АГ центърът за ин витро казуса на Ася: Не можем да нарушим закона!

Подобни трагедии показват непълнотата в законодателството, убедени са лекарите
Обновена: 30 авг 2017 13:14 | 30 авг 2017 13:00, Анисия Иванова
123
АГ центърът за ин витро казуса на Ася: Не можем да нарушим закона!
Архив: Булфото

От АГ медицински център "Димитров" в София заявяват, че не могат да изпълнят ин витро процедурата на вдовицата Ася Йорданова, защото ще нарушат закона, макар и да са съпричастни с трагичните събития в живота й.

Казусът на жената породи обществен дебат по повод нормативните изисквания за асистирана репродукция.

Още по темата

Ася и съпругът й мечтаят за дете от години и имат шанс да станат родители, докато той не загива нелепо по време на работа. Лекарят, който е трябвало да приключи последния етап от ин витро процедурата и да направи трансфера на здравите ембриони, заявява, че те трябва да бъдат унищожени, като се позовава на наредба.

"В края на месец юли бяхме запознати с трагичните събития в семейството", съобщават от болницата в становище до медиите и уточняват:

"Съгласно чл.70., ал.5 от Наредба 28./20.06.2007 за дейностите по асиситирана репродукция въпросните ембриони са блокирани и се съхраняват в медицинския център. До ден днешен няма постъпило заявление от страна на пациентката относно прехвърлянето на ембрионите в друга клиника. При постъпвенето на такова заявление действията от наша страна ще са съгласно препоръките  на контролния орган, именно Изпълнителната агенция по трансплантации".

От Медицинския център припомнят коментара на здравния зам.-министър д-р Мирослав Ненков: ''Аз не мога да принудя колегата да довърши процедурата, защото това би било нарушение на функциониращ в момента нормативен акт''.

"От думите му стана ясно, че предстои промяна в наредбата. Ако след общественно обсъждане се стигне до промяна, то ние ще подходим отговорно и отново ще се съобразим с нормативната уредба", допълват оттам.

Вчера омбудсманът Мая Манолова също излезе с позиция по случая и настоя пред здравното министерство ограничаващата наредба да се коригира.

"От човешка гледна точка, всеки от нас специaлистите на Медицински център Димитров, споделя тревогите на вдовицата Ася Йорданова и желанието и да бъде майка. За съжаление, подобни трагедии показват непълнотата в законодателството", обобщават от клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам как може да иска дете от мъртвец - как детето ще приеме факта, че е заченато от замразени клетнки на човек, когото никога няма да види. Животът продължава и тази жена може би ще обикне друг мъж и ще има дете от него по естествен начин. Не разбирам какава е тази драма и защо въобще има дискусии. Човек трябва да е по-смирен и да осъзнае, че не може да има всичко в този живот.
89
3
 
1
 
! Отговори
do 94 преди 6 години
1101 1101 10 и да не забравя ._._ _ _ ....
88
2
 
1
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
Вече и у нас има специализирани заведения за умствено изоставащи деца...не е срамно...опитай там...може и да те разберат.:-)
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92_ _._ _ _._ _..не очаквам да ме рабереш, ама след още някоя друга година може пък
86
2
 
2
 
! Отговори
до 90 преди 6 години
Познах...не си изкарал 5и клас...бездарния опит да плагиатстваш поста ми...само го доказва...пубер...излез на терасата...и чакай димните сигнали...с IQ 35...внимавай да не паднеш ! :-)
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това, в конкретния случай, мъжът е подписал документи, взел е активно участие в процедурата и вероятно е взел участие и във финансовата част (познавайки БГ здравеопазването, най-вероятно дори с държавна субсидия пак се плаща стабилно). Така че той е искал това дете и именно това е волята му до смъртта му. Да не говорим, че ембрионите са на половина и собственост на жена му - т.е. те и отказват неин собствен биологичен материал. Очевидно е, че законът трябва да се промени.
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88 пробвай с морзовата азбука или с бинарен код, ама ще ти е трудно, щот видимо си в процедура по завършване на 5-ти
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четейки коментарите тук, губя всякаква надежда за нацията. Мъже, вие обичате ли изобщо жените си? Сериозно, имате ли някаква представа какво е любов?Любов е да осигуриш добруването на човека дори и след смъртта си. За една жена, да има дете от мъжа който обича е най-голямото щастие. Вместо да мислите как ако умрете,ако оставите детенце или ембрион на жена си, тя ще има винаги частица от вас в живота си, вие мислите с кой жена ви ще бъде след вас?! Вие очевидно нямате сърца.
82
1
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 6 години
Едно не ми е ясно....защо не правят тест за интелигентност ...преди да разрешат на някои юзъри да коментират!Напуснали училище след 5и клас...трябва да пишат под родителски контрол...и ще са ни спестени много умодиярии...ама не би!Ся разбра ли за процедурите...или да опитам с димни сигнали...и флагчета!
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук става въпрос за противопоставяне човек - закон.Тоест, с други думи казано, законът е измислен да смачка човека.От клиниката може да са прави, че трябва да спазят закона.Но и Мая Манолова е права - законът трябва да се промени!Повече от ясно е, че последното нещо което мъжът би си помислил докато правят ин витро е "Кога ще умра и дали няма да е скоро?".Знам, защото и аз съм минал през тези процедури - тогава не мислиш за това.И със сигурност би дал съгласието си и сега.
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 85той човек може и процедура по основяване да е започнал или процедура по развод м хиляди други процудери може да е започнал, ама си отишъл и процедурата се прекратява, кое не ти е ясно бе процедурния ?
79
3
 
4
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
Открил си топлата вода...и нормативните рамки!Нали затова иде реч!Човека е задействал инвитро процедурата...и инцидентно е починал!НО Я Е ЗАДЕЙСТВАЛ!!!!Изразил е волята си!А дано нормативната рамка - не ти направи цицина!
78
0
 
2
 
! Отговори
81 преди 6 години
Ай да направя бебе да не съм сам .. Всички имат ... Коментирай ...
77
1
 
2
 
! Отговори
81 преди 6 години
Знаеш ли колко мъже познавам които правят бебета така , щото са на 30 и .... ?
76
0
 
1
 
! Отговори
Неа до 80 преди 6 години
Аха
75
2
 
6
 
! Отговори
78 преди 6 години
А по-глупав коментар...скоро не бях чел!Жена му го е "изнудила" с пистолет на чело да даде с п е р ***...или го е "доила" докато спи!Оскара е твой!
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 72виж сега бащата е дал съгласието си без да предполага че ще се спомине, и той не е давал съгласие въпросния материал да се използва след смърта му, какво би отговорил ако е знаел че ще си отиде от тоя свят преждевременно, това никой неможе да каже, но безпорен факт е, че е дал съгласието си при определена нормативна рамка, т.е. следва да се спазва тази нормативна рамко, толкова! всичко останало е "шменти капели"
73
1
 
5
 
! Отговори
77 преди 6 години
Мои познати ...направиха 3 опита с по 2 ембриона...и не се получи!На 4ия успяха - 1 бебенце от 3 Ембриона...Виждам, че повечето коментиращи тук не са наясно!
72
3
 
3
 
! Отговори
76 преди 6 години
Много знаеш дали в действителност е искал дете от коя да е жена или точно от тази .... Вече няма как да го разберем
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36И като са оплодени? Същата кандидат майка ще е съгласна да унищожат поне 3 ембриона