Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард

Болницата във Враца минава на "ръчно управление"
7 окт 2017 12:28, Елка Василева
91
Министър Петров: Дълговете на болниците - над половин милиард
Николай Петров. Снимка: архив, БТА

Задълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров пред bTV.

Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, след като лекари, медицински сестри и граждани излязоха на протести с призив да не се стига до затваряне на лечебното заведение.

„Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат – нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн.?”.

Още по темата

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 8-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ: „Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”.

Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в „Спешна помощ” ще стане по-атрактивна.

Във връзка с починалия между няколко болници мъж в София той сподели, че се е почувствал неприятно от писмото на вдовицата на Спас Добрев. "Много неприятно се почувствах след писмото на Евелина Добрева. То беше изпълнено с много емоция, но това не е единственото такова писмо - жалбите никак не са малко, мъча се да прочета всяка лично. Разговорът с госпожа Добрева беше човешки, почувствах чувство на вина", каза министър Петров и допълни, че е поел пред нея ангажимента за коректна проверка, санкции и мерки с цел това да не се повтори.

Във връзка с уволнения екип на „Пирогов” проф. Петров каза, че като директор на ВМА за подобна ситуация се е разделял със свои подчинени, даже без да е имало официална жалба.

По отношение на бумащината в здравеопазването министърът анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент – напр. в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.


91
Още от
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Edna преди 10 месеца
Какво стана с милиард и половина лева, които от бюджета на НЗОК прехвърлиха в общия бюджет - пак Горанов беше министър на финансите!? Ами да го върнат! Що се правят, че не са били те!? Министърът да си го поиска, да не разтяга локуми!
78
1
 
3
 
! Отговори
Докович преди 10 месеца
Така наречената Здравна Каса е една класическа пирамида.
Който не го е разбрал, толкова по зле за него.
77
0
 
0
 
! Отговори
До 84 преди 10 месеца
СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ ТАКИВА КАТО 84-АНОНИМЕН СА ВНЕСЛИ И ДВА ЛЕВА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА .ИМА ТОЛКОВА МНОГО,,БАЦЕТА" КАТО НЕГО ,НО ДАВАТ АКЪЛ.А ДРУГАТА ПОЛОВИНА ОТ РАЗБИРАЧИТЕ НЯМАТ И ЕДИН РАБОТЕН ДЕН-МАМА И ТАТЕ ,,ДАВАТ ОСИГУРОВКИ4
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А каква е функцията на Здравния министър? Кои ли не се изредиха. И Магистралка от кръстовището, и Тежка артилерия, и недоразумението с налудничав поглед и....Май най много Здравни министри се падат на глава от населението за последните десетилетия. И срещу това получаваме пародия на реформи и основно статистика. Какво се е случило, но не и какво да се направи. Това министерство (и на Правосъдието също) само генерират бъдещи пенсионери с добри пенсии.
75
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 10 месеца
Го'син министре, ако малко разбирахте от упраление веднага щеше да ви светне, че НЕЩО ПРИНЦИПНО е СБЪРКАНО в схемата ! Болница и търговско дружество = на търговия със здравето и лечението на нацията ! Ако не съм достатъчно ясен, справка, кв. Орландовци !
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баце каза че има излишък
и сме стабилни.
На Москов средния пръст постигна икономии
73
2
 
8
 
! Отговори
турчин преди 10 месеца
Господин Петров какви лимити какми планове в болници. Тези изрази ги изключете от лексиката. Те не се отнасят за здравни заведения. Тука е проблема на здравеопазването. Един некомпетентен въведе подпис и обесняваше какве колко икономии ще се постигнат ЛЗ и накрая нищо. Докторите ги направиха счетоводители и търговци. Г-н Петров забранете докторите работещи в болниците да имат кабинети и хосписи. По голяма отговорност от ръководителите на здравните заведения. Какво толкова сложно има в това.
72
0
 
1
 
! Отговори
ПОЛОВИН МИЛИАРД преди 10 месеца
Супер- това означава , че държава нема, и скоро нема да има.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така е днес.
Има милиярди за стеропор, но няма за милиони за болници. Парадоксално. Нелепо.
Пари за издръжка на затоврници има, но за тежко болни деца и пенсии няма. Геноцид. Катастрофа.
Не се чудете и на лекарите. И те са хора, и те станаха хищни оцеляващи, както всички останали сектори на отверения пазар.
Къдете доходите са ниски има корупция и схеми.
Не, консумативите и апаратурата не са скъпи.
Просто приключваме с държавното. Всеки ще плаща по 2 апртамента за да остане жив.
После на улицата.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи на учителите скоро заплатите няма да се вдигнат.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА ДЕТО БУДА И ДЯНКОВ ГО ВЛЯХА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ Е ТОЧНО ЗА ТЕЗИ БОЛНИЦИ А НЕ БУДА ДА СИ ГИ ХАРЧИ ПАРИЧКИТЕ КАКТО МУ ДРЕМЕ!!!!

АКО ИМА НЕРЕДНОСТ В БОЛНИЦА СЕ ПОВДИГАТ ОБВИНЕНИЯ НА ВИНОВНИЯ А НЕ СЕ ЗАКРИВАТ БОЛНИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ГЕРБ СЛУГИ НА БУДА!!!
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отвориха оферти за жп строителство за 1 милиард лева вчера. Информация за това липсва обаче ... Защо ли?
67
0
 
5
 
! Отговори
Брежнев преди 10 месеца
*** капиталистическа истина. Да измерват състоянието на болниците в пари.
66
4
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 месеца
на следващите избори пак за ГЕРП айде овчици знам че можете!
65
2
 
21
 
! Отговори
Anonimen преди 10 месеца
Г-н министре,защо не попитате тези,които ви назначиха,как допуснаха това да се случи?Нали 10 години вече само те управляват?
64
1
 
9
 
! Отговори
до 67 преди 10 месеца
нямам нищо против греховете на лекарите, нека си имат любовници, нека ходатайстват за децата си, има Господ да ги съди, има комисия за конфликт на интереси. Петров е обаче меркантилен, за това че се представя като кадърен честен и почтен, а той е точно обратното и на трите и ще го докажа в медиите, така както той се старае да ме убеди в обратното
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А им пълним гушите на тия шопари докторята, а?
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Petrov, obqsni kade e rabotila dashterq ti tri godini, nagal lazec takav. Obqsni kolko ljubovnici imash, ne chakai btv che shte se napravish pak na bolen. Petrov e vreden za bulgarskoto zdraveopazvane
61
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нашенеца си е много изостанал с това мислене - някой друг да му плаща.
Няма такъв филм.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А електората смуче ли смуче без да внася