Трансмазнините вредят на здравето ни

Най-много на мозъка и сърдечносъдовата система
30 май 2017 14:52, Eкип на Puls.bg
11
Трансмазнините вредят на здравето ни
Reuters

Трансмазнините са вид ненаситени мастни киселини, които се образуват когато ненаситени мазнини (като тези в растителните масла) се преработват за да добият физичните свойства на наситените мазнини (като маслото). 

Най-разпространеният хранителен продукт, съдържащ трансмазнини е маргарина – растително масло, подложено нахидрогенизиране. Трансмазнините се намират и в много други храни, най-вече – предлаганите в заведенията за бързо хранене.
 
Трансмазнините са известни с увреждащите си ефекти за здравето, най-вече за сърдечносъдовото и мозъчното здраве.
 
Количеството трансмазнини, поглъщано от съвременния човек е невероятно голямо. Маргарините, съдържащи 15-20% трансмазнини се използват все по-често за приготвянето на почти всички купежки сладки и десерти, пастички, вафли, тесто (за печене на бискитки или пици), замрезени пици, крекери, чипсове и много други. Като се има предвид, че естествената концентрация на трансмазнини в храните е между 2% и 5%, тази тенденция е силно обезпокояваща.
 
Много от расторантите за бързо хранене също използват трансмазнини, особено за пържене, понеже са евтини, по-устойчиви на развала и по-лесни за съхранение.
 
Тези факти обаче не правят наситените мазнини по-полезни. В изследване публикувано на 5 юли 2016 в световно уважавания журнал JAMA Internal Medicine, учени твърдят, че замяната на наситените мазнини с ненаситени в ежедневното хранене може да донесе големи здравословни ползи.
 
Според харвардските учени, е необходима постепенната замяната на масло, свинска маз, сланина и някои мазни меса със зехтин, соево и рапично олио.
 
Самото изследване се базира на данните, събрани при проучването на над 126 хиляди души. Учените от харвард определили, че предложената от тях промяна е способна да понижи значително риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, невродегенеративни и дихателни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Цвете преди 6 години
А соята е 100% ГМО , в света
9
0
 
6
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Всичко "транс-"е болест.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е писал тази статия, трябва да се върне в трети клас - броят на грешките е горе-долу колкото броя на думите... А който пък дава заплата за подобно "произведение", има моето "поздравление"!
7
2
 
12
 
! Отговори
Аниномка преди 6 години
Ми те затова не си пишат имената щото ще берат срам лично. Колко по-удобно е екип на ...Дано поне четат коментарите та да спомогнат на средното си образование.
6
0
 
13
 
! Отговори
Какво е.. преди 6 години
..."харвард"? Навярно нещо "купежко" ?...
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В този сайт за завършили ОУ" Джордж Сорос" , със засилено изучаване на шльокавица.
4
1
 
24
 
! Отговори
Потресен преди 6 години
Тук всяка втора статия има правописни и пунктуационни грешки... направо се чудя кой ви е дал право да пишете и въобще как сте успяли да завършите?! :х
3
0
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Вредни са политиците , защото и те са транс и като малки са мАали филии с маЗ
2
0
 
18
 
! Отговори
х преди 6 години
Политиците и те вредят на здравето!
1
0
 
34
 
! Отговори
пешев преди 6 години
свинска маз-СЕ ПИШЕ СЪС С ,автора !