Позата по време на сън - коя е полезна и коя вреди?

Ако ни боли вратът, вероятно спим по корем
15 май 2016 15:15,
4
Позата по време на сън - коя е полезна и коя вреди?
Източник: Reuters, архив

Сънят е от решаващо значение за здравето на организма, но начина, по който спим, може да се отрази неблагоприятно върху него. Кои са най-добрите и най-лошите позиции по време на сън?

 
На една страна
 
Когато сме легнали на една страна, върху гърба не се оказва силен натиск. Когато спим на лявата страна, се намаляват и киселините в стомаха. От друга страна, ако спим на дясната страна, този проблем може да се влоши. Затова хората, които са засегнати от състоянието, е препоръчително да избират дясната страна. 
 
По време на проучване, поместено в Journal of Clinical Gastroenterology, участие взимат възрастни, които са в добро здравословно състояние. Те са на хранителен режим с богато съдържание на мазнини. След това доброволците спят по четири часа на една страна. 
 
Изследователите заключават, че киселинният рефлукс е изявен в по-голяма степен сред онези, които са легнали на дясната си страна. Тези данни се потвърждават и от други проучвания. 
 
Специалистите съветват още бременните жени също да спят на лявата си страна, тъй като по този начин се осигурява оптимален приток на кръв. Важно е да се уверим, че под главата си имаме възглавница, тъй като в противен случай може да се засегне позицията.
 
По гръб
 
Когато спим по този начин, телесното тегло е балансирано и е по-малко вероятно да страдаме от болка в областта на врата и гърба. При тази позиция е препоръчително да се постави възглавница под коленете, за да може гърбът да е изправен. 
 
Трябва да се има предвид, че спането по гръб не е препоръчително за хората, които хъркат, тъй като хъркането може да се влоши. 
 
По корем
 
Спането по този начин може да окаже натиск върху гърба и врата. Главата обикновено е обърната настрани, което води до изкривяване в гръбнака и съответно до появата на болка.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
12
 
! Отговори
до Евгени преди 7 години
Боли те дупето, защото ти се е случило случка докато си спал.
2
0
 
4
 
! Отговори
Евгени преди 7 години
Мен ме боли дупето след акто стана от сън. На какво е признак това?
1
0
 
19
 
! Отговори
ЕИМ преди 7 години
От тази статия става ясно, че най-полезно е да се спи прав на закачалка. Тогава човек се наспива истински добре, без да причини вреди на организма си.