Неочаквани признаци на дефицит на цинк

Някои от тях са скрити и могат да останат незабелязани задълго
17 юни 2021 00:00, Михаела Лазарова
5
Неочаквани признаци на дефицит на цинк
Снимка: istock

Цинкът е един от най-важните минерали за тялото. Той се набавя чрез храната. Ето защо е от изключително голямо значение да се храним разнообразно, за да си осигуряваме богат набор от витамини и минерали, нужни на организма за неговите функции.

Цинкът е важен за работата на имунната система, за здравето на косата, кожата, очите, за нормалния растеж и делене на клетките, за синтеза на ДНК. Без него заздравяването на раните е по-трудно.

Много хора страдат от недостиг на цинк, без да осъзнават това. Има някои скрити симптоми, които подсказват косвено, че може би страдате от известен дефицит на важния минерал. Най-често това се случва при хранителни режими с прекалено рестриктивен прием на калории, както и при отсъствие на някои храни, богати на цинк. При някои здравословни състояния и заради прием на някои медикаменти усвояването на цинка също може да е опосредствано.

Според Американския здравен институт, дефицитът на цинк може да има множество симптоми. Някои от тях са скрити и могат да останат незабелязани задълго, още повече, защото могат да важат и при други видове дефицити. Сред тях са необяснима загуба на тегло, трудно зарастване на рани, диария, умствена преумора и невъзможност за концентрация, косопад, импотентност, кожни лезии.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: уморадиарияцинк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ползването на презерватив намалява приема на цинк при жените.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-вече цинк в кофата,по -високо в йерархията на герб! Цинк има за всички!
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако те слуша тебе човек досега при дедо Господ да беше
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вай манйполешен само при четенето и съседите и близките ги хвана диария вай вай вай много старах вземане и се получава дресница