Тука има, тука нема. "Данък лукс" го нема

Eдва 5700 имота подлежали на такова облагане
Обновена: 10 ное 2010 14:23 | 10 ное 2010 12:17,
116
Тука има, тука нема. "Данък лукс" го нема
Eвтиния - къща на два ката с частно езеро. Снимка: БГНЕС

Ще има ли „данък лукс“? Колко да е „данък лукс“? Кое е „данък лукс“? Кое изобщо е лукс?

След като през последните няколко дни бяхме залети от интерпретации по тези въпроси, се оказа, че такъв данък изобщо няма да бъде въвеждан от управляващите.

Решението е взето снощи на заседание на парламентарната група на ГЕРБ и съобщено днес лично от председателя на бюджетната комисия в парламента – Менда Стоянова.

Още по темата
Според нея ефектът от въвеждането му би бил твърде нисък, а административната работа по събирането му – твърде сериозна.

„С оглед на това, че няма фискален ефект и след дебати – групата препоръча да не се въвежда такава ставка”, обобщи Стоянова.

По думите й в България има само 5700 имота, които подлежат на облагане с данък лукс.

Освен това малка част от тях били на физически лица. Тоест останалите са или малки хотелчета, или производствени цехове.

Данъкът би ударил точно малкия и средния бизнес, твърдят ГЕРБерите.

Стоянова обаче не можа да отговори конкретно на въпроса какви точно биха били постъпленията от удара върху богаташите.

Нейни колеги подхвърлиха в кулоарите на парламента, че нямало да надхвърлят 2-3 милиона лева.

Според председателката на бюджетната комисия няма противоречие между статистиката, че богаташите имат само 5700 имота и кадрите от хеликоптера на НАП.

Вторите се отнасяли само за незаконните постройки. Затова Менда Стоянова призова двете теми да не се обвързват.

Така се оказа, че според статистиката луксозните апартаменти в престижните квартали в центъра и покрайнините на София, а и в други големи градове струват под 300 000 лева – по данъчна оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
lpnyrtdwgg преди 13 години
o2ABSn <a href="wurjmrghrfxu/">wurjmrghrfxu</a>, [url=chykhuokxnac/]chykhuokxnac[/url], [link=yruuddtwksdg/]yruuddtwksdg[/link], eebvnobvkbax/
113
0
 
0
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Нали обложиха колибите! От там ще избият пари...
112
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
вижда се че имота е селски!ако са му върнали 10дка нива и си е построил къщата на нивата няма да струва чак толкова много пари!Къщаъа е подредена за разлика от къщите на много други но и това не е лукс!т.е. една такава къща се строи с близки и познати например за нищо пари плащаш само бирата и кебабчетата!Колкото до водното огледало то струва вече поскъпо но ако наблизо има рекичка да напълни един вир ....
111
0
 
11
 
! Отговори
pisna_mi преди 13 години
Всички луксозни имоти трябва да бъдат освободени от данъци а подръжката им да бъде за сметка на държавния бюджет - защото тези хора не почиват те работят денонощно за да осигурят работа и заплати на нас некадърните и недоволни ***. Даже трябва пак да се върнат димитровските съботници - да чистим, боядисваме и копаем за да има добри работни условия елита и гордоста на нацията. Ура другари, да живеят всички БКП-та по всички земни кълбета.
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази къща,с този микроязовир и тези прави редове ще да е направена като земеделска ферма май по я САПАРД я по "Развитие на земеделието" май:)
109
0
 
6
 
! Отговори
МАФИОЗО преди 13 години
Ако Б.Борисов има намерение да управлява държавата по начина, по който навремето е управлявал "застрахователно-охранителната", т.е. рекетьорската си фирма, трябва да знае, че ще има едно много здраве от мен - и от всички българи като мен. Няма да му позволим да прави така. И Европа няма да му позволи. Все пак България се намира не в Средна Азия, а в Европа, пък макар и Югоизточна.
108
0
 
0
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТОВА ГО ИГРАЕХА *** 90 ГОДИНИ.ТИЯ СА ОЩЕ В КАМЕННАТАЕРА ПРИ НАЛИЧИЕТО ВЕЧЕ НА КИБЕРВОЙНИЦИ.
107
0
 
11
 
! Отговори
Марго преди 13 години
Всички управляващи и депутати имат луксозни имоти и да не са луди да си гласуват сами по-високи такси за самите себе си....е затова няма да се оправим никога ,щото всеки си гледа собствения *** само!!!!!
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали трябва да одрусат себе си и приближените си. Цветелинка как ще плаща? Това е положението братя. Изцеждат се само бедните и старите.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде някой обикновен българин да се опита да си построи нещо такова като на снимката! Сещате ли се какво ще стане?
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде е "Атака", защо се крие? Волене????
103
0
 
4
 
! Отговори
Атака преди 13 години
На 101 ще кажа, че това трябва да го определи народа, защото тези с фирмата трябва да си плащат - защото те имат фирми поради факта, че много хора се трудят за по 400-500 лв. за да има инфраструктура и други условия някой да има фирма.А за 103 ще кажа, че досега се краде само от данъците на хорицата, защото обикновенно само те немогат да избягат о плащането им!Тези с фирмите винаги си намират схеми за да укриват!И ще кажа, че голяма част от тези "бизнесмени" са давали рушвети или подобно
102
0
 
4
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Не знам, и Айнщайн не е успял да го разбере, та едва ли и аз! За мен трябва в живота да има добро и да помагаме то да побеждава, за да може да се чувстваме по щастливи. Но за да има добро, трябва свобода и някаква справедливост.А както казва Петко Войвода, който въвежда и ХАЙДУШКИ данък - но гледайте филма, цитирайки Гарибалди "Свобода и справедливост се постигат само с много кръв!".Така, че знам и тук нещата не са лесни, но трябва да има някаква справедливост, най-малкото заради самите нас!
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
99Или да внасят кой колкото може повече данъци за да може такива дрисльовци като теб да ги крадат??????Марш в комунизма *** такъв!
100
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
Защо мислиш,че живота е само някакви хартийки без никакво покритие даже?Можеш ли да си купиш например вечен живот,или някой да те обича?Можеш ли с тези хартийки да си купиш приятел с който да споделяш проблемите си например?Не споря,но мисля,че страшно грешиш...........Какъв е според теб смисъла на живота?:D
99
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
99Абе ***,ти знаеш ли какво е това "фирма",а????А какво е това "пазарна икономика"??*** тиквеника смотан си!А я питай тези дришльовци дето имат 10хил лева в джоба и отиват да си купят нализинг кола за 100хил лева при годишни доходи от 10хил лева.Да не правят някакво престъпление??И кой си ти *** да да казваш кой какво да си купува???????
98
1
 
4
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Да доразясня последното.Когато някой купи за 100 000 джип и го начисли на фирмата, то за дадената година от 200 000 реална печалба на фирмата, тя става на 100 000 и така вместо да се плати данак за 200 000 се плаща за 200 000 - 100 000 = 1000 000 което е 10 000, вместо 20.Но накрая на годината, тъй-като фирмата обикновенно е регистрирана по ДДС, тя си взема 20% от държавата за всички стоки на които е платила ДДС, така държавата ще върне още 20 000, които ще се водят ДДС разход на фирмата!
97
1
 
3
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Под малка се разбира - не малка по размер, а по печалбата на фирмата. Не може да имаш печалба 5-10 000 на година, но за нуждите на фирмата да ти трябва джип или мерцедес за 100 000 лв, за да се вози шефа!Нали се сещате, че това е някакво пране на пари или най-малкото за собствена газария си копуваш нещо не нужно за фирмата!И така - малко математика - ако имаш печалба 200 000 лв тябва да платиш 10% => 20 000 данък, но ако си купиш джип за 100 000 => че печалбата ти е 100 000,а и ти дават ДДС
96
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
Упоритото детеДетското упорство и неговите проявиПочти на всеки родител е познато деското упорство.Чрез него детето проявява отрицателното си отношение спрямо родители,възпитатели и други хора от заобикалящата го среда.Това го сътворих за повечето участници във форума защото не виждам кой знае каква разлика.Едно е да виждаш реалноста ,такава каквато е ,но съвсем друго е да плескаш глупости.Ако поне един от *** в парламента беше педагог нещата предполагам щяха да бъдат доста по-различни..........спирам с морала!
95
1
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
заглавието е написано от първо лак

Спонсорирани публикации