Възпаление в ухото: На какво се дължи?

Протича с температура
4 сеп 2017 11:30, Eкип на Puls.bg
3
Възпаление в ухото: На какво се дължи?
Reuters

Когато се спомене болка в ухото, това събужда ужас у много хора – дали защото имат лоши спомени или понеже са гледали децата си как я преживяват. Във всеки случай този мъчителен симптом най-често е признак за възпаление на средното ухо – среден отит.

Симптомите
 
Тъй като болката е оплакването, което най-силно тревожи пациента, трябва да се спомене, че тя може да  се дължи и на други причини. Една от тях е възпаление на кожата на външния слухов канал. Дори нещо иначе незначително като една пъпка, може да бъде сино болезнено и да създава усещане за набъбналост и пълнота в ухото.
 
Друга причина може да бъде болен зъб. Поради особеностите на инервацията на челюстите и ухото не е рядкост пациент да изпитва нетърпими болки в ухото си, същевременно без да усеща болка от зъб. 
 
Отноно възпалението на средното ухо, то болката е симптомът, с който дебютира заболяването. Тя може да е много силна и да събуди пациента нощем – или изобщо да не му позволи да заспи. При прогресия на заболяването е възможно болката да обхване половината глава. Намаление на слуха се регистрира чрез аудиометрия. При този тип заболяване отслабването на слуха обикновено е от проводен тип – възпалението на тъпанчевата мембрана и натрупването на течност и гной в кухината на средното ухо водят до намаляване способността на веригата тъпанчева мембрана - слухови костици да приемат и предават звуковите трептения към вътрешното ухо.
 
Освен проводно, възможно е намалението на слуха да бъде и комбинирано – не е изключено в хода на инфекциозния процес и вътрешното ухо да бъде засегнато.
Шумът в болното ухо е субективен симптом, който също тормози пациента.
Причините му се коренят в същите такива, които обуславят отслабването на слуха.
 
Общи оплаквания
 
Средният отит може да започне като самостоятелно заболяване с локализирана в ухото инфекция. Най-често обаче, той се предшества от няколкодневна остра респираторна инфекция, обикновено от вирусен характер. Тоест съпътстващи оплаквания могат да бъдат кихане, кашлица, запушен нос или усилена секреция от носа.
 
Самият отит като вирусна или бактериална инфекция освен локалните увреди, причинява и общо засягане на организма – отпадналост, умора, температура.
 
Какъв е ходът на заболяването?
 
В началото започва като остър катарален среден отит. На този етап оплакванията са от силна болка в ухото, често придружена от шум и намаление на слуха. При преглед, се установява, че тъпанчевата мембрана е зачервена.
 
Това катарално възпаление има непредвидим ход на развитие. Отитът има голяма склонност към спонтанно оздравяване. Ето защо лечението в такъв момент се състои в капки за нос, болкоуспокояващи и прилагане на топлина на ухото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Валентин Георгиев преди 6 години
Имам болки в лявото ухо, то е с перфорация от много години, така и не зарасна перфорацията, сега от три месеца имам не много силни болки които ги чувствам и в дълбочина в ухото и в областта на темпоромендуборалната става, всъщност не мога да разбера къде е точно болката, дали е от ухото или от ставата, ходил съм на не един лекар и то професори, последно се установи че е от ставата, не знам , наистина не мога да определя, чудя се какво да правя, дали пък не е от някаква инфекция на ухото което
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълги години имах болки в ушите. Лекари, лекарства, изследвания - нищо. Накрая се оказа, че е заради рефлукс - стомашни киселини се качват нагоре докато спя и влизат в ушния канал и увреждат лигавицата. По същата причина съм имал и проблеми с дробовете. Открих го случайно - взех по - сериозни мерки срещу стомашни киселини и ушите ми минаха за 2 дена, а дробчетата за седмица. Нека пулмолозите и ушните лекари да го знаят това като вариянт, че скъпо и боли...
1
1
 
7
 
! Отговори
набор 1968 преди 6 години
От мичмана в казармата съм научил, че всяка една част от тялото, състояща се от 3 букви, като те заболи - то боли много