Ѕезплатни очни прегледи за глаукома в »—”Ћ

“е ще се състо€т от 11 до 15 март 2024 г.
ќбновена: 29 фев 2024 14:55 | 29 фев 2024 14:53, ≈лка ¬асилева
2
Ѕезплатни очни прегледи за глаукома в »—”Ћ
—нимка: »—”Ћ

 линиката по офталмологи€ на ”ћЅјЋ „÷арица …оанна – »—”Ћ“ организира безплатни очни прегледи за глаукома от 11 до 15 март 2023 г. “е ще се провеждат от 13:00 до 15:00 часа на втори€ етаж в  линиката по очни болести.

«адължително е предварително записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни между 13:00 и 15:00 часа).

ѕрегледите ще включват измерване на вътреочно нал€гане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. –ецепти за очила не се планира да се изписват. ѕри необходимост от по-задълбочени инструментални изследвани€ /компютърна периметри€ или оптична кохерентна томографи€/, пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека в планов пор€дък.

ѕрегледите ще се извършват от опитни специалисти от  линиката по офталмологи€ (повече за т€х по-долу):
11.03.2024 д-р Ќора ¬еликова
12.03.2024 д-р Ќатали€ Ѕоцевска
13.03.2024 д-р ћа€  арагеоргиева
14.03.2024 д-р »ванова
15.03.2024 д-р ћирела ѕетрова - —ил€новска

ќт 11 до 16 март отбел€зваме —ветовната седмица за борба с глаукомата. √лаукомата е група от дегенеративни забол€вани€, обединени от един общ признак – прогресивно  и типично увреждане на зрителни€ нерв и зрителното поле. “€ е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. ≈дин от основните „виновници“ за възникването й е повишеното вътреочно нал€гане, което, когато е много високо, уврежда необратимо очни€ нерв и човек губи зрението си.

≈дин на всеки 200 човека над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. “€ може да засегне и двете очи и води до необратим слепота. —ъвременната медицина може да спре или забави процеса, но не и да го върне обратно. ¬ повечето случаи болестта протича безсимптомно – половината от засегнатите изобщо не подозират, че имат такова забол€ване. «ас€га по-често жени.
Ћечението включва редовни медицински прегледи, за да се следи нивото на вътреочното нал€гане, дефектите в зрителното поле и промените в диска на зрителни€ нерв. ѕри начална глаукома вътреочното нал€гане се контролира с локални медикаменти /очни капки/, а в по-тежките случаи се прилага лазерна, миниинвазивна или конвенционална хирурги€, които се извършва успешно в  линиката по очни болести на ”ћЅјЋ „÷арица …оанна – »—”Ћ“.


ќфталмолозите от  линиката по очни болести на ”ћЅјЋ „÷арица …оанна – »—”Ћ“, които ще провеждат безплатните прегледи:

ƒ-р Ќора ¬еликова, FEBO, e асистент към  атедра —пешна медицина на ћ”-—офи€ и офталмолог в  линиката по очни болести на »—”Ћ. ƒ-р ¬еликова има специалност по очни болести и професионална насоченост към миниинвазивна и конвенционална хирурги€ при глаукома, дренажни импланти за глаукома, очен травматизъм, естетична и реконструктивна хирурги€ на клепачи, обща офталмологи€. —пециализирала е във водещи центрове в јвстри€, »спани€, »рланди€, Ўвейцари€, ѕортугали€.
ѕрез 2022 г. т€ беше отличена със специалната награда „ћлад учен” на Ѕългарското глаукомно дружество. Ќаградата бе връчена за представ€нето на резултатите от иновативна за Ѕългари€ миниинвазивна антиглаукомна операци€ - гониотоми€ с Kahook Dual Blade.
„ленува в Ѕългарското глаукомно дружество, Ѕългарско дружество по офталмологи€ и ≈вропейското дружество на по катаракта и рефрактивна хирурги€.

ƒ-р ћа€  арагеориева, FEBO, завършва ћ”-—офи€ през 2007 г. ѕрез 2013 г. придобива специалност по офталмологи€, а през 2014 година получава и  престижната диплома от  European Board of Ophthalmology и звание FEBO (Fellow of the European Board of Ophthalmology): EBO – 2014 – ѕариж.
ѕрез м. юни 2019г.  печели конкурс за асистент по очни болести към  атедра по —пешна медицина към ћ”-—офи€.
»ма участи€ в редица публикации в български научни списани€ и на офталмологични форуми в страната и чужбина.
ѕрофесионалните й интереси са в областта на забол€вани€та на задни€ очен сегмент, глаукома.
ќт 2009 г. е част от екипа на  линиката по очни болести на ”ћЅјЋ „÷арица …оанна – »—”Ћ“ – отначало като специализант, а от 2013 г. и като специалист по очни болести.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


2
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
2
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕоздрави на д-р  аменова
1
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕезплатни са, докато хитрата лисица ви открие "√лаукома", а след това така ще ви лекуват, че н€ма и едно око за виждане да остане. ¬ блендер сложете Ѕългарско  исело ћл€ко, ћалко ¬одичка и една гол€ма връзка ћагданос и си след като стане на сок го пийте. “ой прави здрави кости, здрава кръв и добро виждане... ѕроцесът е дълъг, но е чисто природно подпомагане на много функции в организма....