Безстрашния Феликс: Не мислех за рекорди, исках да се върна жив!

"Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света"
Обновена: 15 окт 2012 15:02 | 15 окт 2012 09:47,
175

Снимка: Reuters

"Живеем, за да победим страховете си и да преследваме мечтите си. Нека нашите усилия и постижения допринесат за прогреса на човечеството“.

Това написа в профила си в Twitter екстремният парашутист Феликс Баумгартнер след успешния си скок от ръба на Космоса, който прикова пред телевизионните екрани почти 1 млрд. зрители.

Австриецът Феликс Баумгартнер стана първият човек в света, скочил успешно от страсосферата от височина 39 км и успял да премине звуковата бариера без помощта на летателен апарат.

Скоростта на Феликс Баумгартнер - по прякор Безстрашния Феликс, при свободното му падане е превишила скоростта на звука и е била 1342,8 километра в час. Това беше официално съобщено на пресконференция в бившата военна база Розуел в щата Ню Мексико.

Свободното падане по думите на специалистите е продължило 4 минути и 20 секунди, преди Баумгартнер да отвори парашута си.

По думите на самия Баумгартнер по време на полета той практически нищо не е чувствал, не е мислел за никакви рекорди. „Мислех  само за това как да се върна на Земята жив и да видя семейството си, родителите си, приятелката си. Понякога човек трябва да се издигне на такава височина, за да осъзнае колко е малък. Мислех само за семейството си“, сподели Баумгартнер.

Усещанията на такава височина са сравними с гипсирана ръка, нищо не чувстваш, каза той.

„Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света“, сподели рекордьорът.

Той благодари на целия екип за извършената работа и на семейството си за проявеното търпение и подкрепа. Специални думи на благодарност имаше и към неговия наставник – Джо Китингер, който ръководеше операцията.

Говорейки за плановете си, Баумгартнер каза, че би искал да предаде опита си на следващите поколения и да има свои последователи световни рекордьори, както това направи Джо Китингер.

Скокът беше обявен за изключително успешен. Здравословното състояние на Баумгартнер беше оценено от лекаря на екипа като отлично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
До Анонимен bravo i az mislq kato teb :)
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Където и да отидеш, колкото и високо да се качиш, ако си човек единственото нещо което ще намериш, е това което носиш в себе си.youtube/watch?v=9jK-NcRmVcwyoutube/watch?v=FeAlh50ImR0
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mnogo skoro 6te ni nakarat da ska4ame ot 40 km bez para6ut s porednia danak depozit ili moje bi go pravat s nakakva nau4na cel ???Mojebi iskat da vidiat do koga 6te oceleem ???Sled poslednia nalog kakvo li sledva nov akciz na kisloroda ???Daite mi balon kato na Felix 6e sko4a ot 40 km bez para6ut i 6te oceleia!!!Oceliah v 20 godi6nia prehod da ne sam po malko geroi ?
146
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tozi e lud
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори и насън подобно нещо звучи кошмарно!
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щом изтрихте значи някой е прочел - спрете да категоризирате българите като единствените злобари и Заслужени аутсайдери, злобарите сте вие, всеки има право на искрена реакция.
143
1
 
16
 
! Отговори
sostin преди 11 години
Този човек направи нещо, което плюещите скапаняци никога няма и да сънуват. Този човек е изпитвал чувства и вмоции, които плюещите немогат и да си представят.Този човек беше там , където плюещите си мислят че отиват след като бият камбаните на жалките си животи. Този човек беше на небето ....
142
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да си много празен отвътре, за да търсиш компенсация в такива ексцесии
141
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен ми се вижда мега глупаво!
140
1
 
19
 
! Отговори
CostaBlanca преди 11 години
Този път няма да чета коментарите не искам и сянка да падне върху светлото ми преживяване! Не ме интересуват нито цифрите, нито подвига. Благодарна съм, че можах да се почувствам съпричастна към стремежа на един ЧОВЕК да се приземи, а това ми дава страхотен импулс ЗА ЛЕТЕНЕ!!!
139
0
 
6
 
! Отговори
Александр Мс Voy преди 11 години
Ово е юнак същински наш македондски ...
138
1
 
11
 
! Отговори
Poklon преди 11 години
Браво на Феликс (човека супермен) който така безстрашно скочи от тия близо 40 км :X Браво и на Матешиц който със своята финансова помощ успя да осъществи може би мечтите на целия свят ! Браво и затова че финансирайки такъв проект вкара едновременно Баумгарднър и Ред Бул в учебниците по физика и астрономия за нови 50 години напред. Е това е то маркетинг на Велика личност и собствена фирма. Поздравления на целия народ !
137
0
 
6
 
! Отговори
yana.belcheva преди 11 години
До Анонимен:Тъжно, но факт! те хората са си го казали: не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле! ето за това няма да се оправим! Жалко....много жалко....
136
1
 
6
 
! Отговори
yana.belcheva преди 11 години
До Андрешко:да прав си! Едва ли някой е очаквал той да се завърти и да изпусне управлението на тялото си. Макар, че едва ли и някой го е изключвал! В такива начинания е възможно всичко! ЕВАЛА на човека, че успя да овладее падането си, евала за подвига, който направи! Той написа история за 4 минути...В най-скоро време очаквам да влезе в учебниците по физика и астрономия:)
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как е възможно,чудя се само за 25 год. да го оскотеят толкова този нородец?----------------- Народеца го оскотяха 45 години комунизъм, а това после беше само фина шлифовка.
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоростта на звука е различна на различните височини, защото плътността на въздуха е различна. Това, което обикновено се цитира - 330 м/с е скоростта на звука на нулеваю надморска височина и температура 25'С.
133
2
 
1
 
! Отговори
stefy преди 11 години
Basi ludia pi4 !!!
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Уточнение kav soi tibe ya se skriii 4oveka sko4i
131
1
 
24
 
! Отговори
Андрешко преди 11 години
Гледах скока от начало до края и по мое мнение не мина толкова гладко, колкото го представят. В един момент изпадна в спирала, но бързо се коригира. Браво ! Страхотно постижение.
130
1
 
3
 
! Отговори
Уточнение преди 11 години
До АнонименДО някъде си прав. Грешиш, пропускаш факта, че той постига тази скорост доста под 39 км. Не знам там колко е скоростта на звука и т.н. Но след като и ти си пояснил, че "скорост на звука" е единица, която е виксирана за разпространение на вълни при 20 градуса, значи те имат предвид точно тази скорост, изминато разстояние за време.А не къде е постигнато движението.