Легализация на марихуаната? Прекалената свобода е безсмислена!

Единодушно обаче е мнението, че сегашната система не работи
25 апр 2017 10:50,
87

Използването на марихуана в зряла възраст, от 21 години нагоре, намалява рисковете от негативните ѝ ефекти върху тялото и съзнанието на човек. Статистиката не показва увеличаване на психичните отклонения при хората употребяващи я, но показва положителен ефект при лечението на редица болести, една от които рак.

Това казаха д-р Юлиян Караджов, доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици и рап-изпълнителят Станислав Найденов-Спенс в студиото на "България сутрин".

"Сегашната система не работи. Налудничаво е да осъждаме типично човешко поведение като употребата на опиати. Дали ще са кафе, цигари, алкохол, марихуана... няма значение. Ползването на марихуана лекува раковите клетки и може да замести подлагането на лъчетерапия и химиотерапия", заяви Караджов пред Bulgaria ON AIR.

А Спенс добави, че марихуаната трябва да бъде декриминализирана, но не легализирана.

"Прекалената свободия е като безсмисленото забраняване - еднакво негативна. Тревата трябва да се декриминализира, но не да се легализира. Така, ако те хванат с марихуана, може да те регистрират в някакъв списък или да подлежиш на лечение", обясни певецът.

Според него трябва хора, които са си съсипали живота поради пристрастяване към нещо, да провеждат лекции в училищата, за да могат подрастващите да видят вредата от първо лице.

Мария Пеева, която е известна с блога си "Мама Нинджа", подкрепи идеята на Спенс и добави, че много родители смятат, че ако не говориш за дадено нещо на детето си, то няма да му се случи.

"Това е много грешна практика. Децата трябва да бъдат информирани. Трябва да бъдат запознати с негативите от даден наркотик, за да не се изкушават", допълни тя.

Скептичен към тезата за позитивите от марихуаната остана д-р Емил Грашнов, директор на Центъра за психично здраве – София област. Той смята, че позитивният ефект от марихуаната не е доказан, а увеличаването на психичните заболявания и изкривявания е свързано с употребата на опиата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
2
 
! Отговори
Пешо фаса преди 7 години
За плантации ще има ли евросубсидии или ще изпусна и тоя влак,...ЪЪЪЪЪЪ Спенс?????
10
0
 
7
 
! Отговори
J преди 7 години
3. Със сигурност мога да продължавам така дълго да пиша, но исвен да си загубя времето друго няма да направя :-)
9
0
 
20
 
! Отговори
J преди 7 години
2. Ако се легализира, това значи, че от този момент нататък за продажбите ще се изисква разрешително, сертификат за произход, контрол на качеството, трябва да се наеме помещение, персонал, да се бориш с конкуренцията (по легалния начин) ... все неща, които на настоящите "прекупвачи" не са им изгодни. И отново реферирам на последното изречение от т.1: От друга страна е факт срастването на мафията с държавното управлание !
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предполагам 12-13 годишни деца всички са болни от нелечими заболявания и пафкат марихуаната като луди. До нас има основно и е ужас от малки и големи наркоманчета.
7
1
 
16
 
! Отговори
J преди 7 години
Не се заблуждавайте - В БЪЛГАРИЯ ВЛАСТИТЕ НЯМАТ ИЗГОДА ОТ ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА СЛАИТЕ НАРКОТИЦИ ПОРАДИ СЛЕДНИТЕ ПРИЧНИ:1. Ако се легализира, ще спаднал продажбите на алкохол. Всеки, който е малко по-запознат с движенията в "тъмната икономика" са наясно, че в България съществъват няколко мафии, от които едната е именно алкохолната ! От друга страна е факт срастването на мафията с държавното управлание !
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До социопатРезултатите от прекалената свобода ги берем в момента всички! Така че не ми обяснявай кой е робската душица! Подредените държави затова са подредени, защото има ред и се спазва! Щото като не го спазиш, си понасяш последствията! А тук всеки се има за много велик, трепят хора по пътищата и получават условни присъди, дрогирани шофират... Анархия е това, не свобода!
5
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що не легализирате всички наркотици, то така и така светът отива към пропадане и край та поне по бързо да дойде с всички евроатлантически ценности.
4
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще я легализират нали цената и ще стане като на чай.Сега струва колкото злато.Освен тва какво ще ядат легионите от адвокати,полицаи,прокурори и тн?
3
16
 
9
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Легализация в развита държава като Холандия, където законите са закони и се спазват - да. В страна като България не се знае къде ще избие.
2
3
 
29
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
САЩ, Холандия и редица други държави са глупави че са легализирали Марихуаната нали ? Точно защото тук е забранена и вече много хора от който и много деца посягат към така наречените "чайчета" с това безобидно име, а в същото време смъртона отрова ....познавам няколко човека които превъртяха докато ги употребяват + са "легални" ....някакви соли за вани и незнам си какви други отрови съдържат ....не е ли по нормално да си има кофишоп и само там да може да пушиш ако имаш 18 разбира се ?
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изцяло съм съпричастен с мнението на Спенс. Ако тревата бъде напълно легализирана, това няма да се случи без солдидна доза байганьовщина. Просто не сме опитвали и от тази попара. То така и така се пуши, ами поне да спре този лов на "велики престъпници" с по 2 цигари трева в джоба.