Кои са храните и напитките, с които да свалите кръвното налягане?

Лютият червен пипер допринася за понижаване на кръвното
27 май 2023 13:13, Михаела Лазарова
5
Кои са храните и напитките, с които да свалите кръвното налягане?
Снимка: Istock

Високото кръвно налягане е много опасно състояние, което крие риск от сериозни последици за сърдечносъдовата система. Ако не се контролира, то може да предизвика увреждане на тъкани и органи, включително бъбреците, очите, кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, да причини инфаркт или инсулт.

Овладяването му и поддържането му в нормални граници е от съществено значение за здравето и живота.

Кръвното налягане се контролира предимно с медикаменти, но това не означава, че храната и двигателната активност нямат значение за него, дори напротив.

С помощта на някои храни и напитки, които имат положително влияние върху стойностите на кръвното налягане, можете да контролирате неговите граници. Редовните физически упражнения и намаляването на стреса също са от огромно значение.

Кои са храните и напитките, с които да свалите кръвното налягане?

Сок от червено цвекло

Сокът от червено цвекло има мощно влияние върху кръвното налягане. То има съдоразширяващ ефект, което улеснява кръвообращението и намалява натиска върху кръвоносните съдове. В цвеклото се съдържат активни вещества, които помагат за намаляване на кръвното налягане с до 10 пункта.

Банани

Бананите са много богати на калий. Този минерал има понижаващо действие спрямо кръвното налягане. Той е електролит, който съдейства за балансирането на влиянието на натрия в тялото, който повишава кръвното налягане. По този начин бананите съдействат за внасяне на баланс в стойностите му.

Какао

Какаото съдържа силни антиоксиданти, които помагат на кръвното налягане да влезе в нормалните си стойности. Флавоноидите в какаото могат да свалят кръвното благодарение на противовъзпалителните си свойства. Според изследвания, цитирани от healthdigest.com, веднага след консумация на какао кръвното се понижава с до 2-3%.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пия бира, пия алкохол и въобще д-р Радева ми е забранила да пием вода!
1
9
 
4
 
! Отговори
ГЕШЕВ Е ТЕРОРИСТ преди 10 месеца
МВР УБИВАТ хора по особено мъчителен начин за забавление, трябва ли и ние да започнем да УБИВАМЕ масово полицаи и семействата им за да разберат какво е страдание!?