Вместо на море през юли – на оглед за нов апартамент

Все повече българи търсят жилищен кредит и изгоден дом
Обновена: 10 авг 2011 15:09 | 10 авг 2011 11:40,
104
Вместо на море през юли – на оглед за нов апартамент
Снимка: архив, Булфото

Броят на новоотпуснатите ипотечни кредити през второто тримесечие на 2011 година е с 18% повече спрямо първото тримесечие на годината. С над 2200 евро е нараснал за последния месец средният размер на ипотечните кредити в страната, сочат данните на Кредит Център за юли.

За юли той достига 40 595 евро спрямо 38 366 евро за предходния месец, като по този начин започва да се доближава до нивата преди началото на кризата.

„Въпреки че търсенето на двустайни апартаменти между 40 и 60 хил. евро остава най-голямо, в последното тримесечие има търсения в целия ценови спектър на пазара на имоти. Получаването на кредит е все по-лесно, защото в 90% от сделките купувачите са успели да договорят много добра цена на закупувания имот”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

През месец юли се появиха кредити за по-големи апартаменти, чиито купувачи разполагат със стабилни приходи и могат да си позволят външно финансиране в голям размер, най-често 80-85% от цената на имота, но само в случаите, в които имат чисто кредитно досие и добри перспективи за дългосрочна финансова стабилност.

Тези клиенти бяха и една от основните движещи сили на пазара преди кризата и връщането им е добър знак за пазара. Част от тях имат собствено жилище, но сега купуват по-голям и удобен за семейството имот.

Консултантите отчитат нарастване размера на ипотечните кредити и в четирите най-големи града на страната.

В столицата средният размер на кредитите гони 50 000 евро, нараствайки с над 2800 евро спрямо юни. С 3240 евро се повишава средният ипотечен заем в Бургас през изминалия месец и вече е 31 680 евро.

Нарастването на кредитите във Варна е с 2200 евро до среден размер от 37 940 евро, а в Пловдив – с 1240 евро до 28 360 евро.

Най-активни потребители на ипотечни заеми остават хората на възраст от 26 до 35 г., които през юли са 48,2% от всички изтеглили подобен кредит.

През юли значително нараства делът на кредитите с размер над 50 000 евро. Заемите в диапазона от 50 000 до 70 000 евро, изтеглени през изминалия месец, са 14,3% от всички, докато месец по-рано делът им е бил 9,9%.

Увеличават се и кредитите между 70 000 и 90 000 евро, които вече са 4,8% спрямо 3,4% през юни.  

Консултантите отчитат и нарастване на изтеглените заеми с размер над 90 000 евро, каквито обикновено се използват за закупуването на луксозни жилища.

Най-чести потребители на ипотечни кредити са домакинства, чийто месечен доход е от 1500 до 2500 лв., сочи статистиката. 

Клиенти с този профил са изтеглили 86,2% от кредитите през юли. Всеки десети потребител е с доход на домакинство до 1500 лв., а 2,9% от получилите ипотечен заем имат приходи в семейството от 2500 лв. до 4000 лв. С доходи над 4000 лв. са 0,8% от клиентите, на които е отпуснат ипотечен кредит през изминалия месец. 

Новини от Imoti.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: жилищекредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
СТЪКМИСТИКА преди 12 години
Когато се говори за статистически данни е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се пише въз основа на колко сделки е информацията. Много са манипулативни такива статии написани въз основа данните на една агенция, която както се вижда има офиси в 4-те най-големи града и вероятно във всеки от тях е осъществила по около 20-50 сделки за месеца...
102
0
 
3
 
! Отговори
Бате Ачо преди 12 години
Много смелчаци са се навъдили, ама да не висят пред някой ЧСИ след време. А и в момента течението е към още по голямо понижение на цените на имотите. Няма смисъл от бързане в купуването на имоти, чак като се успокои пазара и започне реално покачване на икономиката ще има покачване при цените на имотите.
101
0
 
4
 
! Отговори
Locust преди 12 години
този "красив" билдинг на снимката е с абстрактно изпълнение на отточните тръби. Technology with Style !!! Статията е платена и напълно безмислена .
100
0
 
4
 
! Отговори
litseto преди 12 години
АМИ ИМПОТЕЧЕН КРЕДИТ НАПРАВО УДАР В СЪРЦЕТО КАТО СЛОЖИМ ГПР 34%, ЛИХВА 17% И ОСКЪПЯВАНЕ НА ЖИЛИЩЕТО С 150% И СТИГАМЕ ДО ЦЕНА 201% ЗАЩО ЩЕ КАЖАТ НЕВЕЖИТЕ АМИ ЕТО /// ЦЕНАТА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ Е ОКОЛО 230 ЛЕВА ДРУГОТО Е АВАНТА ЗА БРОКЕРА И СТРОИТЕЛЯ КОИТО СЛЕД ПЪРВАТА ПРОДАЖБА КУПУВАТ //МЕРЦЕДЕС ЕС КЛАСА И СТАВАТ НАИ ГОЛЕМИТЕ БАРОВЦИ И ДЪРЖАВАТА ГЛЕДА КАТО НАСРАНО ДЕТЕ МАИКА СИ И КАЗВА ДА СИ ГО МЕРИШИ КАТО ЕСТАНАЛО ПРЪСТ НА ГОРЕ ЗА ДА ТАКА Е ИЛИ НЕ НАДОЛО
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора добавете един малък дискретен надпис "платена статия" в долния ляв ъгъл на подобни "публикации".Все пак се намираме в ЕС и медиите трябва да са коректни към читателите си...
98
3
 
11
 
! Отговори
Проста сметка преди 12 години
Ако имам 40000 йоро защо да ги дам за апартамент който след година ще си е понижил цената с 10%. По добре тези пари на депозит, с лихвата да си плащам наема.
97
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свалям шапка на умниците, които теглят кредит по време на финансова рецесия. Трябва да си изключително смел или ***, за да изтеглиш, когато не знаеш, дали на другия ден ще си на работа. За възхищение е също и оптимизмът им, че са сключили сделката на живота си, като са купили апартамент с 5000лв по евтин, докато брокерите се чудят кой да излъжат с уж падналите, но все пак надути цени.
96
0
 
4
 
! Отговори
RE : № 95 преди 12 години
това може да го дочакаш само в РАЯ ..тук ,на Земята е по друг начин.Едва ли имаш 60 год СЪЗНАТЕЛЕН живот -обещанията не са като изпълненията ;)но ти имаш право да чакаш !
95
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По какво ще разпознаеш времето за тръгването на цените нагоре: 1. Увеличение на доходите 2. Спад на безработицата 3. Нарастващо вътрешно потребление на стоки и услуги 4. Спад на лошите ипотечни заеми до нормалните нива 1-2% 5. Положителен или поне нулев прираст на населението 6. Увеличени чужди инвестиции в производства (не в имоти) 7. Изчистване на вътрешният дълг и междуфирмените задължения
94
0
 
7
 
! Отговори
кредитоискателка № 2 преди 12 години
колежке,не сме в Европа а в БГ и трябва да се съобразяваме с ТУКАШНИТЕ условия!Договор за 5 год под наем БЕЗ УВЕЛИЧЕНИЕ на наема - НА КУКОВО ЛЯТО !и аз със съпруга ми искахме по-дългосрочен наем - но ни казват:ОК , но с клауза за улеличение - пропорционално на инфлацията
93
5
 
6
 
! Отговори
кредитоискател преди 12 години
съгласна съм напълно с 91 Митко/ а тези които ръсят глупости, обикновенно са такива дето живеят при мама и тате и затова няма да разберат разликата, не знаят какво е да си под наем. В Европа живеели под наем,да така е, но някой от тези дето го казват това, знаят ли, че в Европа договора за наем се сключва за мин. 5 години и никой не те пипа-без вдигане на заем или мрънкане пред вратата, това е огромната разлика, затова, ако не ви предстои, поне не обиждайте онези, които са се решили.
92
3
 
9
 
! Отговори
RE: 91 Митко преди 12 години
на мен ми омръзва да ме работят хазяи и да ми вдигат наема!чаках достатъчно - цели ТРИ год и дочаках !Тегла кредит и купувам!теб никой не те кара да купуваш - защо се месиш ако не си заинтересован ?
91
3
 
22
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Поредната поръчкова статия. Следващата статия ще е за бума в продажбите на нови коли, а след това бума в кредитирането/сега е най-изгодно да вземеш кредит/. На такива статии им слагайте банер"Платено съобщение", иначе някой може да се излъже.
90
4
 
3
 
! Отговори
iva преди 12 години
be hora ,vie nali ne ste se precakali-kakav vi e problema 4e sa si kupili apartamenta???obi4aite se i izhvarlete taia zloba ot vas!!ste vi raziade tolko zloba!!!
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
87Балъците си купуват апартаменти. Пичовете като мен си купуват къщи извън града. Хем спокойствие, хем дворче, хем след 20 години като я изплатя, ще я продам на двойно по висока цена (ако реша).
88
3
 
9
 
! Отговори
броим преебаните преди 12 години
щом има само ТУК 87 коментара-значи преебаните са много повече!пуста алчност,примесена с глупост води до тук - НЕкупили Евтино - ще КУПЯТ СКЪПО !;)
87
3
 
30
 
! Отговори
821 преди 12 години
Теглиш жилищен кредит от 50000 евро за 25 години-плащаш на финала 124000евро.Каквото и да купите за тази сума - понеже не е БЪКИНГАМСКИЯТ дворец - с амортизацията след 25 г.няма да струва нищо.Нито да го оставиш на някого след теб нито да го продадеш.Поздрав от ОББ СИ банк УНИКРЕДИТ бивша ПОЩЕНСКА-най вече и цялата фамилия...
86
2
 
35
 
! Отговори
24 преди 12 години
Пълни глупости-работя с имоти от1995г.Последните 2 г.пазара е толкова умрял че вече и строител не може да даде реална цена на това което е построил.Купуват само руснаци и то от Москва и Петербург-само там вземат пари.На вътрешният пазар се появяват инцедентно няколко отпускари от Англия и Испания -доколкото ги има българи и предлагат колкото имат и ако им се навие някой-купуват.Работя с банки-имам сключени договори-половината от кредитните инспектори ги съкратиха-останалите-на заплата.ГЛУПОСТИ.
85
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко преди кризата по телевизията рекламите на кредити бяха повече от тези за джи ес емите.Днес не забелязвам банки масово да се наддават за кредитополучатели.Значи няма как де е истина тази статия.Има оживление,но това са хора чакали дъно.Те са си планували и са чакали цена.А и лятото цените малко литват и провокират такива чакащи да побързат.убеден съм,че есента и зимата пазара направо ще заспи!
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Вместо на море през юли на оглед за нов апартамент"Кой, Гоце Мезонета ли?