Медитацията – по-ефективна от морфина

Тя ефективно облекчава болката
Обновена: 6 дек 2015 10:21 | 6 дек 2015 09:58,
3
Медитацията – по-ефективна от морфина
Снимка: Reuters, архив

Медитацията може да бъде по-ефективен метод за облекчаване на болката, в сравнение с морфина, твърдят изследователи. От данните на проучване става ясно, че болкоуспокояващият ефект се появява само с 20 минути медитация дневно. 

В проучването участие взимат 75 души, които са в добро здраве, преди да бъдат разпределени в групи и рецепторите им за болка да бъдат тествани.
 
Доброволците са разделени в четири групи. В едната се изпълнява дълбока медитация, в другата - „фиктивна“ медитация, в третата група участниците използват плацебо крем, а четвъртата група е контролна.
 
Участниците са подложени на серия от мозъчни сканирания, докато до кожата им се допира нагорещен предмет, чиято температура достига до причиняващите болка 49 градуса по Целзий.
 
Хората оценят интензивността на болката, физическото усещане и следи се и емоционалната им реакция. От сканирането на мозъка на участниците, подложени на релаксиращи и дихателни техники, се установява успокояване в областта на болката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: медитацияемоцииползи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
Grom преди 8 години
"оценят" е най-тъпоумната грешка, станала толкова широко използвана напоследък! Хората "оценяват", а не "оцЕнят" и "прецЕнят"!!!
1
1
 
14
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
До Анонимен 1 - Зависи, колега! Зависи до колко можеш да медитираш.