Българските мъже – сред първенците по нездравословен начин на живот в ЕС

Това отчита анализ на Евростат, посветен на хранителните и здравословни навици
28 окт 2017 20:23,
59
Българските мъже – сред първенците по нездравословен начин на живот в ЕС
Снимка: visualhunt.com

Българските мъже живеят сравнително най-нездравословно сред представителите на силния пол в ЕС, отчита анализ на Евростат, посветен на хранителните и здравословни навици на мъжете /и жените/ на Стария континент през 2014 г.

Мъжете у нас са със сравнително най-висок процент наднормено тегло, пушат и пият над средните показатели в ЕС и консумират сравнително малко здравословни храни, отчита анализът, предава "Дарик".

Около 60% от българските мъже са с наднормено тегло и индекс на телесната маса над 25, което е предпоследна фаза преди затлъстяването, показват данните от анализа. Освен това, едва 15 на сто от мъжете у нас отделят поне 2 часа седмично за спорт или друга физическа активност.

Около 30 на сто от сънародниците ни, или почти всеки трети българин, консумира поне веднъж седмично алкохол, а около 40 на сто от представителите на силния пол у нас пушат цигари всеки ден. Сравнително малък процент от българските мъже /около 30 на сто/ консумират редовно всеки ден от 1 до 4 пъти здравословни храни като плодове и зеленчуци.

Според данни на НСИ за отчитания период, българите живеят средно 74 години за мъжете /78 години за жените/, което е сравнително най-ниската средна продължителност на живота в Европейския съюз.

Националната статистика отчита и нарастване броя на смъртта сред мъжете у нас през последните години: през 2013 г. - над 54 хиляди, през 2014 г. - над 56 хиляди и през 2015 г. - над 57 хиляди.

Според анализа на Евростат, най-много алкохол /веднъж седмично/ пият мъжете във Великобритания - повече от половината от представителите на силния пол там. Сред любителите на чашката се отличават още ирландците, датчаните и мъжете в Люксембург - около 48 на сто.

По отношение на тютюнопушенето най-активни пушачи са мъжете в Гърция, Кипър и Латвия - близо половината от представителите на силния пол там пушат всекидневно.

На този фон, мъжете с най-висок дял наднормено тегло /над 65 процента/ се откриват в Малта, Гърция, Хърватия и Великобритания.

На другия полюс - най-активно спортуват поне веднъж седмично, както и се хранят здравословно с плодове и зеленчуци, представителите на Дания, Финландия и Швеция - близо половината от мъжете там спортуват активно, както и 70% от тях консумират до 4 порции дневно здравословна храна.

В ЕС през 2014 г. средно 54 на сто от жените и 49 на сто от мъжете са консумирали от една до четири порции плодове и зеленчуци дневно, което е една от предпоставките за качествен живот, отчита анализът на Евростат за здравословните навици на жителите на Стария континент. 

Според данни на експерти, близо 90 на сто от болестите идват от некачествената храна и липсата на витамини, които се съдържат най-много в суровите плодове и зеленчуци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като ядат турски зеленчуци с неограничена употреба на пестициди и нитрати + немски храни за източноевропейския пазар, как да са здрави? жените ги ядат същите, но в значително по - малки количества. Времената станаха такива, че колкото по - малко ядеш, толкова по - здрав си. Тенкю бабо Меркел, тенкю...
43
2
 
3
 
! Отговори
маке-ариец преди 6 години
Гане ***'а по едно шише първак на ден, пуши по кутия качак, и се налива с мазни баници и мекици. После като стане на 30 и изглежда като на 50.А жена му Гинка не остава по-назад, пие по 10 карета с 2 кутии цигари, пляка се за жълти стотинки или за една вечеря в някоя кръчма и после на 25 изглежда като на 60!Факт!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А познайте защо. С тия огромни заплати от 400 Евро качествена храна ли да купуваш, карта за фитнес ли... направо народът е толкова богат, че се чуди какво да си прави парите и от скука купува най-големите *** в магазина.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди да коментирате , драги журналисти , напишете истината с какво се храни този народ - маслото, ГМО, измисленото месо в повечето месарници , закуските с мас, плодове , отказани в повечето нормални държави от ЕС, замразената от години риба , лютеницата с фалшификати , зеленчуци с нитрати ...невъзможността всеки да посещава фитнес...излишно е да изброявам,защото цялата истина се знае , но се плаща и за мълчание , или дезинформация, ако получиш получиш някакъв здравен проблем???
40
2
 
3
 
! Отговори
здравословен преди 6 години
Само "30 на сто пият веднъж седмично"..... аз не мога да разбера останалите, освен да са болни нещо!!
39
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлг мьже са прости необразовани плюят по тротоарите бутат се пьрви да се качатв гр транспорт ядат каквото им попадне не четат не се интересуват от нищо
38
2
 
13
 
! Отговори
Pocaloca преди 6 години
Поклон пред българският мъж, който въпреки нямането успява да сложи храна на масата, дори и "нездравословна".По нашите географски ширини е така.... Какво ми ги хвалите финландци и прочие....
37
2
 
6
 
! Отговори
Ликвидират ни преди 6 години
Турско говорящи терористи на служба в МВР цакат яко българите .Наглите престъпници менкани на власт в София вкл Борисов не уволниха поне диверсантите и чуждите шпиони от министерства и ведомства.оставиха ги д а управляват да грабят милиарди и да тровят народа.Новост са чипове и скенери с които поразяват политици и служители вкл на МВР,лекари,данъчни.Жертвите с инсталирани чипове се разпознават от далече .калибрират техника за масови убииства крадат земи имоти банкови сметки
36
2
 
2
 
! Отговори
Убиици през МВР преди 6 години
През тежко терористични НЕЗАКОННИ съоръжения инсталирани в лични документи може д а бъде следен обемно всеки вкл подслушван,сниман ,разболяван и убиван вкл с катастрофи,инсулти,инфарkти и рак.новост са нано скенери и СПИД AIDS actiwators..Всички здравно осигурени са включени на автоматично ограбване през мед мафията вкл през холограми инсталирани в разни книжки осигурителни и рецептурни..От пенсионерите крадат месечно по около 20 -30 % от пенсиите
35
1
 
9
 
! Отговори
Тровят BG нагло преди 6 години
МИналата година баща ми/не пие и не пуши припадна след като изяде една супа приготвена с вода налята директно от водопровода.Проба показа остро токсичен хлор садържащ разтвор вместо питейна вода .При отварян на чешмата от водата се отделяше миризлив газ който за около две минути запълни цялото помещение на трапезарията и кухнята.В много градове с а отровени всички вкл лекарите..Мъжете умират 13 пъти по често от жените след отравяне с хлор. Инсулт,Инфаркт и скоротечен рак причиняват ..
34
1
 
5
 
! Отговори
И Швеция отровена преди 6 години
Преди десетина години засякохме шведки на златните отровени с натриев хипо хлорид добавен в питейна вода в дози до милион пъти над безвредните.Отровените станаха жертви на проникващи масови убиици след две по педесет грама водка..Едната бе обсебена обемно от мъж живял като дърво след смърта в Швеция 49 години..
33
2
 
6
 
! Отговори
Мед мафиоти тровят преди 6 години
Терористи и масови убиици тровещи Народа с хлор токсични канцерогенни разтвори подавани вместо вода и бира отчетоха че средно мъжете умират 13 пъти по често от жените след отравяне с хлор през водопроводи..В Момента всичката бира е отровена съзнателно с нарочно спец отрови и тежко терористични спец добавки.Водата от водопровода се отравя от над десет години .ДОмашната ракия става канцерогенно токсична ако добавите кофа вода от водопровода за разреждане на материала
32
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 38Ха .Бих казал че британците пропускат веднъж седмично.Между другото преди месеци излезе подобна шльокавица за консумацията на алкохол в Европа.Бяхме някъде по средата.Сега ново двайсе
31
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 41Това е статистика а не квартална седянка.Не става с гледане а с данни.По твоята логика видяхме Ралф ритача.Значи всички шведи са такива.Хаха.Големи сте овце.Всичко е пропаганда с цел замазване очите на западняците.Вижте колко сте добре затова мълчете.Как разбраха колко плодове и зеленчуци консумира бай Юрдан от Сусурлево който има в градината си 3 ябълки 5 сливи и8 праскови.Юрдан който сее чесън лук салатки домати ......
30
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то е достатъчно да се огледаш по улицата и да видиш как изглежда средностатистическия бг мъж - увиснал, някъв разплут корем, като удари 3-4 ракии вечер става велик и почва да влиза в някакви филми и да се опитва да излезе от ежедневието в което е пълен неудачник и мижитурка
29
2
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ситуацията е :Като кажат че сестра ти е к...ходи доказвай че нямаш такава.Откъде взеха данните за наднорменото тегло при положение че в Бг никой не прави такива изследвания.Как разбраха колко пием при положение че масово се консумира алкохол собствено производство който няма как статистически да бъде изчислен като количество.Как скандинавците пият малко при положение че стъпват в Бг Гър. Испания навсякъде пияни и по 10 дни не изтрезняватНалага се един изкуствен стереотип с цел успокояване на
28
9
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
Българските мъже са мухльовци. Увиснали гъpди, затлъстели, НЕатлетични, слабаци и неудачници.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Британците не пият веднъж седмично а всеки ден ***
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
< пият над средните показателиМиналата ведмица пък бяхме на дъното в класациите по пиене.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички българи са много здрави! По-здрави - 'нема!