Гърция е на крачка от тоталния крах

Разрухата е очевадна, пише печатът в Атина
Обновена: 12 юни 2012 15:02 | 12 юни 2012 10:20, Елка Василева
305
Гърция е на крачка от тоталния крах
Гръцката държава изнемогва при изплащане на заплати и пенсии. Снимка: архив, Reuters

Продължителният предизборен период, политическата несигурност и растящата заплаха за излизане на Гърция от еврозоната са смъртоносният удар върху икономиката на една страна, която от пет години насам е подложена на изпитание от дълбоката рецесия. Разрухата е очевадна, а държавата изнемогва при изплащане на заплати и пенсии, пише в. "Катимерини".

Не върви бизнесът на гръцките фирми с външни контрагенти, след като застрахователите решиха да не обслужват сделки с Гърция, Приходите в хазната са се сринали и се очаква тази ситуация да продължи поне до края на юни.

Пред пълен срив е и енергийният пазар, след като две енергийни компании затвориха врати заради неизплатени дългове, което доведе много други компании до прага на фалита.

Все по-голям спад бележи и туризмът тази година, а оценките на туроператорите са изключително мрачни. Резервациите в Гърция са спаднали до 50 на сто.

След изборите на 6 май инвеститори масово напускат страната, строителството е замряло, рекорд бележат затворените предприятия, на крачка от краха са и държавните болници, а все по-непосилно е за осигурителните фондове да плащат пенсии и това ще проличи още от началото на юли, алармира още в. "Катимерини", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
6
 
! Отговори
До ВУлгарин преди 12 години
Споко, човече ... след 2-3 месеца всички в Гърция ще сте милионери, а след още няколко може а станете и милиардери. Един голям политик казал преди време, че ако наистина искаш да затриеш една държава, не ти трябват танкове и самолети, достатъчна е една хиперинфлация. Последиците са много по-жестоки от войната.
180
6
 
16
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Току що си купих гръцки домати по 1.40 и то истински миришещи на домат а нашите селяци нека си сънуват високи цени печалби и т.н. просто хората разбират от търговия това е.Как не разбра тъпия българин че когато съседа ти е зле в един момент то ще рефлектира върху теб самия ама сме си комплексирана нация това е гърците били не знам какви сърбите също само ние сме най най малко ми прилича на македонската работа ние сме най великите и това е.Да ама не ние сме най зле в Европа и това е факт.
179
1
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 12 години
Две от големите енергийни гръцки компании официално фалираха. Ефектът на доминото се очаква до септември да повлече и останалите. Това означава, че колкото и екзотично да звучи, някои райони в Гърция ще трябва да търсят алтернативни източници на електроенергия или да преминат на газ и свещи. Потребителите масово спират да плащат сметки, а компаниите трупат лавинообразно дългове към големите енергийни доставчици. Верижните фалити са неизбежни дори според най-големите оптимисти.
178
1
 
2
 
! Отговори
До 241 преди 12 години
Я сега ни разкажи един древногръцки мит- как Гърция ще откаже да изпълнява Меморандума по Рамковият договор на EFSF и дали нейната вноска там възлиза на 110 милиарда евро- вече потребени от Гърция;) А очакваните от вас 70 милиарда евро от EFSF като спасителна помощ останалите 16 моментално ще ви ги предложат,а;) Много сте умни- няма що:) И не ви ли омръзна да живеете на кредит- като смешни жалещи се човечета и дребни балкански тарикати, а? Нямате ли си национално достойнство?
177
8
 
4
 
! Отговори
Ellin преди 12 години
Mnogo vi se iska ,no ....6te triabva da iz4akate o6te ! Godini 4akate da "koleni4i" Garcia ,....tarpenie ! Vie ste sviknali da tarpite !!!
176
0
 
11
 
! Отговори
Грую Груев преди 12 години
Гърците да стягат коланите и да си платят сметката ! То не може така.Да живееш на кредит и да вириш рогата !Вън от ЕС !
175
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се радвайте на фалита на гърците, а погледнете себе си. Ние не сме по-добре от тях. Не говорете като шопа - не сакам аз да съм добре, сакам Вуте да е зле.
174
0
 
20
 
! Отговори
Българан преди 12 години
През 1997 г. България банкрутира с 17 милиарда долара външен дълг. Гърция сега има 400 милиарда евро външен дълг! Къкво произвежда Гърция повече от България? Няма начин Гърция да се оправи в еврозоната, единствения изход е драхмата, срив на драхмата и падането на гръцкия стандарт до нашенския! Много ще боли ама няма начин! Свърши далаверата, Комунизма си отиде и няма за какво да ги хрантутят повече!
173
1
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Сънародници теглете си парите от византийските банки? Да не стане така да се редите, като едно време се редяхме при фалитите на банките. Византииците масово си теглят парите от банките! Пазете се ?
172
1
 
10
 
! Отговори
До 232 преди 12 години
"Връщаме ви ги обратно. Няколко стотици хиляди. Няма милиони евра да пращат на техните в България." ТОВА СА МАЙКИТЕ, БАЩИТЕ, ЧИЧОВЦИТЕ И ЛЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СА С ПО 25-30 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ ЗАД ГЪРБА СИ, ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ ВЪВ ВАШАТА ГЪРЦИЯ! ВИЕ ЛИ, МЪРЗЕЛИВЦИ , СТЕ НАУЧИЛИ БЪЛГАРИТЕ ДА РАБОТЯТ?! Сега НАИСТИНА ЩЕ СТЕ ПРИНУДЕНИ ДА РАБОТИТЕ! Айде- Гърция е земеделска страна- бегом да берете, гърци, портокали и маслини:) Впрочем- къде са ви ИТтата, че нещо се не виждат;)
171
6
 
4
 
! Отговори
аре преди 12 години
ФАЛИРАЙТЕ НАЙ-СЕТНЕ,ГРЪЦКИ !!!!!
170
2
 
11
 
! Отговори
До 214 преди 12 години
"...Гърците били..., ами и ние не падаме по-долу от тях. А и "заиграе ли мечката в двора на съседите, чакайте я и у нас." В КАКВО НЕ ПАДАМЕ ПО-ДОЛУ ОТ ТЯХ? КОЙ БГ. ГРАЖДАНИН СЧЕТОВОДИТЕЛ, ДЪЛЖИ ОТ ИЗМАМИ С ДДС 960 МИЛИОНА ЕВРО? Не разбирам- защо училите в България гърци все ни натякват, че сме злорадствали? КОГАТО ГЪРЦИТЕ ГЛЕДАХА БЪЛГАРИТЕ ОТГОВЕ И НЕ ИСКАХА "БЪЛГАРСКИ ЗАПЛАТИ"- ОТ 350 ЕВРО И БРЮКСЕЛСКИ ЦЕНИ? ИСКАМ СЕГА ДА ВИДЯ ГРЪЦКИЯТ НОС НАДОЛУ- ЗА ДА РАЗБЕРАТ КАК СЕ ЧУВСТВАХА БЪЛГАРИТЕ!
169
7
 
1
 
! Отговори
съсед преди 12 години
yes,наистина ще трябва да поработим. И ще започнем с всички българи , които ни се шматкат тук. Връщаме ви ги обратно. Няколко стотици хиляди. Няма милиони евра да пращат на техните в България. Поне ги научихме да работят. Сега вие ще си търсите работа, балкански тарикати.Вие му мислете.
168
3
 
5
 
! Отговори
до Марк преди 12 години
Сега да не кажеш, че комуноидуте съсипаха и Гърция. Ха ха, явно и капиталистите взимат заеми и са способни да съсипят държава. Левчев е описал много добре нещата, друг е въпросът, че вие не искате да възприемете реалността. Бягащите от България хора са доказателството - за 20 години сме намалели с 20 процента. Не знам в световната история дали има подобно нещо някъде другаде - в мирно време да намалее с толкова една държава за две десетилетия.
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бг медия да публикува подобни тестове, е все едно да говориш за въже в дома на обесен
166
3
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Наглите маляки заслужават да си светят със свещи и да си ядат рибата сурова - тока само за *** в България е без пари...
165
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Етиопските *** пак ли ревът
164
3
 
6
 
! Отговори
evala преди 12 години
Не бях чел по детайлно и реално отразяващо ситуацията в милата Татковина описание, като това на Левчев. Написано е в някакъв мистичен художествен стил и ми става някак тъжно, четейки го. Вие, които плюете по човека, явно не сте от "елита", съдейки по присъствието ви в този безделнически сайт. Вие сте потомци на "раята" с робското мислене, тази, която другарите си поделиха с нашите приятели комшиите :))
163
2
 
9
 
! Отговори
към 216 преди 12 години
Хващай пътя за гърция като ти е толкова "братски народ"
162
3
 
3
 
! Отговори
относно левака преди 12 години
Като видя, че Левчев се е появил във форума - излизам. По-нагъл е и от грък.

Спонсорирани публикации