Тука има, тука нема. "Данък лукс" го нема

Eдва 5700 имота подлежали на такова облагане
Обновена: 10 ное 2010 14:23 | 10 ное 2010 12:17,
116
Тука има, тука нема. "Данък лукс" го нема
Eвтиния - къща на два ката с частно езеро. Снимка: БГНЕС

Ще има ли „данък лукс“? Колко да е „данък лукс“? Кое е „данък лукс“? Кое изобщо е лукс?

След като през последните няколко дни бяхме залети от интерпретации по тези въпроси, се оказа, че такъв данък изобщо няма да бъде въвеждан от управляващите.

Решението е взето снощи на заседание на парламентарната група на ГЕРБ и съобщено днес лично от председателя на бюджетната комисия в парламента – Менда Стоянова.

Още по темата
Според нея ефектът от въвеждането му би бил твърде нисък, а административната работа по събирането му – твърде сериозна.

„С оглед на това, че няма фискален ефект и след дебати – групата препоръча да не се въвежда такава ставка”, обобщи Стоянова.

По думите й в България има само 5700 имота, които подлежат на облагане с данък лукс.

Освен това малка част от тях били на физически лица. Тоест останалите са или малки хотелчета, или производствени цехове.

Данъкът би ударил точно малкия и средния бизнес, твърдят ГЕРБерите.

Стоянова обаче не можа да отговори конкретно на въпроса какви точно биха били постъпленията от удара върху богаташите.

Нейни колеги подхвърлиха в кулоарите на парламента, че нямало да надхвърлят 2-3 милиона лева.

Според председателката на бюджетната комисия няма противоречие между статистиката, че богаташите имат само 5700 имота и кадрите от хеликоптера на НАП.

Вторите се отнасяли само за незаконните постройки. Затова Менда Стоянова призова двете теми да не се обвързват.

Така се оказа, че според статистиката луксозните апартаменти в престижните квартали в центъра и покрайнините на София, а и в други големи градове струват под 300 000 лева – по данъчна оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
95Не,не!Какъв естествен подбор?!Става дума да лежиш цял ден като търтей и да чакаш някой да ти даде нещо!Търтей като теб!
93
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
За естествен подбор ли се отнася?нещо на юдеизъм или фашизъм ми мирише..........или може би греша?!
92
0
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 13 години
Ами то сме си маймуни,като отново повярвахме,или тоя народ не мисли.
91
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
Извинявам се за въпроса,но дай малко инфо за тази теория "Грахови бобчета"
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе и да остане да не мислите, че няма да се направят схеми да не бъде плащан.. Като имато му е 20 декара, пък на 10 влиза в данък лукс - разделя си имота на 3 фирми по 7 декара и айде улево. Никой не може да те спре да направиш такова разделение и те ти го те.И кво ?Данък лукс е глупост и то пълна, разберете го !
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за глупости!? Кой ще гласува закон против себе си? Кого мислят че заблуждават господата от парламента? На кого са скъпите имоти и коли?- на бабите и старците живеещи в кирпичени къщи на село и никога не излизали извън село или на господата с бизнес от приватизация, РМД, и още нещо? Стига глупости.
88
0
 
3
 
! Отговори
Пич... преди 13 години
...имам едни неща да ти кажа на сорта (групата) хора като теб:1) Системи, действащи в други страни, НИКОГА няма да работят у нас - поне се замисли за опита си досега, нали????;2) Не съм бил в Ню Йорк, но едва ли всички са цъфнали там - справка теорията за реколтата от "Грахови бобчета" - само двадесет процента от всички посяти, поникват??????;3) Цървулите в България не могат да се развиват с големи темпове, щото на Световния пазар играят само ЕДРИ БИЗНЕСМЕНИ, а БГ е отворена икономика!!!!
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що не вземат спретнат един данък мизерия,па да видим тогава дали няма да се напълни хазната.Че то комай в *** богатите не ги ловят данъци?!
86
0
 
0
 
! Отговори
Имах впредвид... преди 13 години
...Евро, смисъла си е същия!
85
4
 
3
 
! Отговори
До атака преди 13 години
Защо пък малка фирма да няма коли за по 100 000 лв ? Ако можеш с малко хора да изкарваш много пари и имаш уникален продукт - да си жив и здрав, и космически кораби имай !Ама като си *** ***, и пет лева са ти много.А такива потиснати като теб, дето не виждат нищо в своето бъдеще, освен да гледат в чуждата паница ще си умрат в мизерия и гняв. Ето затова в България никога няма да има градове и квартали като Ню Йорк и Сан Франциско, всеки дърпа другия надолу.
84
0
 
3
 
! Отговори
Не... преди 13 години
...казват им "...бананови републики...!!!!!!!"
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо ли си правеха разходки по въздуха тези от даначното и харчеха народни пари.Големи приказки големи думи и сега едно голямо НИЩО.Вече сте срам за целия свят паднахте на ниво на най бедните Африкански държави.Навремето им казваха страните от третия свят.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз досега положителен коментар оставен от теб не съм видял. "Сбъркана", "скапана", отвратителна държава, ама иначе имаш лицемерието да слагаш националния флаг на аватара си. Или ти си от онези псевдопатриоти, дето мразят държавата си, ама обичат родината си?
81
0
 
5
 
! Отговори
Ами тогава... преди 13 години
...им теглете по 5700 евро годишен данък и 5700 X 5700 = 32.490.000 лв. Ето Ви едни нови 32 млн. и половина! Поне стях пратете умиращите и имащи шанс деца на лечение в чужбина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ама ей на, като си вземете комисионна по милион на депутат и виж 'ко стаа?
80
0
 
11
 
! Отговори
Така е преди 13 години
Гарван на гарвана око не вади
79
2
 
9
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Знаете ли какво - трябва депутатите накрая да се сложи данък БЕДЕН - който взема по малко от 600-700 лв. - да дава 1/2 от заплатата си!Иначе да попитам от де пари за тези МАЛКИ хотелчета (като тези в Албена, Банско и др.)?Или защо някаква малка фирма да има коли за по над 100 000 лв. и те да се водят на фирмата, за да си връща ДДС и да намаля данък печалба за собствена гъзария!Трябва хора като Петко Войвода да налагат ХАЙДУШКИ ДАНЪК - да вземат от тия дето грабят!
78
0
 
7
 
! Отговори
Палячо преди 13 години
"... а административната работа по събирането му твърде сериозна..." Ами то администраторите трябва и да работят от време на време, ама то си е сериозна работа. Я по-добре без данъци. Смешници!!!
77
0
 
13
 
! Отговори
Kassiopeq преди 13 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХА - 300 000 лв., лелееееееее :))))))))))Имам чувството, че ако продължа да се "осведомявам" за това, какво се случва в нашата родна страна, както и за "постиженията" на елита в парламента, ще си тегля куршума преди да съм се прибрала у дома тази вечер. Пак ще спирам "Новините". Не ми се отразяват добре!!!
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Залети бяхме с коментари около данък лукс единствено от ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛАБОУМНАТА журналистическа гилдия.Глуповатите *** не вдянаха, че това е политически прийом и той не е измислен от ГЕРБ, а мнооого преди тях-съобщаваш едно намерение, изчакваш обществения дебат, чуваш всички "за" и "против" и взимаш решение.
75
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
65През К ми е за "хората които едва свързават двата края"!Гласувахте ли?Гласувахте.Е сега го Д.