно  хора в активна възраст от 20 до 60 години. По-застрашени са пушачите и тези с наднормено тегло. Главните рискови фактори за него са тютюнопушенето и затлъстяването, а при 30% от болните е налице и наследствена предразположеност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари