Опасно ли е да спазвате диета по време на бременност?

Прекаленото покачване на килограмите през бременността е рисковано
18 дек 2022 20:34, Михаела Лазарова
6
Опасно ли е да спазвате диета по време на бременност?
Снимка: Istock

Бременността е много динамичен период от живота на жените, който в повечето случаи се свързва предимно с наддаване на тегло. Всяка бременна жена се страхува да не напълнее прекалено много, за да не развали фигурата си. Въпреки това се счита за нормално известно тегло да бъде качено по време на бременността.

Голяма част от него се дължи на нарастващия плод, околоплодните води, уголемяването на гърдите, плацентата, увеличения обем на кръвта на бременната жена. Всичко това, според клиника Майо, оказва значително влияние върху теглото.

Разбира се, от значение е и изходният индекс на телесна маса на бъдещата майка. Според него има и препоръчителни мерки за покачване на теглото в здравословни граници.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съветват, ако имате индекс на телесна маса между 18,5 и 24,9 теглото, качено по време на бременност да варира между 11 и 15 кг. Жените с ИТМ между 25 и 29,9 е препоръчително да качат между 7 и 11 кг максимум. Докато тези с ИТМ над 30, тоест с наднормено тегло не трябва да качват повече от 5 до 8 кг по време на бременността.

Прекаленото покачване на килограмите през бременността е рисковано, защото може да създаде условия за преждевременно раждане, раждане на мъртъв плод или плод с увреждания, прекалено голям плод или да доведе до усложнения през бременността и по време на раждане. Сред най-честите усложнения при наднормено тегло през бременността са прееклампсията, прекомерното нарастване на плода, гестационен диабет, повишен риск от съсиреци, според healthline.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари