Само 2% от получилите инсулт получават съвременно лечение

Кои са първите белези?
19 фев 2024 09:24, Александър Попов
1

България е рекордьор по заболяване и смъртност от инсулт в света, но за сметка на това изостава сериозно по отношение на лечението.

Само 2% от получилите инсулт получават съвременно лечение.

"Заради това сме на опашката за модерно лечение. Нужно е да се проведат няколко стъпки при лечението и ако едно от леченията не успее, трябва да се отиде към по-високо технологично, но по-скъпо. Ако вие трябва да лекувате пациента с единия и другия метод, не получавате парите и за двете поотделно. Повечето болници могат да правят по-лесното, което също е модерно, в повечето случаи е успешно, но понякога е недостатъчно. Идеята е такъв пациент да бъде прехвърлен във високоспециализиран център, където да се проведе другото лечение", каза неврологът доц. Росен Калпачки пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че в България има 3 центъра, които могат да проведат цялото лечение.

"Надявам се, че тези места ще станат поне 13. Идеята е, че пациентът е там, не ходи никъде, което е плюс за него, не се насочва на друго място. Не минава време, а времето при инсулта е много важно. По-малко пациенти имат достъп до такова лечение, ако няма подобни центрове", коментира още неврологът.

Доц. Калпачки е категоричен, че инсултът е най-честата причина за смърт.

"Когато се случат първите симптоми на инсулт, мозъкът започва да умира още в първите секунди. Първите белези не са гръмотевични, няма болка, в голяма част от случаите не се усещат от пациента. Трите белега са изкривяване на лицето, слабост в едната или другата ръка и промяна в говора", обясни симптомите доц. Калпачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: инсулт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари