6 причини да консумираме по-често костилкови плодове

Подходящи са за отслабване
12 юли 2022 10:52, Михаела Лазарова
3
6 причини да консумираме по-често костилкови плодове
Снимка: Istock

Знаете ли, че много плодове се класифицират ботанически като костилкови? Подобно на други видове плодове, част от костилковите, за които ще прочетете в следващите редове, са отличен източник на важни хранителни елементи. Ето някой от най-полезните: манго, праскови и кайсии, сливи, нектарини, кокосови орехи, череши, личи, фурми.

Кои са основните ползи за здравето от консумацията им?

Плодовете с костилки са вкусни и питателни, и имаме някои добри причини да ги добавим към менюто си.

1. Те са с високо съдържание на антиоксиданти

Костилковите плодове се отличават с високо съдържание на антиоксиданти, които са важни съединения, помагащи в борбата със свободните радикали. Западни проучвания показват, че свободните радикали могат да играят централна роля в развитието на хронични болести, като сърдечни заболявания, рак и диабет.

От друга страна, учените смятат, че костилковите плодове като нектарините например са отличен източник на няколко ключови антиоксиданта, включително витамин С, флавоноиди и антоцианини, всички от които могат да намалят възпалението и да предотвратят оксидативния стрес.

2. За добро храносмилане

Плодовете с костилки са богати на полезни фибри, които са основно хранително вещество, участващо в няколко аспекта на здравето. Фибрите спомагат за контрола на кръвната захар, смята се, че допринасят за понижаване на кръвното налягане и поддържане на нивата на холестерола под контрол, но подобряват и храносмилането. Ако страдате от запек, не пропускайте да хапвате сини сливи.

3. За по-силни кости

Голяма част от костилковите плодове са с високо съдържание на витамин К. Той е мастноразтворим витамин, който е най-известен с ролята си в съсирването на кръвта. Също е от съществено значение за здравето на костите, като се смята, че може да помогне за намаляването на загуба на костна маса и забавяне на развитието на остеопороза.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Съвет ; - Някои се ядат , но трябва предварително да ги счупиш и да им извадиш ядката . Кайсии ,например ...
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Берем овощни градини на аванта :)))
1
4
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
костилките не се ядат.