Гърция е на крачка от тоталния крах

Разрухата е очевадна, пише печатът в Атина
Обновена: 12 юни 2012 15:02 | 12 юни 2012 10:20, Елка Василева
305
Гърция е на крачка от тоталния крах
Гръцката държава изнемогва при изплащане на заплати и пенсии. Снимка: архив, Reuters

Продължителният предизборен период, политическата несигурност и растящата заплаха за излизане на Гърция от еврозоната са смъртоносният удар върху икономиката на една страна, която от пет години насам е подложена на изпитание от дълбоката рецесия. Разрухата е очевадна, а държавата изнемогва при изплащане на заплати и пенсии, пише в. "Катимерини".

Не върви бизнесът на гръцките фирми с външни контрагенти, след като застрахователите решиха да не обслужват сделки с Гърция, Приходите в хазната са се сринали и се очаква тази ситуация да продължи поне до края на юни.

Пред пълен срив е и енергийният пазар, след като две енергийни компании затвориха врати заради неизплатени дългове, което доведе много други компании до прага на фалита.

Все по-голям спад бележи и туризмът тази година, а оценките на туроператорите са изключително мрачни. Резервациите в Гърция са спаднали до 50 на сто.

След изборите на 6 май инвеститори масово напускат страната, строителството е замряло, рекорд бележат затворените предприятия, на крачка от краха са и държавните болници, а все по-непосилно е за осигурителните фондове да плащат пенсии и това ще проличи още от началото на юли, алармира още в. "Катимерини", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
5
 
17
 
! Отговори
Ъц преди 12 години
Хайде, спретете да злорадствате! Гърците били..., ами и ние не падаме по-долу от тях. А и "заиграе ли мечката в двора на съседите, чакайте я и у нас." Що се отнася до финансовото състояние на Гърция, до голяма степен вина имат доста външни фактори, това разбира се не е оправдание за гръцките политически, икономически и финансови кръгове, но да се прехвърля вината единствено на тях и народа е некоретно. Излиза, че в същите "грехове" ще трябва да обвиним и Ирландия, Испания, Италия, Португалия,Англия, че и нас.Идеята за създаването на ЕС беше вярна и обоснована, но изпълнението и приложението ѝ са под вякаква критика.Тук в Щатите битува мнението, че една силна,обединена и независима Европа щеше да доведе до много по-скорото икономическо, социално и политическо фиаско на избрания модел от... сещате се сами от кого, та същите тези господа решиха да неутрализират в зародиш тази опастност и предизвикаха глобалната икономическа криза защитавайки собствените си интереси, без дори да се замислят за съдбата на САЩ и обикновения американец.Какви ще бъдат последиците при разпадането на ЕС(икономически,финансови и сациални)за страните членки на съюза, за гражданите, пък и за цяла Европа е страшно дори до се помисли.
160
8
 
8
 
! Отговори
ОТНОСНО ЛЕВЧЕВ преди 12 години
КОЛКОТО ПО-ЗЛЕ СТАВА ГЪРЦИЯ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ХАЙВАНЪТ ЛЕВЧЕВ СЕ ОПИТВА ДА НИ УБЕДИ ЗА НЕЩАСТНИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ. ЯВНО Е ПРИТЕСНЕН И ИМА ГОЛЯМА НУЖДА ДА СЕ САМОУСПОКОЯВА, САМОЗАЛЪГВА И САМОЗАСЛЕПЯВА. ЛОШО НЯМА.
159
7
 
6
 
! Отговори
ДО ЛЕВЧЕВ преди 12 години
МНОГО ТИ Е ВАЖНО ДА СЕ САМОУБЕЖДАВАШ В ТЕЗИ НЕЩА НАЛИ?
158
5
 
9
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Бедните ще станат още по-бедни, накрая панелните гета ще станат единственото място, където ще може да живеят тези с доходи около 2 евро на ден. Но покрай тях ще има прекрасни магистрали и огради, високи над 3 метра, ще скриват лошите гледки от седящите в лимузини представители на прекрасната България.Но да забравим всичко това, все пак избори идват. Да се порадваме на цирка, на обещанията, на тълпите с червени знаменца в ръце и поне за две седмици да забравим за трите Българии. След това ще имаме две години, за да се радваме на положението си.
157
5
 
12
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Какво е бъдещето? Прекрасната България ще продължи да съществува още дълго тя е необходима на европейците, за да имат примера колко е зле, когато те управляват зле. А и хората от Запада трябва да имат място, където да дойдат да си отпочинат, да направят някой друг милион и да се порадват на евтини *** и пиене. Другата България също няма да изчезне, по-скоро ще се *** или турцизира, но това не е толкова лошо. Та кой друг освен споменатите две етнически групи има мерак да живее в подобна тиня. Пенсионерите ще намалеят драстично вдигането на възрастта и естествените природни закони ще свършат своето.
156
0
 
11
 
! Отговори
левчев преди 12 години
В нея обаче има повече равноправие, защото немалко от другата България също намират място под слънцето на Запада това е най-талантливата и непримирима с живота част на народа. Използвайки преимуществата на свободното общество, тя успява да направи кариера и да остане в чуждата страна като равноправен член на обществото. Тук заплащането е несравнимо с българското, данъците са съразмерни с доходите, а полицията пази всички, а не само мутрите. Тази България постепенно се размива, претопява и вероятно някога ще изчезне и вместо нея ще останат само островчета от българи, които не са скъсали изцяло с родината си.
155
1
 
12
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Третата България е дъщеря на първите две. Това е Емигрантската България. Тя е около милион и половина в момента, но се увеличава с бързи темпове. В нея има представители и на двете Българии- дечицата на прекрасна България обикновено учат в колежи и университети на Запад и повечето остават там, за да харчат бащините си пари.
154
1
 
11
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Двете Българии се срещат рядко веднъж на две години по време на избори. Тогава тези от прекрасната България с неохота слизат от лимузините и се срещат с електората. Или участват в различни празници, където се ръкуват с присъстващите, галят децата по главичките и обещават. Каквото им поискат, те го сдават като обещание. Метрото да стигне от София до Перник, язовирът да се зариби и да може да се лови риба без билет, данъците да паднат, заплатите да се увеличат, пътищата да станат магистрали, магистралите летища, всеки да си купи самолет.
153
3
 
11
 
! Отговори
левчев преди 12 години
В тази България се пие много и то безбандеролен алкохол, на почивка се ходи в дворчето на селска къща, ако такава има в семейството, или в барчето срещу входа на панелката. Единственото й развлечение е телевизията и затова програмите са изпълнени с простотии, цинизми, чалга, секс и още нещо. Така затъпяването става тотално. Най-голямата мечта на хората от тази България е да преминат в прекрасната България, но както в американската мечта, това рядко им се отдава.
152
3
 
10
 
! Отговори
левчев преди 12 години
В тази Друга България образованието е под всякаква критика, учителите са по-близо до клошарите по доходи отколкото до среден държавен чиновник, масово децата й спират да ходят на училище и тръгват с родителите си да работят или да крадат. Пенсионерите, които са най-многобройни пък живеят с илюзиите на старото време и е лесно да бъдат излъгани, когато гласовете им станат нужни. За другите има тарифа един глас струва пари, брашно, кецове, кебапчета и най-често щедри обещания.
151
2
 
10
 
! Отговори
левчев преди 12 години
В нея живеят много хора, пенсионери с най-мизерните пенсии в Европа, безработни с най-голям процент увеличение през последните месеци след Гърция, хора, работещи за 100-150 евро, с които не могат да скърпят месеца, да си платят парното или тока.Тук са и отхвърлените от обществото просяци, бездомници, ***, много голяма част от които се занимават с кражби.
150
2
 
13
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Нейните представители се женят или в Италия или във Франция, защото там имат имоти, къщи, вили. Въобще чудесно е да се живее в тази България, но малко имат привилегията да го правят.Втората България е друга. Тя много прилича на една, описана от Никола Вапцаров :Тази странаНе е моя страна,Тази страна, простетее чужда
149
2
 
8
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Тази България е член на Европейския съюз, тя е едва третата държава в Европа с толкова малък бюджетен дефицит, тя построи 52 км. магистрали за последните 2 години и в нея тече мед и масло.Тя има най-ниските данъци в ЕС, инфлацията клони към нула според статистиката, нейните жители се чудят дали на Бахамите или на Малдивите да прекарат лятната си почивка. Бизнесът е доволен, получава обществени поръчки, изгражда евтини спортни зали и пътища, забавлява се.
148
3
 
11
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Първата България с право може да бъде определена като Прекрасна. Това е страната на управляващите политици, независимо кои са те, на бизнесмените, назначени и изпрали парите си в годините на прехода, на услужливите и добре платени журналисти, държавни чиновници, чалга певци и самозвани шоумени, мутри и приближените им, депутати и техните сътрудници.
147
2
 
12
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Има такава държава, по точно територия с население, която се води европейска, но всъщност е от третия свят. Казва се България и който я възприеме като нещо единно, цяло, ще сбърка. Защото зад понятието стоят три различни Българии, толкова различни, че е трудно да ги свържеш, ако не си вътре в проблемите.
146
5
 
15
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Опитвам се да анализирам и да налучкам диагнозата на доста от коментиращите.КОМПЛЕКС за малоценност, ЗЛОБА и ЗАВИСТ към съседен народ.АНДРЕШКОВЩИНА и БАЙГАНЬОВЩИНА в комплект.Абре неразумни, комплексирани и *** юроди. Вижте се как живеете бре НЕЩАСТНИЦИ.Мутри,ченгета, физкултурници и турци се гъбаркат с вас вече над 20 години, а вие си избивате злобата и комплексите по съседите. И запомнете едно: ГЪРЦИТЕ СА ГОРД И ВЕЛИК НАРОД ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС. Сценарий Ран-Ът никога там няма да проработи!
145
2
 
6
 
! Отговори
българка преди 12 години
"Държавата изнемогва при плащане на заплати и пенсии" .Ще си намалят големите заплати и пенсии като при нас и ще могат да им ги изплащат.Да си свият малка дебелите ***.
144
5
 
17
 
! Отговори
pool преди 12 години
Дреме ме ми на шапката за малякасите!!Те това заслужават, да започнат на нова и да се трудат за всяко евро,а не като сега, всичко да е им поднесено на тепсия!
143
1
 
11
 
! Отговори
до 190 преди 12 години
Вярно е, че макетата ще стигнат чак до р.Места на бегом, като ги подпукат албанците.Ке бегат и ке вият!
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само дето скоро турците заплашиха, че ако фироманците не спазват правата на албанците, Турция ще се намеси военно. Не знам на какво разчитат в Македония. Най-големият им враг са албанците, а турците винаги ще застанат зад тях.

Спонсорирани публикации