Инвазивните видове ли ще причинят следващата голяма пандемия?

Близо 18 хил. вида животни и растения са били "внесени" в друг хабитат
12 юли 2020 15:10, Нели Христова
34
Инвазивните видове ли ще причинят следващата голяма пандемия?
Снимка: БГНЕС

Според ново глобално проучване инвазивните видове може да са причина за увеличаване на броя на инфекциозните болести. Броят на животните, микробите и бактериите, които са внесени случайно или умишлено на територии, на които по принцип не виреят, се увеличава. По-голямата част от тях се чувстват добре в новия си хабитат, но вредят на околната среда, човешкото здраве и економиката.

Проучването, проведено в 13 държави на 6 континента, стига до извода, че броят на инвазивните видове е скочил значително, като през 2019 година са регистрирани 18 хил. от тях. Но според професор Лора Майерсън от Университета в Род Айлънд, броят им може да е много по-голям. Изследването, от което и тя е част, е публикувано  журнала Biological Reviews.

"Това са видовете, които сме открили и сме успели да запишем. Но има и такива, които се внасят незабелязано, като бактериите и гъбичките, които могат да бъдат много опасни. Отнема ни много време да осъзнаем, че те всъщност са там", обяснява проф. Майерсън пред The Independent.

Пандемията от коронавирус ни накара да осъзнаем, колко реален е риска от зоонозни болести - вируси, които "скачат" между животни и хора. А според изследването, инвазивните видове са значим източник на "замърсяване с патогени", като вируси и бактерии, които инфектират нови приемници или региони. Учените предупреждават, че се знае малко за въздействието на инвазивните видове и свързаните с тях инфекциозни заболявания върху биоразнообразието и екосистемите.

"Когато внесеш животно, било то като домашен любимец или чрез нелегалния пазар за животни, то със сигурност носи със себе си патогени, които могат да се окажат зоонозни или да прескочат върху други животни. Проблемът не е само в предаването на вируса от животно на човек, но и от животно на друго животно. Това е голям проблем за дивия живот и агрокултурата. Също така е проблем и за биосигурността", казва проф. Майерсън.

Като пример изследването посочва тигровия комар. През 2019 г. насекомите, които пренасят вирусите зика,
чикунгуня и денга бяха забелязани за пръв път във Вермонт. Биологичните инвазии имат широко въздействие върху благосъстоянието на човека. В Източна Африка появата на воден хиацинт във езерото Виктория доведе до замиране на риболова и емиграция. Риболовът на хамсия в някои части на Черно море също бе спрян заради появата на нов вид мекотело. Появи се притеснение и за здравето на хората, след като отровна инвазивна риба рани рибар в източното Средиземноморие.

Според анализ от 2017 година инвазивните видове са довели до изчезването на 1/3 от животинските видове и 25% от растителните видове. Всяка година загубите, причинени от инвазивни видове в САЩ, Великобритания, Австралия, Южна Африка и Бразилия надхвърлят 1 милиард долара.

Най-силно засегнатите райони от инвазивните видове са крайбрежията, но новото изследване показа, че дори и най-отдалечените части на Земята не са в безопасност. До голяма степен те допринасят и за Глобалното затопляне.

Но въпреки рисковете, които носят със себе си, на черния пазар не спират да се предлагат диви видове, а контрол трудно би могъл да бъде установен.

 


34
Още от Здраве
Съвети за безопасно пътуване с такси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
12
 
! Отговори
До Светозар преди 3 седмици
Като ти дойде до главата ще видиш дали е фалшив или не. Сега лаете, ама когато дойде време да умре някой твой близък тогава започваш да разбираш значението на живота, както и тъпотата си.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разбрахте ли какви ги вършат от църквата??

Пренаписват през ден библията, без да пазят оригинала и лъжат хората, че новонаписаното било оригинала, защото всемогъщият бог така им казвал на тия палячовци, защо изобщо им се плащат такива огромни пари на тия иди0тти???
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Случайно или умишлено беше внесен в президенството инвазив радеф.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Человеко е инвазивен вид, оти се чудите че масово си префъргаме един на друг.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Економиката"....
17
12
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 3 седмици
До Нова Година за фалшивия Коронавирус никой няма да си спомня. Тази измама лъсна. Сега пробват да ни гъбъркат, че евентуално можело да се появи друго и т.н.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички видове са в надпревара за оцеляване, а при инвазивните явно има особености или комбинации от особености, които им позволяват да надвият местните видове. В някои случаи става дума за скорост на растеж и възпроизводство. В други случаи видовете взаимодействат по между си пряко.

Сред изследователите няма пълно съгласие относно използването на характерните особености на вида като маркер за инвазивност. Едно от изследванията показва, че от списък с инвазивни и неинвазивни видове, 86% от нашествениците могат да бъдат определени само от своите специфики[12]. Според друго изследване обаче мн
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сами по себе си разпръскването и последващото населване обаче не са в резултат единствено на човешко въздействие върху околната среда. Има много други възможни механизми организми от всички биологични таксони да преминават големи разстояния дори до други континенти за кратко време, например върху плаващи дънери или по въздушни течения. Чарлз Дарвин доказва, че семената, получени от *** от насекоми и пръстта, полепнала по краката на птици могат да покълнат, след като са преминали значителни разстояния от хиляди мили. Нашествието в дълготрайно установили се екосистеми на организми от отд
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Понятието се използва също и от земеделци, градинари, ботаници, изследователи, еколози и интересуващите се от опасни растения[8]. Алтернативна употреба разширява понятието също и до местни видове, които са колонизирали зони от естественото си разпространение[2], като например елените, при които има свръхнаселени популации в някои крайградски зони в североизтока на САЩ[9]. Понякога понятието се използва за видове, които са се разпространили навсякъде[2]:136. Не всеки интродуциран вид обаче оказва неблагоприятно въздействие на околната среда. Такъв пример е обикновената златна рибка (Carassius a
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези нашественици могат да бъдат както растителни, така и животински видове и да нанесат вреди чрез доминирането си както в определени хабитати в дивата природа, а също и в преходната зона между дива природа и градска среда поради липсата на естествен контрол, каквито са например хищниците или съответно тревопасните. Това включва растения, определяни като „екзотични плевели“ или „инвазивна екзотика“, завземащи местните растителни съобщества[3]. Понятието в този си смисъл е използвано от правителствени организации[4][5], както и от групи по опазване на природата като Международен Съюз за Опазва
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Критериите за това дали един вид е инвазивен са доста противоречиви, поради разнообразните възприятия на изследователите и свързаната с това загриженост за субективността на понятието инвазия[2]. Има различни алтернативни предложения за употребата на това понятие. Най-честата употреба на понятието се отнася до интродуцираните видове (наричани още „не местни“, „не автохтонни“), които въздействат неблагоприятно в екологичен и икономически план върху хабитатите и биотопите, в които са навлезли. Тези нашественици могат да бъдат както растителни, така и животински видове и да нанесат вреди чрез дом
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коронавируса.....това им остана само ...само с това могат да продължат да плашат, ей ги сега пак брифинг имат. Няма да стане обаче, прогледна народа, никой не ви вярва вече
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е характерно за шитхолове като Сащ Австралия Великобритания Франция напоследък Германия които прибират всякаква из-мет носеща всякакви болестотворни микроорганизми.Тези държави от мелези нямат никаква допирна точка с България.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е характерно за шитхолове като Сащ Австралия Великобритания Франция напоследък Германия които прибират всякаква *** носеща всякакви болестотворни микроорганизми.Тези държави от мелези нямат никаква допирна точка с България.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отивам в другата статия. Нели Христова не дава да пишем за изчезващите видове. Чао Нели
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нели, спри се де.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще има.
Ще има и един фъфлещ, Дончев
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Днеска вечерта ще има ли пиян ревящ премиер?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече бройката коментари под общите статии е 0. Така не знае колко ком са премахнати.
Обаче аз броя. Само в тази статия на 12.
Гешев, къде си брат
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Напраних грешка като критикувах Иван Костовите Лаборанти !
Оказаха се доста производителни....