Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

Донорската ситуация е реализирана от екип на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"
3
Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация
Снимка: БГНЕС

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов. Това стана възможно след като на 30 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 51-годишен мъж взеха благородното решение да кажат „Да!“ и да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора.

Благодарение на тяхното решение на 1 декември медицински екип на Военномедицинска академия, трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.  

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и
трансплантация.

От началото на годината до момента, реализираните донорски ситуации в страната са 21, като 8 от тях са в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименТи прави без реклама по няколко на ден? ВЕЛИК си! От дивана, ***.... оная си работа не можеш да намериш без Мама!
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напишете,че е статия с цел реклама.