АГ центърът за ин витро казуса на Ася: Не можем да нарушим закона!

Подобни трагедии показват непълнотата в законодателството, убедени са лекарите
Обновена: 30 авг 2017 13:14 | 30 авг 2017 13:00, Анисия Иванова
123
АГ центърът за ин витро казуса на Ася: Не можем да нарушим закона!
Архив: Булфото

От АГ медицински център "Димитров" в София заявяват, че не могат да изпълнят ин витро процедурата на вдовицата Ася Йорданова, защото ще нарушат закона, макар и да са съпричастни с трагичните събития в живота й.

Казусът на жената породи обществен дебат по повод нормативните изисквания за асистирана репродукция.

Още по темата

Ася и съпругът й мечтаят за дете от години и имат шанс да станат родители, докато той не загива нелепо по време на работа. Лекарят, който е трябвало да приключи последния етап от ин витро процедурата и да направи трансфера на здравите ембриони, заявява, че те трябва да бъдат унищожени, като се позовава на наредба.

"В края на месец юли бяхме запознати с трагичните събития в семейството", съобщават от болницата в становище до медиите и уточняват:

"Съгласно чл.70., ал.5 от Наредба 28./20.06.2007 за дейностите по асиситирана репродукция въпросните ембриони са блокирани и се съхраняват в медицинския център. До ден днешен няма постъпило заявление от страна на пациентката относно прехвърлянето на ембрионите в друга клиника. При постъпвенето на такова заявление действията от наша страна ще са съгласно препоръките  на контролния орган, именно Изпълнителната агенция по трансплантации".

От Медицинския център припомнят коментара на здравния зам.-министър д-р Мирослав Ненков: ''Аз не мога да принудя колегата да довърши процедурата, защото това би било нарушение на функциониращ в момента нормативен акт''.

"От думите му стана ясно, че предстои промяна в наредбата. Ако след общественно обсъждане се стигне до промяна, то ние ще подходим отговорно и отново ще се съобразим с нормативната уредба", допълват оттам.

Вчера омбудсманът Мая Манолова също излезе с позиция по случая и настоя пред здравното министерство ограничаващата наредба да се коригира.

"От човешка гледна точка, всеки от нас специaлистите на Медицински център Димитров, споделя тревогите на вдовицата Ася Йорданова и желанието и да бъде майка. За съжаление, подобни трагедии показват непълнотата в законодателството", обобщават от клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52неведоми са пътищата в женския мозък :) винаги требва да си малко нащрек :) и с едно на ум :)
49
1
 
6
 
! Отговори
51 преди 6 години
Блазе ти....с толкова любов...и доверие...имаш яко семейство!Прибираш ли се у вас....поне отвреме навреме...да хапнеш...и да поспиш?Или те е страх жена ти да не те "бастиса"?
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз не, откъде да я знам моята с къф ще се захване, ако взема да се гътна и да ми тормози детето, ако знам не бих си дал съгласието, отделно, че може да и мине през главата да бе бастиса, вече като е взела ДНК мат'ряла :)
47
0
 
0
 
! Отговори
до Неа преди 6 години
Уфффф...поне това!
46
0
 
0
 
! Отговори
Неа до 42 преди 6 години
Не
45
1
 
4
 
! Отговори
47 преди 6 години
Просто ...ДА!И даже ще настоявам!!!Какво ще оставиш след теб на този свят?Голф 4ка...или куп непрано бельо??Просто питам....
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де да Ви питам аз Вас, ако знаете че ще починете след няколко месеца, бихте ли дали съгласие жена Ви да има дете от Вас с подобна процедура след 2 или 3 години, и същото да расте без Вас или с някокой друг "баща" ? просто питам
43
2
 
2
 
! Отговори
да преди 6 години
45! Болничък си! Тежко....и много!Намали X- Files!!!
42
2
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Поразрови се малко по темата и тогава коментирай. Особено на банките за стволови клетки това им е любим случай, защото е безплатна реклама на гърба на отчаяни и загърбили морала родители.
41
1
 
2
 
! Отговори
турихметиго преди 6 години
И каква е моралната точка???Ембрионите в канализацията ..При изрязаните апандисити
40
1
 
4
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
То вече можеш да си програмираш генетично детето как да изглежда, да предотвратиш една камара болести. Най-богатите си правят най-прецизен подбор. Това се нарича Евгеника. А бедните както винаги ще го ду.ат. Правно-юридически няма пречка според мен да има дете от починалия си мъж, но от морална гледна точка не съм сигурен.
39
1
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Сурогатна майка....още 1 от пишман-разбирачите!И *** ли я слагаш при другите?
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали със същата усърдност прверяват дали анонимните спирмодартели случайно вече не са умрееи преди да им използват материала.
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто жените са страшни егоистики! Ако беше станало обратното и бащата беше жив, а не майката той едва ли щеше да ползва сурогатна майка само и само да стане неговото. Ама жените с овчия си мозък действат импулсивно и после другите са им виновни, че не са се намесили.
36
1
 
1
 
! Отговори
до 32 и 34 преди 6 години
Чекай да видя дали правилно съм те разбрал...значи имав 1 дете ..и си раждам второ за "резервни части" на първото!Така ли бе?Много ти е болно мозъчето!!!Много!!!Оставяш сериалите на нас - докато вадиш бъбрека на второто си дете!Боже...боже...събери си версиите!
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега бащата е дал съгласието си при определена нормативна рамка, без дори и да предполага че ще почине преждевременно, възниква въпроса би ли дал съгласието си, ако знае че ще умре след няколко месеца и детето ще му се роди и израстне без баща, аз лично ако знам, няма да дам съгласието си, и да наистина юридически при сегашното законодателство детето няма да се явява наследник, и казуса мнго се различава от това забременяла вече жена да остане вдовица преди да роди
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наследството от доктор Менгеле, любимеца на Бай ***. И къде е доктор Менгеле днес, изчезна с няколко десетки милиона по сметките си. Да си харчи докато е жив, гОркия.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неа, много руса oвца си... Ама изключително руса! Става въпрос за ембриони! Оплодени яйцеклетки(зиготи), докато бащата е бил жив!
32
9
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Човека вече е починал ... И друг да взема решения не ми е ок ... С пълното си съзнание да решиш че детето ти ще живее без баща също не ми е ок . Аз не мога да постъпя така ...
31
5
 
1
 
! Отговори
Неа до 30 преди 6 години
Не ми се струва редно ...