1/3 от българите пушат, втори сме в Европа!

Пушенето сред децата у нас се увеличава драстично
3 ное 2015 15:16,
27
1/3 от българите пушат, втори сме в Европа!
Снимка: архив Reuters

Близо 34% от населението в България са пушачи. Страната ни се нарежда на второ място по тютюнопушене след Гърция, пресметна Йорданка Илиева, главен експерт в кабинета за отказване от тютюнопушенето в РЗИ - Велико Търново.

Още по темата

Решение обаче има. Според нея, увеличаването на цените на цигарите е основната стъпка за намаляване на разпространението на тютюнопушенето.

"Двата основни мотива за спиране на цигарите са опасностите и вредите за здравето", твърди тя.

На 19 ноември в България е Национален ден без тютюнопушене.

Последното изследване на Националния Център за обществен здраве и анализи (НЦОЗА) показа, че броят на пушачите у нас за 50 години се е увеличил три пъти.

Още по-тревожни са данните, че пушенето сред децата в България се увеличава. Резултати от глобално проучване сочат, че около 60 процента от българските ученици са се опитвали да пушат.

Оказва се, че пада и възрастта, на която децата за първи път опитват цигара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...пресметна Йорданка Илиева, главен експерт в кабинета за отказване от тютюнопушенето в РЗИ - Велико Търново."Аз пък се опитвам да пресметна, колко получава за незаменимия си труд Йорданка от бюджета месечно.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
)))))....😄😄върнаха ги в 19 век ,да навиват масури ))Но ,щом им харесва -нека се тровят !!!
19
9
 
5
 
! Отговори
Пушач преди 8 години
Направо сте жалки!Да пушиш или да не пушиш е въпрос на избор!Непушачите са скучни и все се мъчат да се включат в компанията на пушачи.После-тровите ме?!?!Ами събирайте се само непушачи и си скучайте на воля и на чист въздух!
18
0
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Ами трябва да ти се казва какво да правиш, защото това, което правиш (пушиш), пряко засяга и хората около теб. Близко е до умът, ако го имаш все още след толкова пушене.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Главен експерт в кабинета за отказване от тютюнопушенето в РЗИ" - можете ли да си представите какви длъжности има в държавната администрация... Това са 500 000 души, на които ние има плащаме осигуровките.
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо някой трябва да ми казва какво да правя? ще си пуша ...майната им
15
1
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
За цигарите ясно, обаче докога трябва да търпим разни прости и нагли хора да ни тровят със старите си, неизправни автомобили, с демонтирани катализатори?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като един бивш пушач, мога да кажа две неща: 1-во Отказване на цигарите може да стане само и единствено чрез лична воля. 2-ро увеличаването на цените на цигарите е възможно най-безмисленото действие, защото само ще доведе до по-гоялмо изнемогване на пушачите. Друг е въпроса, зад тези "така загрижени за здравето на пушачите хора", какви парички ще им влязат в джоба.
13
1
 
18
 
! Отговори
рени преди 8 години
*** народ. Това е ясно. Колкото е по беден и неук един народ толкова повече пушачи. Младежите започват защото са комплексари, изменена ценностна система. Не искат да изпъкнат със знания или умения, а да се прават на "гъзари" и по големи. Дреме ми, те си дават парите
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И 10 да стане, нито на теб ще ти стане по-добре, нито на мен по-зле - контрабандата, макар и "вредна за всички", си прави сметката по-добре от държавата.
11
3
 
20
 
! Отговори
До табака преди 8 години
"Пушачи сме, защото сме бедни.Аз ако бях богат щях да ходя да спортувам, да ходя на планина, а сега понеже нямам пари и съм сдухан пуша цигари и по цял ден пия."И това че нямаш пари по какъв начин те спира да спортуваш и да се развиваш. Че аз всеки ден ходя на лостове, тичам, правя си коремни преси, набиранки и лицеви и това ми струва точно 0 лв на месец. А ти нямаш пари да спортуваш???, а имаш пари за цигари и пиячка??? Мързеливци
10
4
 
12
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Преди години в моето обкръжение имаше доста пушачи - около половината бяха пушачи. Сега от около десетина година почти не останаха пушачи. Повечето пушачи се отказаха, а някои ги навести оная с косата. Сега останаха около 10% пушачи в обкръжението ми.Тези 1/3 в статията вероятно са младото поколение, което още не знае как се прецаква с това пушене. Примерно един истински мъж никога не би си взел жена пушачка, но жените пушат, за да имат повод да се запознаят на по цигара с някой мъж.
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна трябваше една цигара да струва един лев, а ако и това не помогне цигарата трябва да стане 2 лева.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
cigarite ne sa neobhodimost a glupost i slaboharakternost - VDIGAITE CENITE DA SE OPRAZVAT DJOBOVETE NA GLUPCITE.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от какво да са незадоволени непушачите ?! Че малко ги одимяват комплексарите махоркаджии ?
6
9
 
5
 
! Отговори
табака преди 8 години
Пушачи сме, защото сме бедни. Аз ако бях богат щях да ходя да спортувам, да ходя на планина, а сега понеже нямам пари и съм сдухан пуша цигари и по цял ден пия.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там, където работя сме 15 човека. Преди около 15 години 6 пушеха и 9 не пушеха. Сега пуши един, а останалите 14 не пушат. Интересното е какво казват отказалите се от цигарите - "сега дишам", "как съм могъл/могла да пуша толкова време" и един куп подобни. С други думи, сега се чувстват много по-добре и се чудят на акъла си, че са пушили преди това. Това е факт, който всеки пушач лесно може да провери - просто попитайте някой, който не пуши вече няколко години.
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айдеее.. струпаха се пак незадоволените непушачи да си начешат крастата.
3
8
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
До АнонименНяма лошо цигарите да поскъпват. Същото трябва да стане и с данъците на старите таратйки, с които простолюдието задръства улици и пътища и опушва градовете с отрови, пред които цигарения дим, направо е безобиден.
2
6
 
17
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Направете най-евтините цигари 10 лева и стегнете границата и да видите дали ще се пуши.