Хапваме си ГМО яйца, без дори да знаем

Причината е в генномодифицирани фуражи, алармират еколози
Обновена: 14 дек 2011 14:51 | 14 дек 2011 13:44, Бойчо Попов
147
Хапваме си ГМО яйца, без дори да знаем
Снимка: Facebook

Тестове на пет вида продавани в България фуражи показали наличие на генномодифицирани организми (ГМО), без това да е указано изрично върху етикетите.

За това алармираха от неправителствената организация "За Земята“ по повод резултатите от съвместните проверки, направени през ноември тази година от екоорганизията и Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) на произволно взети партиди фуражи.

Според евронормите при съдържание на ГМО над пределно допустимите количества от 0,9% пакетиращите компании са длъжни да го отразят върху етикетите, припомнят от екоорганизацията.

В едната проба соев шрот е установено наличие на над 5% на генно-модифицирана соя Roundup. Резултатите доказват сигурно наличие на ГМО в поне един от изследваните фуражи, поясниха от екоорганизацията.

Тестовете са направени в сертифицирана лаборатория на компанията SGS във Варна, като е използван генетичен метод Real Time PCR, който е смятан за най-надеждният в момента.

Еколозите настояват за строг контрол, който да гарантира на България интелигентна превенция срещу опасната игра с гените. Като припомнят, че контролът се осъществява от Българска агенция по безопасност на храните, еколозите призовават отговорните органи да предприемат съответните действия, така да се предотвратят подобни продажби в бъдеще.

Същевременно от земеделското министерство неотдавна са съобщили с писмо до организацията, че генномодифицирани фуражи са внасяни през Румъния и се продават свободно в страната.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: екологияГМОсоев шрот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
143, напълно те подкрепям, както и всички защитници на чистата природа (не само храна). Аз не желая да бъда част от ГМО природа - нито аз да я консумирам, използвам и пр, нито близките ми. Медхейтър, ти имаш ли деца? Искаш ли с твоите велики познания по генетика да им създаваш лекарства за нови блести, създадени от човека? Да сигурно много ще забогатееш от платените ти коментари или може би си служител на Монсанто, но не зная как ще се чувстваш ако не дай си боже започнеш генетично да мутираш...
145
0
 
4
 
! Отговори
december 2005 преди 12 години
Жителите на всичките 26 кантона (административните региони в Швейцария) гласуваха единодушно против отглеждането на GE растения и животни в Швейцария. Резултатът от гласуването на национално ниво бе 55,7% в полза на забраната на ГМО (генно-модифицирани организми), но в кантона Jura, в който основен предмет на дейност е фермерството процентът бе най-висок -75,8. Швейцарските фермери са загрижени не само за неизяснения ефект върху здравето на ГМО, но също и за заплахата от заразяване с ГМО на органичните култури, които се развиват като процъфтяващ стопански сектор
144
0
 
4
 
! Отговори
до 139 преди 12 години
5 от 6-те ревюъри на Лансет са одобрили дата сета на Пюстцай.Просто са регистрирани изменения на тъканите на части от стомаха на плъховете хранени с ГМ картофи,докато при контролната група плъхове хранени с нормални картофи такива изменения не са наблюдавани.
143
5
 
13
 
! Отговори
до МатХаттер преди 12 години
Пич за съжаление си елементарен като сачма.Като попрочетеш малко статии от независими учени по въпроса за ГМО,независими в смисъл неработещи по проекти финансирани от производители на ГМО(Монсанто,БАСФ и т.н),тогава се репчи във форумите със магистратурските си познания по генетика.
142
1
 
6
 
! Отговори
ДС преди 12 години
По време на конференцията на биотехнологичната индустрия 1999г. представител на Артур Андерсън разяснява как компанията му е подпомогнала Монсанто за разработване на план, възнамеряващ да контролира хранителните доставки на цялата планета. Президентите на Монсанто описали един свят, в който 100% от всички семена са генетично модифицирани и патентовани.
141
1
 
5
 
! Отговори
......... преди 12 години
В засадаСлед излъчването на телевизионното предаване Пюсцтай е герой в своя престижен Rowett Institute, като неговия ръководител възхвалява работата му в пресата, наричайки я изследване от световна класа. След два дни широкото медийно отразяване в цяла Европа обаче, шефът му получава две телефонни обаждания от офиса на британския премиер. Политическият натиск идващ отгоре променя ситуацията. За да си спаси кожата, ръководителят му има два варианта да се справи с положението. Да го накара да замълчи или да унищожи репутацията му.На Пюсцтай му е съобщено на следващата сутрин, че договорът му няма да бъде продължен, заставен е да замълчи със заплахи за съдебни искове, неговият екип е разформирован, а протоколите, които създава нямало да се взимат предвид при оценката за безопасност на ГМО.След това идват и атаките.Те са координирани между института, научни работници занимаващи се с биотехнологии и дори про-ГМО ориентираното британско правителство. Стартира се кампания, която да унищожи репутацията на Пюсцтай. Те са решени да се противопоставят на негативния медиен отглас и да запазят репутацията на ГМО, дори това да означава да промотират очевадни лъжи и да жертват кариерата на топ-учен.Поради факта, че Пюсцтай не може да отвърне по това време, той споделя:Всичко, което казваха по телевизията, радиото или пишеха по вестниците, аз не можех да отрека, нито да го поправя и не можех да кажа каква бе истинската ситуация.Това, което беше най-нараняващо, спомня си съпругата на Пюсцтай Сюзън беше, че не му се позволяваше да говори със своите колеги и те също нямаха право да говорят с него. Така че когато той влизаше в някоя стая те замлъкваха за секунди.След седем ужасяващи месеца, комисия към британския парламент приканва Пюсцтай да говори пред нея. Това повдига забраната той да говори и в крайна сметка му позволява да публикува изследването си и да бъде интервюиран за филма.Начинът, по който е третиран Пюсцтай илюстрира какво се случва по света с учени, които откриват вреди причинени от ГМ насаждения.Работа на руския учен Ирина Ермакова например, бива злобно атакувана и са правени последователни опити тя да бъде сплашена в резултат на което различни документи са били изгаряни от бюрото й, а проби са били крадени от лабораторията й.Поглеждайки през тези истории на атаки над личността прозират истинските опасности свързани с ГМО, защото аудиторията би поставила под въпрос използването на такива храни в своята диета.Например какви ли биха били последствията, ако се вземе предвид изследването на Ермакова? След като тя храни женски плъхове с генетично променено брашно от соя, повече от половината от потомството на плъховете умира в рамките на 3 седмици.
140
10
 
2
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
За да пуснеш ГМО продукт на пазара, трябва първо да го сравниш с конвенционалния му еквивалент, като ГМО продуктът трябва минимално да отговаря на същите рискове като конвенционалния еквивалент. С две думи да не предизвиква алергии и не произвежда токсини. С две думи ако не премине тестовете не се пуска на пазара. До ден днешен има само един случай на проблем с ГМО продукт " Brazil nut gene", който не е пуснат на пазара въобще.
139
6
 
4
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Два дни след като Пюсцтай прави тези изказвания в документалния филм "World in Action", институтът където той работи пусна публично писмо, че тестовете са били подготвени, но не и завършени. Резултатите на Пюсцтай са публикувани в " The Lance", а научния консенсус е на мнение, че представената информация е непълна, прекалено малък брой животни са използвани във всяка група, а контролът над изследването не е бил правилен.
138
1
 
13
 
! Отговори
ненагмо преди 12 години
НЕ НА ГМО! НЕ НА ГЕННО-ИЗРОДЕНИТЕ ОРГАНИЗМИ!ЧИСТА ЗЕМЯ! ЧИСТА ВОДА!
137
4
 
6
 
! Отговори
....... преди 12 години
Учени под атака разкриват тоталното изопачаване на науката, която се използва от биотехнологичната индустрия и начина по който честни учени, които се опитват да задават въпроси за ГМО са злобно атакувани и дискредитирани.Когато д-р Пюсцтай изразява гласно своите притеснения относно здравните рискове свързани с генномодифицираните (ГМ) храни в телевизионно интервю излъчено в национален мащаб през август 1998 г., той не беше просто един глас в продължителния дебат.Пюсцтай беше световен лидер в своето поле и беше получил голямо правителствено финансиране, за да изобрети официален метод, който да тества за безопасността на ГМ храни.Неговите протоколи трябваше да се превърнат в необходимите тестове, които всяко ново ГМО трябва да премине преди да навлезе на европейския пазар. Пюсцтай беше вътрешен човек и адвокат на ГМ храни, но това остава факт, само докато той в действителност не провежда тестовете за предполагаемо безопасните ГМ картофи. Високотехнологичните грудки били проектирани да произвеждат свой собствен пестицид.Смисълът на целия експеримент по генетична модификация, бе да се защити картофът срещу листни въшки, които са един от големите вредители в Шотландия, заявява той.Неговият екип внедрява ген от кокиче в картофите, което в действителност защитава ГМ насаждение от насекоми.Като част от неговите проучвания за безопасност, той храни група плъхове с тези произвеждащи инсектицид картофи, заедно с пълна и балансирана диета. Друга група плъхове яли натурални картофи. Трета група била хранена не само с натурални картофи, но също така получили и доза от същия инсектицид, който ГМ картофите произвеждали.По този начин ако инсектицидът се окажел вреден, той щял да види същите здравни проблеми както при групата, която ядяла ГМО картофи, така и при тези които били на диета поръсена с инсектицида.За негова изненада, само тези които яли от ГМ картофи имали значителни проблеми във всеки орган и всяка система, която прегледали. Масивни здравни проблеми свързани с ГМОСлед като животните бяха убити и подложени на дисекция, разказва Пюсцтай, открихме че в сравнение с тези които бяха яли картофи без ГМО, техните вътрешни органи се бяха развили различно. Червата и стомахът например бяха с уголемен размер, черният дроб и бъбреците бяха по-малки, а цялостният им растеж беше бавен. Имунната им система беше пострадала. Пюсцтай набляга: В данните имаше 36 много значими разлики между животните хранени с ГМО и тези без. Тъй като плъховете които яли натурални картофи плюс инсектицид нямали подобни проблеми, имало само един очевиден извод процесът на генно инженерство върху картофите причинява непредвидимите странични ефекти като превръща безвредната храна в опасна такава.Когато Пюсцтай видял значителните щети, които неговите картофи причинили на лабораторните животни, осъзнал също така, че ако самите биотехнологични компании са тези, които правят изследванията за безопасност, опасните картофи щели лесно да достигнат до пазара.Той знае това, защото няколко месеца по-рано преглежда конфиденциални доклади от биотехнологичните компании, които позволявали на тяхната генномодифицирана соя и царевица да отиде на пазара.Те бяха повърхностни. казва той. Не бяха добре научно обосновани. Никога нямаше да засекат промените в хранените с ГМ животни. Да прочете изследванията на индустрията се явява повратна точка в живота на Пюсцтай. Той осъзнава, че това, което прави, е диаметрално противоположно на това, което правели индустриалните учени. Той правел изследвания за безопасност.Компаниите полагали съвсем малки усилия в изследванията за безопасност и гледали да докарат своите храни на пазара колкото се може по-бързо.Пюсцтай установява и че ГМ соята и царевица, които са вече на пазара са произведени чрез същия процес, който създава опасните картофи. По този начин ГМ насажденията консумирани в САЩ и Великобритания могат да доведат до същите поражения в червата, мозъка и органите на цялото население.Така по време на това телевизионно интервю Пюсцтай заявява директно:Ако имах избор, със сигурност нямаше да ям ГМ храни, докато не видя поне сравнителни експериментални доказателства подобни на тези, които правим за генно модифицираните картофи. Като учен, който активно работи в тази област, намирам че е много нечестно да се използват гражданите като опитни свинчета. Арпад Пюсцтай UKs World in Action TV show
136
0
 
6
 
! Отговори
.......... преди 12 години
Ваксината е омаломощен вирус чрез различни биологични продукти . Работил съм 3 години в химическата промишленост и една във сферата на ваксините. И ти казах че имам поне елементарна представа за какво става дума.
135
6
 
3
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
До 132: Ти си химик, но си работил в сферата на ваксините... Само това твърдение доказва, че си нямаш представа нито от химия, нито от биология. Ваксината е осакатен вирус или агент на този вирус, не е химичен препарат. С две думи химиците нямат много работа там. А колко са опасни ваксините за човешкото здраве може да каже само дребната шарка, мир на праха и. За кои лекарства говориш? Пеницилинът ли например? Повярвай ми трудно можеш да генерираш синтетичен вирус, ще ти дадат Нобелова награда ;]
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В обръщението си, наречено "Комисията на Хранителния кодекс - заплаха за човечеството", д-р Матиас Рат заявява: "Това е цяла една индустрия, с присъщ интерес да пречи, потиска и дискредитира всяка информация, отнасяща се до изкореняването на дадена болест. Тя прави на година повече от 1 трилион USD от продаването на медикаменти. Трябва да осъзнаем, че задачата на тази индустрия е да прави пари от болестите... и да открива нови болести и съответно медикаменти за тях... По своята същност фармацевтичната индустрия няма интерес в излекуването на болестите. Унищожаването на която и да е болест неизбежно ще спре приходи от пазар за милиарди долари. Затова медикаментите се правят, за да облекчават симптоми, но не и да лекуват.
133
2
 
5
 
! Отговори
...... преди 12 години
През 1989 г. в САЩ избухва епидемия от нова болест, която поразява около 5000 души. Оказва се, че причина за това е хранителната добавка аминокиселината L-триптофан, произведена от бактерия по пътя на генното инженерство, при което се е получил нов силен токсин. В резултат поне 37 души са починали, а 1500 са останали с трайни увреждания. Джо Каминс, професор емеритус по генетика в Университета на Западно Онтарио, казва: "Вероятно най-голямата опасност от генно манипулираните култури идва от внедряването в тях на модифицирани вируси и вирусни гени; генетичните рекомбинации могат да доведат до спонтанното възникване на нови, изключително болестотворни вируси. Например широко използваният мозаечен вирус по карфиола (присъстващ в генно променената соя и царевица, които днес се продават в супермаркетите на Великобритания) съдържа потенциално опасни гени. Той е много подобен на вируса на хепатит В и има сходство и с HIV-вируса. Изменените вируси биха могли да предизвикат глад чрез унищожаване на реколтата и много сериозни заболявания по хората и животните."
132
4
 
6
 
! Отговори
........ до 126 преди 12 години
Е аз съм химик и съм работил в сферата на ваксините и имам поне елементарна представа за какво става дума. 1. Ваксините са опасни и вредни за човешкото здраве. Няма доказателства че помагат ( не ми ги хвали )2. Лекарствата са главната причина хората да са толкова болни. Увреждат здравето и пречат на естествените природни продукти да лекуват. В контакт с различните храни стават много опасни. 3. Повечето вируси като свинския , птичи и други са умишлено създадени.За ГМО има доказателства .
131
3
 
3
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
До 130: Чадо красиво и набожно, не е културно да се обръщаш по подобен начин към човек, който не познаваш. Но като направя един бърз анализ на коментара ти ми става ясно, че си в най-добрия случай с 8-ми клас. Очаквам да ми дадеш източник на информацията ти за "засекретените" изследвания. А учените работят за пари, като всички останали хора на тази планета. Ти без пари ли работиш? Конкретните учени, за който говориш се наричат биолози. А те работят във всички страни на тази планета ;]
130
3
 
8
 
! Отговори
до TheMadHatter преди 12 години
ЛЪЖЕЦО ЛИЦЕМЕРЕН! Пълно е с изследвания, които са ЗАСЕКРЕТЕНИ!А ПЛАТЕНИТЕ УЧЕНИ рано или късно ще ги споходи това, което са сътворили!
129
1
 
11
 
! Отговори
НЕ ВЯРВАМ преди 12 години
Не вярвам, че с въвеждането на ГМО културите ще се увеличат добивите. Значи, има някакво паразитно животинче, което яде продукта. Изменяш му гена и животинчето вече няма да го яде, защото нито ще има вкуса, нито миризмата на това с което се храни и въобще няма да го приеме за обичайната си храна. Много ни е интересно защо ние трябва да го харесваме, но ние свикваме постепенно. То и жената като готви пиле слага от ония кубчета, че иначе манджата не мирише на пиле. И какво ще стане с това животинчче? Значи цели видове ще измрат от глад? Ей това не ми се вярва и ще ви кажа защо. Има едно такова упорито животинче, което в нашият кра наричат "хоботник", а иначе е известно като "цвеклен стригач". Много умело се прави на умряло когато е натясно, но това е друго нещо :). Та това животинче ядеще едно време само младите листа на цвеклото и затова се зоолозите са го нарекли така - цвеклен стригач. Изнамират препарат срещу него и като се сее цвекло се обработва нивата с него. Да, НО ЖИВОТИНЧЕТО НЕ ЗАГИНА!!!! Напротив, взе, че се "преквалифицира" нао друго меню. То стана почти всеядно. Царевица, фасул и какво ли не. Точно това ще стане и с ГМО. Обаче после ще е късно, защото ГМО-то е като хибридните култури - не можеш да насееш от зърното или плода, който се е родил. Не се ражда. За тия, дето не разбират - от кон и магаре се получава катър или муле, но те снамите вече не могат да имат поколение. И така всяка гадина да се купуват нови семена за посев. Да, но хибридни семена за посев си прави всяка страна и България, разбира се. Но ГМО семена прави само "Монсанто". Ставаме тотално зависими. И да речем, че наистина изчезнат ***, в което не вярвам. Това ще доведе до изчезването на много видове други животни, които се хранят с тях. Светът ще се промени неузнаваемо и в непредвидима насока. Не искам да живея в свят без птици и да ям домати с вкус на зеле и зеле с вкус на ряпа.
128
8
 
3
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Ето какво правят медиите и политиците: Хващат някое научно откритие и започват да спекулират с подобни свободни съчинения от рода на "опасната игра с гените", без да се запознаят с научните трудове по темата. Факт е, че до ден днешен няма нито един отрицателен резултат спрямо тази технология, а това е така, защото тя е базирана на един съвсем натурален процес. Този процес се нарича еволюция и нищо в биологията няма смисъл без нея. ГМО са сортове, които са по-издръжливи и продуктивни, нищо повече
127
2
 
6
 
! Отговори
до 126 преди 12 години
Не се прави на разбирко! Отивай да ядеш ГМО! - Знаеш ли от колко години се призвеждат промишлено ГМО-храни?- Знаеш, ли как са изследвани тези храни?- Знаеш ли, че НИКОГА НЕ СА ИЗСЛЕДВАНИ от Монсанто?- Знаеш ли, че са ПАТЕНТОВАНИ?

Спонсорирани публикации