Полезни брашна без глутен и как да ги използвате

Едно от най-популярните алтернативни брашна без глутен е от елда
8
Полезни брашна без глутен и как да ги използвате
Снимка: Istock

Традиционното брашно съдържа глутен. Благодарение на него то има своите характеристики на еластичност и пухкава мекота. За съжаление обаче, глутенът може да е неподходящ за някои хора поради редица здравословни причини. Обръщането към алтернативни видове брашна е опция, която може да ви помогне да не се отказвате от любимите си печива, десерти, тестени изделия, пица, паста.

За да подберете правилното брашно без глутен за дадена цел е важно да сте запознати с характеристиките на някои популярни алтернативни брашна. Така ще можете да приготвите успешно печива и десерти без те да имат прекалено натрапчив вкус, който не наподобява оригиналния. Понякога ще се налага да правите и смеси от няколко вида брашно, за да получите безглутеново брашно с желаните от вас характеристики и възможности за употреба.

Смесването на няколко вида брашно без глутен дава възможност да приготвите брашнена смес с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на захари и нишесте, което може да окаже влияние в здравословен план, имайки положителен ефект и в превенцията на затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, висок холестерол. Смесването не е лесна задача. според verywellfit.com, може да се наложи да допуснете поредица от грешки в опитите си, докато постигнете съвършенство в правилното съотношение от смеси за различни цели.

Едно от най-големите съображения е вкусът. Някои безглутенови брашна, като кокосовото и бадемовото например, са прекрасни заместители на универсалното брашно, но имат характерен вкус, който ги прави неподходящи за прилагане във всяка рецепта.

Кокосовото брашно има превъзходен вкус и чудесна текстура, но леко сладките му характеристики го правят неподходящо за универсален заместител на пшениченото брашно. То е най-подходящо за бисквити, сладкиши, сладки печива, но не и за тесто за пица например.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да ги използваме ли? Пишете как да си ги позволим!
6
1
 
3
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Как да продадем обикновено брашно- скъпо! Обявяваш че няма глутен и готово!
5
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Номер 3, замислял ли си се защо станаха толкова много дебелите хора? Преди 20 години имаше ли толкова много тлъстаци? Масово хората не са в състояние да се справят с глутена, защото по изкуствен път в увеличен с 50% в житните култури и добавен във всички възможни храби, без суровите плодове, зеленчуци, суровото месо.На глутена дължим диабет тип 2 и многото сърдечно-съдови проблеми.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом смяташ, тъпчи си се с глутена и химикалите....да ти е вкусно. Эа други не всичко на тоэи свят се иэмерва в пари...
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с този глутен! Има един много малък процент хора с глутенова непоносимост и САМО те се нуждаят от безглутенови продукти! ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ могат спокойно да си хапват вкусни хлебчета, паста и бисквити от най-обикновено брашно! Търговия, пропаганда, печалба са в основата на пропагандата на безглутенови продукти! Вижте колко струва 1 кГ брашно без глутен в ЛИДЛ например, и колко - обикновено брашно и помислите дали ще плащате данък на модата!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на бай Тошо всички брашна бяха с ниско съдържание на глутен. Баба и майка като почнеха да точат кори за баница тя се накъсваше и те много се ядосваха че кората неможеше да стане цяла а на дупки. Но пък брашната бяха здравасловни. Нямаше химия в тях както в нито един хранителен продукт за разлика от сега.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Линда Кирчовска ли е автор на тая статия?