Тука има, тука нема. "Данък лукс" го нема

Eдва 5700 имота подлежали на такова облагане
Обновена: 10 ное 2010 14:23 | 10 ное 2010 12:17,
116
Тука има, тука нема. "Данък лукс" го нема
Eвтиния - къща на два ката с частно езеро. Снимка: БГНЕС

Ще има ли „данък лукс“? Колко да е „данък лукс“? Кое е „данък лукс“? Кое изобщо е лукс?

След като през последните няколко дни бяхме залети от интерпретации по тези въпроси, се оказа, че такъв данък изобщо няма да бъде въвеждан от управляващите.

Решението е взето снощи на заседание на парламентарната група на ГЕРБ и съобщено днес лично от председателя на бюджетната комисия в парламента – Менда Стоянова.

Още по темата
Според нея ефектът от въвеждането му би бил твърде нисък, а административната работа по събирането му – твърде сериозна.

„С оглед на това, че няма фискален ефект и след дебати – групата препоръча да не се въвежда такава ставка”, обобщи Стоянова.

По думите й в България има само 5700 имота, които подлежат на облагане с данък лукс.

Освен това малка част от тях били на физически лица. Тоест останалите са или малки хотелчета, или производствени цехове.

Данъкът би ударил точно малкия и средния бизнес, твърдят ГЕРБерите.

Стоянова обаче не можа да отговори конкретно на въпроса какви точно биха били постъпленията от удара върху богаташите.

Нейни колеги подхвърлиха в кулоарите на парламента, че нямало да надхвърлят 2-3 милиона лева.

Според председателката на бюджетната комисия няма противоречие между статистиката, че богаташите имат само 5700 имота и кадрите от хеликоптера на НАП.

Вторите се отнасяли само за незаконните постройки. Затова Менда Стоянова призова двете теми да не се обвързват.

Така се оказа, че според статистиката луксозните апартаменти в престижните квартали в центъра и покрайнините на София, а и в други големи градове струват под 300 000 лева – по данъчна оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
21
 
! Отговори
европеец преди 13 години
ей, да им имам данъчната оценка, той имотът направен с "крадени" 50-60 милиона, заработени за "120" години трудов стаж, със заплата в годините преди сегашните 20 - 120-240 лева, обаче данъчната оценка е за 100 хиляди лева, които някой си бил взел назаем от приятели или с кредит от банка... хахаха, тези хора са непоправими ентусиасти, и нас ни правят на маймуни...
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прочетох всички коментари. Много интересно, групата на платените писачи нито ред не е написала за мъдрото решение на гербавите депУтати.
72
1
 
24
 
! Отговори
Тялото преди 13 години
Ей цецко отърва кожата. С тия кредити и заеми никога нямаше да може да си плати лукса на 6-те апартамента.Тюх
71
0
 
26
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
гарван гарвану...сещате се...
70
0
 
12
 
! Отговори
an преди 13 години
NAMA KAK DA SE SAMONAKAJAT SAS DANAK LUKS. NALI I TE VLIZAT V SA6TATA GRAFA. TAKA E DOKATO EDNI RIPAHA I SKA4AHA, DRUGI SE OBLAJIHA OT TRUDA NA MAIKITE I BA6TITENI. VSI4KO KOETO BE6E IZGRADRNO SAS ROBSKI TRUD, GO PRIVATIZIRAHA I RAZDADOHA NA RODATA. I TAKA 6TE PRODALJAVA, DOKATO OV4IQT NAROD NE RAZBERE, 4E SAS NEJNI REVOLUCII, I MEKI KITKI, JIZNEN STANDART NE SE POSTIGA.O6TE 100 GODINI 6TE RABOTIME ZA JALTI STOTINKI, A DRUGARITE 6TE SE VOZQT V LIMUZINI, I 6TE JIVEQT V PALATI, NA GARBA NA OVCITE.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приятел гарга на гарга око не вади ...такава е поговорката...охо 2013г.. колко данаци за тях ще си направят!!!!!!!
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕЕЕЕ няма данък.....все едно на тах да си увиличат данъка..гадовете пак от бедните ще е!!!! но и няма да гласуваме тях..аз за мен съм сигорен че няма га гласувам за тая крадлива ***..
67
0
 
11
 
! Отговори
sss преди 13 години
съвсем се оакаха с това "има/няма" как може да се говори толкова много и след това нищо....то не беше данък лукс , не беше вдигане/сваляне на ддс , аман от глупости .... мн съм разочарован от управляващите.
66
1
 
36
 
! Отговори
МИ КЪ преди 13 години
ЩЕ СИ ВДИГАТ САМИ ДАНЪКА И НА РОДНИНИТЕ СИ. АААА НЕ. Я ПО ВИСОК АКЦИЗ НА ГОРИВА , ЦИГАРИ , Я ВДИГНИ ДДС НА ЛЕКАРСТВА , Я ВДИГНИ ОСИГУРОВКИТЕ.МИ ТО ИНАЧЕ КВО - ЦВЕТЕЛИНА , ЦЕЦКО , АНДРЕЙ И ВСИЧКИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕРБЕРИ ТРЯБВА ДА СЕ САМООБЛОЖАТ .... НЕ СТАВА ...Е ТЪЙ ТЯ - ОТ НОВА ГОДИНА ХЕПТЕН ЩЕ ИМА ДА ПСУВАМЕ ПО МАГАЗИНИТЕ И БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ , КАТО ВИДИМ ЦЕНИТЕ
65
0
 
15
 
! Отговори
смешен парламент преди 13 години
Кой е луд да сече клона на който седи или ще сяда ???? :)Ми тез хубосЦи нали за това са драпали за парламент и власт -- за да я трансформират в имоти и пари -- а сега някой си искал справедливост :) Йок!
64
0
 
5
 
! Отговори
suisse преди 13 години
Mluk...plebei...vashte pari sa tuka pri nas i veche ne sa vashi!!!
63
0
 
27
 
! Отговори
Aleks преди 13 години
В България всичко е само на думи и приказки от 1001 нощ.Всички много знаят да обещават , ще направим така после иначе .... и накрая пак всеки гледа собсвтената си изгода,а за хората които едва свързват двата края и няма с какво да си купят хляб, никой не го интересува!
62
0
 
17
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Поредния спукан сапунен мехур... Пълен смях.Лошото е че е на гърба на обикновения човек...
61
0
 
15
 
! Отговори
Дени преди 13 години
А сега кой ще върне парите ,които бяха похарчени за гориво, т. е. нашите ,народни пари .???
60
1
 
45
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Правилно, парите на богатите, натрупани с ЧЕСТЕН ТРУД не трябва да се пипат! Трябва обаче да се въведат много и много големи данъци за бедните и парите от тези данъци да отидат за озаконяването на сараите, яхтите, вилите и самолетите на най-богатите! А ако питате, какво ще стане с бедните ... ами да го ****т бедните! Сбъркана държава е това ейййй... сбъркана държава, грижеща се само за олигарсите и ***, сбъркана!
59
0
 
24
 
! Отговори
цирка свърши! преди 13 години
Държавата или по-точно шайка негодници с помоща на така наречения "криминален контингент" от самите тях ограби собствения си народ!Четох обява преди в бюрото по труда,че ако "работодател"назначи безработен който е бил повече от година такъв ,му плаща заплатата за година заедно с усигуровките!Те точно такова животно нема!!!Как става този номер не мога да проумея?Псевдо мафиоти,псевдо работодатели,псевдо политици............
58
0
 
30
 
! Отговори
Иванов преди 13 години
Няма как да си въведат данък, който после сами да плащат....Не са толкова луди, колкото тарикати....
57
0
 
29
 
! Отговори
Info преди 13 години
Не мога да разбера защо продължават да обявяват разни неща, от които после се отказват. Не можаха ли първо да си направят сметката и после да вдигат шум, че ще облагат богатите? Имам чувството, че ги друса шизофренията, днес се събуждат с едно лице и идеи, след 2 дни идва другата личност, която застъпва коренно различни възгледи. Или е това, или просто понеже вече забогатяха за една година във властта и не им се иска да плащат по-високи данъци на имотите, които са придобили.
56
0
 
32
 
! Отговори
sis преди 13 години
Е що да има данък лукс и да платят само 5000 човека и то наши хора. Пък и администрацията ще трябва да работи.....Я да дигнем акциза на горивата да речем та да платят всички, а и ще има по-голям ефект.Та така пак както и при всички предишни правителства, тежеста на реформи на кризата я носят бедните, болните, майките и въобще слабите, дето не могат да се защитят. Изобщо скапана държава. Затова вече съм посочил терминала на летището на децата си, като най-сигурен изход от кризата.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не е новина. Новина щеше да бъде, ако беше въведен. И то новина, граниеща с (не)научната фантастика.