Болниците пред фалит заради ниските цени по клинични пътеки

Лекарският съюз иска нови алгоритми и падане на лимитите при джипитата
10 окт 2017 16:00, Анисия Иванова
19
Болниците пред фалит заради ниските цени по клинични пътеки
Архив: Булфото

Болниците във Враца, Ловеч, Девин и други са в изключително тежко финансово състояние. Причината е, че парите, които постъпват в тях по клинични пътеки, са ниски и това, което се случва, няма да бъде изолиран случай, каза  заместник-председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова.

Сега е моментът да се преразгледат алгоритмите на клиничните пътеки и тяхната продължителност, трябва да се направят по-работещи правила, смята тя. Павлова участва в конференция "Иновации и добри практики в системата на здравеопазването".

Още по темата

Искането на съсловната организация - бюджетът на НЗОК за следващата година да се увеличи с около 400 млн.лв., е подкрепено и от управителя на НЗОК, обясни Павлова, цитирана от БТА.

Тези пари трябва да бъдат така разпределени, че да се постигне по-голям достъп на пациентите до здравеопазване и до иновациите в системата.

По думите й крайно време е да се постигнат условия, в които лекарите да не работят в лимити и ограничения, тъй като това е пагубно за системата и пациентите.

Когато има лимити в извънболничната помощ, пациентът не би могъл да си реши проблема своевременно, посочи Павлова и допълни, че ако се пестят пари в доболничната помощ, нарастват средствата за болнична.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болниците са пред фалит-но държавните болници-уточнявайте.Частните болници и клиники никнат като гъби.Изводи:1.много се краде-медицината стана търговия със здравето2.пренасочват се пари от държажни в часни болници
16
3
 
6
 
! Отговори
изпатил преди 6 години
Прави сте за това, че условията в частните болници са добри, а и не искат доплащане. НО, има два проблема - там не ме лекуват, лежа като на хотел, дори не ми мерят кръвното и другото е, че искат направление, което им позволява да изпишат от здравната каса суми за безброй изследвания и манипулации, които не са извършени. Затова няма пари - крадат се.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Ами точно това казвам, че след като хората видяха каква е разликата започнаха да ходят само в частните и държавните им спряха паричките започнаха да плачат като моми пред.... А служителите им реват, защото в частната болница се иска работа, не е като държавната, където половината смяна ти минава с кафе в ръка.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Тато му стигаха парите за всичко и за всички.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 9Само да допълня, че въпросните ''екстри'' за които говориш не са патентовани от частните болници. Щом донасят толкова голям приход (според теб) да ги въведат и в държавните болници. Защо не го правят ? Защото крадат като за последно, всичко което могат, после като постъпиш там и се почва : нямам чаршафи донеси си, нямаме одеала донеси си, няма топла вода да се изкъпеш - не се къпи, няма парно, няма климатик, тоалетна на етажа.... к'во да говорим....
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 9Тъй като съм от Пловдив, от личен опит мога да ти кажа, че съм постъпвал за лечение в Каспела, Пълмед и Еврохоспитал и никъде не съм дал никакви пари нито дарения. Винаги съм бил с направление и всичко се е поемало от касата. Не знам ти за кои болници говориш, вероятно има и такива, но аз поне не съм попадал на такива. А разликата в отношението, чистотата и обслужването е МНОГО голяма. Затова ми е чудно как за едните стигат парите, а за другите не.
11
4
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Не съм човекът до когото ти е репликата, но за сведение -в лъскава частна болница изборът на екип е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. Дори и да нямаш претенции кой екип ще те лекува. Когато си приет чрез спешния портал, пак плащаш за избор на екип-плащаш на дежурния екип. нищо,,че всъщност избор нямаш нито претенции кой да те лекува. В същата болница е практика и да се правят дарение, и да се плаща за избор на екстри, дори и да не ги искаш.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато се плаща по пътеки на калпак ,а не за качествено свършена работа,така ще е.в БГ здравеопазването с малки изключения е един безкраен филм на ужасите.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НикВ грешка си. Нищо не плащаш, отиваш си с направлението и всичко се поема от касата, ако си здравно осигурен. Или никога не си бил в частна болница или работиш в държавна ( може и роднини да имаш там ) и затова лъжеш. Аз съм бил в няколко частни болници и пари на ръка не съм давал никога. Бих казал дори, че е обратното на твоето твърдение в държавна болница влизаш и почваш да плащаш от вратата ( нямаме сринцовки, нямаме игли, нямаме гипс - *** си купи ).
8
3
 
11
 
! Отговори
Ник преди 6 години
Заглавието казва всичко. В частните болници почваш да плащаш още от вратата. Няма ама аз съм по клинична пътека. Тя е само за да те пуснат на входа.
7
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
болниците да се научат да се борят за всеки един пациент той да бъде обгрижен добре след това ще има постъпления в болницата а не само да се оплакват парите идват от пациентите ако ги няма да се затварят
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как на частните болници им стигат парите по клинични пътеки, а на държавните все им са малко ? И отгоре на всичкото им опрощават и дългове.... Не се спряхте да крадете, това е причината. Алчни, некадърни и безскрупулни търгаши. Затова и си стоите в държавните болници, защото в частни няма да изкарате и седмица, там се иска работа и резултати и не може да се краде.
5
4
 
20
 
! Отговори
факт преди 6 години
Постоянно се наливат пари в системата а болниците все нямат пари?защото се източват и се краде а държавата нищо не прави да спре това.
4
2
 
15
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Системата е лоша, Ако някоя болница не предлага добри условия , няма пациенти и съответно няма пари и кято няма пари няма условия и т.н.В София имаш 2 млн възможни пациенти, а във Враца 20 хил. , няма как да са съпоставими при една и съща система на разпределение на парите. Болниците трябва да са приоритетно държавни и да трябва да покриват някакви критерии за качество .
3
5
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Крадат парите,а после клиничните цени били малки.Пари има за всички и всичко,но се краде много.Сега искате да се увеличи цената тоест здравните усигуровки за да крадете още повече.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджуците са толкова алчни и безскруполни, че откраднаха дори парите за лечение на болните българи.
1
2
 
24
 
! Отговори
Гарантирано преди 6 години
Така става като сложиш някой от Дулово за мин на здравеопазването..